Не се паникьосвайте – милиони пациенти живеят с тази диагноза Хепатит С

Най-добре е да не се поддаваме на популярните заблуди за тази болест. Вижте един от най-разпространените митове за хепатита.

МИТ: хепатитът – това е жълтеница, то се вижда веднага.

Истината. Между другото тази болест, за която сега говорим, само преди няколко години получи наименованието си хепатит. Хората от векове насам я знаят като жълтеница.

Пожълтели очи и кожа заради нарушеното от­тичане на жлъчен сок, повишена температура и състояние, приличащо на грип – това са известни от едно време симптоми.

Дълги години са лекували жълтеницата, като са настанявали болните в инфекциозно отделение за месец, докато премине възпалението на черния дроб и организмът страда от интоксикацията. Съ­ответно поставяха човека на системи и това е. Т.е. лекуваха симптомите, а първопричината не можеха да атакуват, защото не знаеха нищо за нея.

Жълтеницата, температурата и прочее – това са все симптоми на острата форма на заболяване­то, която често протича безсимптомно. Но най- опасни и разпространени са хроничните форми на болестта. А те могат да се развиват дори и без симптоми – до време, разбира се. Когато болният започне да усеща нещо, тогава се оказва, че бо­лестта на черния дроб е стигнала своя фатален стадий.

През последните години стана ясно колко са различни отделните форми и варианти на хепатита. Откриха се и нови вируси.

Ако вирусите А и Е инфектират през устата и преминават след месец и половина, то вирусите В и С се предават чрез кръвта и най-често предизвикват хронична форма.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *