Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хеморагична пневмония: фатално усложнение след грип

Причина за смъртта на 3-годишния Александър е двустранна хеморагична пневмония, съобщи bTV

Хеморагична пневмония
Хеморагична пневмония – смъртоносна и малко позната

Момченцето издъхна преди няколко дни в спешното отделение на болница „Пирогов“. Преди това то е било водено от родителите в още две болници – Университетската „Лозенец“ и Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“. Драмата с внезапно починалото дете предизвика много и различни реакции – от коментари и статуси в социалните мрежи до разпоредби, касаещи случая от министър-председателя Бойко Борисов.

Родителите са категорични, че именно забавянето за прием в болница се е оказало фатално за техния малък син.

Лекарите, от своя страна, твърдят че лечение за хеморагична пневмония няма и никой не е могъл да предотврати фаталния изход. Това заболяване не се лекува не само в България, но и по целия свят.

Какво е хеморагична пневмония?

Хеморагична пневмония – това е възпаление на белодробната тъкан, което се проявява с наличието на голям брой червени кръвни клетки в алвеоларния ексудат (излив, материалите излезли от кръвоносните съдове и отложени по тъканите, съдържа клетки, богат е на белтъци) и бронхиалната секреция

Хеморагична пневмония често настъпва придружена от дихателна недостатъчност, хемоптиза, белодробен оток, дисеминирана вътресъдова коагулация (състояние, при което в тялото се образуват кръвни съсиреци, блокиращи малките кръвоносни съдове ), многоорганна недостатъчност. Диагнозата се установява въз основа на радиологични и бронхологични данни, както и връзката на хеморагичната пневмония с основното заболяване. При хеморагична пневмония се провежда интензивна терапия, предписват се антивирусни/антибактериални лекарства, човешки имуноглобулин, кислородна терапия и др.

Обща информация

Хеморагична пневмония – това е остра вирусна или бактериална пневмония с наличие на серозно-хеморагичен или хеморагичен ексудат (излив, материалите излезли от кръвоносните съдове и отложени по тъканите, съдържа клетки, богат е на белтъци) в алвеолите и интерстициалната белодробна тъкан. Отнася се до тежки форми на пневмония с висока смъртност. Няма налични епидемиологични данни. По-често се развива при хора със съпътстващи бронхопулмонални и сърдечно-съдови заболявания. Повечето случаи на хеморагична пневмония се регистрират по време на периоди на огнища на респираторни вирусни заболявания, както и особено опасни грипни инфекции.

Причини

Хеморагичната пневмония обикновено усложнява хода на тежки бактериални заболявания (чума, белодробни септични форми на антракс) или вирусни инфекции (едра шарка, грип, особено ако е причинен от вируса A/H1N1). Не е изключена вероятността от развитие на хеморагично възпаление със стафилококова инфекция. Най-тежкото протичане на хеморагичната пневмония се наблюдава при пациенти, които пушат от дълги години, бременни жени; лица, страдащи от хроничен бронхит, емфизем, исхемична болест на сърцето, затлъстяване, имунодефицити.

Патогенеза

Токсичните отпадни продукти на патогените увреждат съдовата мембрана, нарушават притока на кръв и причиняват съдова тромбоза. В резултат на рязко увеличаване на пропускливостта на кръвоносните съдове в алвеолите се изхвърля значително количество червени кръвни клетки, което определя хеморагичния характер на ексудата (ексудат – излив, материалите излезли от кръвоносните съдове и отложени по тъканите, съдържа клетки, богат е на белтъци). Макроскопски възпалената област на белия дроб има плътна текстура, тъмночервен цвят, наподобява кръвоизлив на външен вид; от разреза се отделя кървава течност. Хистологичното изследване на заболяването определя дифузното импрегниране на белодробния паренхим с хеморагичен ексудат, кръвоизливи в лумена на алвеолите и понякога – разрушаване (некроза, гангрена ) на белодробната тъкан.

Симптоми на хеморагична пневмония

Клиниката на хеморагичната пневмония се развива на фона на симптомите на първично заболяване (остра респираторна вирусна инфекция). Няколко дни по-късно към инфекциозното заболяване изведнъж се присъединяват цианоза, задух, хемоптиза, хипотония, тахикардия, кръвотечение от носа. Поради високата телесна температура и тежката обща интоксикация, състоянието на пациента се оценява като изключително тежко. Остра степен на дихателна недостатъчност и белодробен оток също се развиват. Хеморагичен плеврит, хеморагичен енцефалит и белодробен абсцес могат да се присъединят към хода на пневмонията.

Хеморагичната пневмония причинява смърт на пациента в рамките на 3-4 дни, най-вече заради многоорганната недостатъчност. Благоприятният изход на пневмонията се забавя, но все пак, макар и в много редки случаи, е възможен. Въпреки това, остатъчни ефекти под формата на слабост, субфебрилно състояние, изпотяване, задух, упорита кашлица се запазват дълго време.

Диагностика

Всички диагностични мерки при съмнение за хеморагична пневмония трябва да се организират възможно в най-кратък срок. За да се потвърди предполагаемата диагноза, се прави рентгенова снимка на белите дробове, бронхоскопия с изследване на бронхиална промивна вода, консултация на пациента с пулмолог и специалист по инфекциозни заболявания. За идентифициране етиологията на хеморагичната пневмония се изследва нейната връзка с основното заболяване.

Рентгенографията при белите дробове се определя от обширно затъмняване на белодробните полета, укрепване и деформация на съдовия модел, поради проблеми с кръвоносната система. При изследване на бронхоалвеоларен ексудат се откриват червени кръвни клетки, алвеоларен епител, единични неутрофили и макрофаги. В пулмологията диференциалната диагноза се провежда при бронхиолит, белодробна туберкулоза, белодробен инфаркт и др.

Лечение на хеморагична пневмония

Лечението на хеморагичната пневмония трябва да започне веднага след поставяне на диагнозата и да се проведе в отделението за интензивно лечение. Комплексът от мерки включва назначаването на етиотропни (антивирусни, антибактериални) лекарства във високи дози, човешки имуноглобулин, интерферони, глюкокортикоиди; инфузионна терапия, преливане на прясно замразена плазма. Необходима е, също така, и интензивна кислородна терапия. Ако е нужно, пациентът се поставя в респираторна депресия.

Прогноза и превенция

Прогнозата зависи от причината за хеморагичната пневмония, първоначалния статус на пациента и скоростта, с която започва специализираното лечение. С навременно започнала интензивна терапия може да се очаква подобрение след 1-2 седмици. Ако пациент оцелее след такава пневмония, същинското възстановяване може да отнеме години. При неблагоприятни условия е възможно да настъпи фатален изход през първите 3 дни от началото на хеморагичната пневмония.

Превенцията включва ваксинация срещу грип и други инфекции, навременна медицинска помощ при първите признаци на различни заболявания на горните дихателни пътища, изключване на самолечението.

Източник: www.sciencedirect.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *