Как се стимулира мозъчната активност?

Бистър ум се поддържа с постоянни упражнения.

 Здравейте, има ли начини за стимулиране на умствената активност?

Светла Щилянова – Пловдив

Един от най-популярните ме­тоди за стимулиране дейността на мозъчните клетки е решаване­то на пъзели или загадки, което ни провокира да мислим по необик­новени или по по-креативни начи­ни. Известен факт е, че за пре­дотвратяването на състояния, свързани със загубата на памет, трябва да поддържаме умстве­ната си активност. Пъзелите и загадките са страхотно упраж­нение за бистър ум, защото са свързани с множество умствени задачи, включващи математика, логично разсъждение, разпознава­не на образи и нелинейно мислене. Според изследвания на детски психолози пъзелите развиват интелекта на децата, тъй като подсилват способността им да наблюдават, свързват и съпос­тавят различните детайли на определена картина.

ВНИМАНИЕ!

Пъзелите и различните игри са дока­зан метод за съхранение на паметта. Освен това те ни запознават и въвличат в интересни и непознати за нас области. Изследване показва, че новата и сти­мулираща среда може да предотврати свиването на мозъка с възрастта, да подобри връзките между мозъчните клетки и да засили умствените ни способности. За целта са подходящи дей­ности като туризъм, посещение на нови и непознати места, забележителности, започване на нов вид спорт или хоби и такива, които водят до разнообразие и нови предизвикателства.

За да поддържаме паметта си, трябва непрекъснато да сме активни, интересуващи се от живота и света около нас, казват специалистите.

За www.Lekuva.net – в-к „Доктор”.

Ето нещо, което определено ще стимулира мозъчната ви дейност:

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Как се стимулира мозъчната активност?

  1. Pingback: Лоша памет – защо се появява и как да си помогнем? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *