Кое заболяване е по-опасно – артеритът или полимиалгията?

Зравейте, имам поставена диагноза ревматична полимиалгия с гигантоклетъчен артерит. На  54 години съм и досега никога не съм боледувал. Четри месеца поддържах температура 83 градуса, имах виене на свят, слабост, нямах апетит, изпотявах се постоянно. На четвъртия месец реших да постъпя в болница. Направиха ми куп изследвания и ми поставиха диагноза. Може ли да ми се помогне? Какво представлява това мое заболяване и има ли някакъв шанс?

Димо Цветанов – София

Миалгия означава мускулна болка, а представката „поли“ – много, тоест самото име на това странно заболяване представлява описание на симптомите му. Две­те болести представляват едно заболяване с различни прояви. Пациентите обикновено са на възраст над 50 години, а под тази възрастова граница болестта се среща изключително рядко.

Ревматичната полимиалгия се диагностицира по симптомите и чрез изследване. Болните се оп­лакват от силни мускулни болки, придружени от схващане, лесна умора, непостоянна леко повишена температура й загуба на тегло. Най-често срещаните симптоми са болки в раменните и тазобедре­ните стави, трудно повдигане на ръцете над раменете, дискомфорт в коленете и китките. Възможно е да се появи и анемия. Жените стра­дат 3 пъти по-често от мъжете. Мускулното схващане се усилва при ходене и след продължително седе­не. Най-важното при тази болест е, че често се придружава от много по-опасно състояние, наречено гигантоклетъчен артерит.

Полимиалгията обикновено започва внезапно, след прекара­но грипно заболяване и протича с умерена температура, общо неразположение и загуба на апе­тит. Болните имат усещането за истинска мускулна слабост и атрофия, но всъщност налице е само схващане, което увеличава многократно болката. Това се доказва от провеждането на из­следвания – биопсията не показва изменения в мускулната тъкан.

ФАКТ!

Около 40% от балните с полимиалгия развиват обструктивна (запушваща) ар­териална болест, известна като гигантоклетъчен артерит. Полимиалгията е особено опасно състояние, защото носи риск от внезапно ослепяване, когато е засегната и възпалена очната артерия. Разбира се, усложненията се появяват след няколко седмици или месеци при различни локални симптоми, които трябва да се имат предвид от болните: кратки периоди от загуба на зрение, раздвоено виждане, главоболие и болки при дъвчене. Главоболието постепенно се усилва, локализирано е в областта на слепоочията и се появява предимно през нощта. Болките, свързани със заболява­нето, се повлияват добре и доста бързо от ниски дози стероидни препарати. След постигане на желания ефект ле­чението постепенно се спира.

Гигантоклетъчният артерит засяга средни и големи артерии – слепоочната артерия се засяга най-често. Тя не е от жизненоваж­но значение за организма и може да бъде отстранена с операция.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *