Гастроентеролог развенчава 4 популярни мита за здравословното хранене

Митове за здравословното хранене има много. Развитието на медицината предполага, че винаги ще има и още

здравословното хранене
Гастроентеролог развенчава 4 популярни мита за здравословното хранене

Единственото, което ще остане непроменено е истината, че здравословното хранене не е диета, не е и режим, а начин на живот.

Грижите за здравето не започват с поредното неотложно посещение при лекаря, а с подобряване на ежедневните навици. Днес ще поговорим за онова, което е близо до всички, без изключение – храната, за да развенчаем 4 популярни мита за така нареченото здравословно хранене.

Д-р Наталия Стукова

Д-р Наталия Стукова е гастроентеролог-диетолог, кандидат на медицинските науки. С нейна помощ ще разберем каква е истината за здравословното хранене.

1. Здравословното хранене е скъпо и е трудно да се спазва

Всъщност, не. Водата е по-евтина от соковете в кутии, които се продават по магазините. А да приготвите здравословна вечеря е по-бързо и по-лесно от онова, което ще ви предложат в заведенията за бързо хранене. В края на краищата, яденето на сурови зеленчуци и плодове, варенето им или приготвянето им на пара, както и печенето на месо или риба е по-лесно от пърженето, пушенето, мариноването и осоляването. В допълнение, най-здравословните продукти обикновено са евтини, а деликатесите на високи цени просто не са полезни за здравето.

2. Гладуването не е полезно

Ползите от периодичното гладуване са многократно доказани. Ненапразно постенето е задължително в почти всяка религия.

Периодичното гладуване започва шест часа след последното хранене и продължава 12 часа (общо – 18 часа). През това време тялото използва резерви от мастната тъкан като източник на енергия. Това позволява не само да загубите излишно тегло, но и да се отървете от токсините, които се натрупват в мастната тъкан. По време на глад тялото ни синтезира редица хормони, които помагат за възпроизвеждането на нови клетки. Такъв механизъм е вграден в нашата ДНК от древни времена, когато човек е могъл да остане активен в продължение на месец и повече без храна, използвайки само собствения си запас от мазнини.

3. Трябва да се пие много, но какво точно – няма значение

Нивото на pH на здравословната течност трябва да е неутрално, точно като чистата вода. Всеки път, когато пием напитки с висока киселинност (кока-кола, както и други подсладени газирани или негазирани напитки и готови сокове), тялото изразходва енергия, за да възстанови баланса си. Водата е основният компонент на кръвта (92%), стомашния сок (99%) и други биологични течности. Тя също така е част от мускулите (75%), костите (20-30%) и дори мозъка (80%). Намаляването на обема на водата в тялото само с 2% може да причини проблеми с концентрацията. В такова положение дори най-простите логически задачи изглеждат трудни. Недостигът на 8% от вода в тялото води до припадъци. При дефицит на течност от 10% човешкото тяло започва да се разпада, а със загуба от 20% – умира. Затова пийте само и единствено чиста вода. Като допълнение към нея – най-обикновени билкови чайове.

4. Цялата вреда идва от мазните храни

Всъщност, опасността от мазнините е силно преувеличена. През последното десетилетие потреблението им в САЩ е намаляло от 42 на 32%, но в същото време броят на затлъстелите се е увеличил от 20 на 60%. Освен това някои храни, съдържащи мазнини, не са вредни, а по-скоро полезни. Не само ненаситените мазнини, намиращи се в зехтина, рибата и ядките са полезни за нас. Тялото се нуждае и от наситени мазнини, намиращи се в маслото, месото, мазнините, млечните продукти, тъй като те са добър източник на енергия. Вярно е, че техният излишък може да се отложи под формата на мастна тъкан и да допринесе за повишаване нивото на триглицеридите в кръвта (тоест „лошия“ холестерол). Затова приемът на такива мазнини трябва да се контролира.

Но мазнините не са просто мазнини, те са различни мазнини. Например, трансмазнините, които са продукт на преработката на течни растителни мазнини в твърди мазнини и са част от колбасите, маргарина, промишлените сладкарски изделия, са много опасни. Те са създадени изкуствено и не се срещат в природата. Транс-мазнините придават на храната приятен вкус, но имат вредно въздействие върху организма: те намаляват „добрия” и повишават „лошия” кръвен холестерол, който е свързан със сърдечно-съдови заболявания и евентуално с повечето онкологични болести.

Въглехидратите (брашно, макаронени изделия, плодове, сладкиши) са признати за по-опасни от мазнините днес, излишъкът от които е свързан с развитието на различни болести на цивилизацията. Искате ли да сте здрави – намалете броя им до минимум.

Източник: www.marieclaire.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *