ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

До какво може да доведе хроничното белодробно сърце?

Здравейте, страдам от хроничен бронхит. Скоро обаче ми откриха изменения в сърцето. Лекарите ми казаха, че това може да е белодробно сърце. Опасно ли е това заболяване и какво е лечението му?

Христо Караиванов – Карлово

Под термина „белодробно сърце“ се разбират сърдечни промени, които се дължат на патологични процеси в белите дробове. Различават се остро и хронично белодробно сърце. Остро­то белодробно сърце се развива при възникването на внезапна пречка в белодробното кръвообращение. Хро­ничното белодробно сърце се среща по-често. Най-честите причини за развитието му са емфиземът на бе­лите дробове, хроничният спастичен бронхит, бронхиектазиите и пневмос- клерозата, обширните плеврални срас­твания. Тези заболявания водят до по­степенно повишаване на налягането в системата на белодробната артерия. Развива се сърдечна недостатъчност. В началото болестта се проявява със симптомите на основното белодроб­но заболяване. Болните се оплакват от кашлица, задух, лесна умора. Тези прояви се засилват през студените и влажни месеци и се подобряват през лятото. Постепенно задухът се засил­ва, появяват се отоци по крайниците, работоспособността намалява. При изследването се установява цианоза по лицето и крайниците, набъбнали шийни вени.

Болестта протича дълго, с пери­одични подобрявания и влошавания. Последните настъпват главно поради нарушаване на лечебния режим или във връзка с възпалителни заболявания на белите дробове – пневмония, грип и др. Прогнозата е неблагоприятна, тъй като резервите на дясната сърдечна камера са ограничени.

BHИМАНИЕ!

Лечението на болестта е насочено в две посоки – лечение на основното белодробно заболяване (емфизем, бронхит) и лечение на сърдечната недостатъчност. Прилагат се диуретични лекарства, дишане на кис­лород, кръвопускане и др. При появата на белодробна инфекция се предприема лечение с антибиотици.

Профилактиката се състои в предпазване и своевременно лечение на белодробните заболявания (брон­хит, бронхопневмония и др.), които водят към развитието на белодробно сърце.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *