Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Автоимунните заболявания – как да се предпазим от тях

Автоимунните заболявания са заболявания, при които имунната система на организма реагира срещу част от собствените си тъкани и произвежда антитела срещу самата атака. За да разберем по-добре автоимунните заболявания трябва да разберем по-добре как точно работи имунната система. Имунната система е мрежа от органи, клетки и молекули, които работят заедно, за да защитава организма от атаки на чуждестранни нашественици, като микроби, бактерии, вируси, паразити и гъби. Когато един от тези нашественици (антигени) се опитва да пробие в тялото, тялото се опитва да се „отбранява”.

В автоимунния процес може да има различни последствия. Например, забавяне на унищожаването на определен вид клетки или тъкани, стимулиране на орган в прекомерен растеж или намеса в нейните функции. Органите и тъканите, които са най-често засегнати са щитовидната жлеза, панкреаса, надбъбречните жлези, както и червените кръвни клетки и съединителната тъкан (кожа, мускули и стави).

Автоимунните нарушения се класифицират в два вида насочени къв един орган и насочени към повече органи в тялото. Примери за автоимунни нарушения от първия вид са болести като диабет, болест на Хашимото, болести засягащи щитовидната жлеза, злоккачествена анемия, болест на Адисън, която се отразява на надбъбречните жлези и хроничен активен хепатит, който засяга черния дроб. Примери за болести от втория вид са ревматоиден артрит, множествена склероза,  миастения гравис и лупус.

Учените вярват, че множество фактори, като например токсини от околната среда, наследственост, вируси, както и някои лекарства могат да играят роля в създаването на автоимунно заболяване. Не на последно място автоимунни заболявания може да причинят и постоянния стрес, неправилното хранене, липсата на физически упражнения, липсата на сън, употребата на алкохол и тютюнопушенето.

Специалистите препоръчват да се храним по здравословно, като към диетата си е необходимо да включим много пресни плодове и зеленчуци, кафяв ориз, продукти с ниско съдържание на мазнини, млечни продукти, риба и птици. Ежедневно да се взимат мултивитамини и да се правят упражнения.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *