Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възпаление на яйчниците се лекува с антибиотици

възпаление на яйчницитеВъзпаление на яйчниците е проблем, който не трябва да се пренебрегва.

Възпаление на яйчниците и неговото нелекуване може да доведе до неблагоприятни последствия. Какви могат да бъдат те? Може ли то да причини и проблеми на пикочния мехур?

Дарина Вичева – Смолян

Ако не се лекуват, възпалените яйчници могат да доведат до сериозни последствия и дори да предизвикат стерилитет. Възпаление на яйч­ниците и пикочния мехур, към които са склонни жените, зачестяват през зимните месеци заради студеното време, както и при резки преходи от топло към студено, и обратно. Рискът от заболяване е по-Висок при младите жени, които, дори при много ниски тем­ператури, се обличат неподходящо и не пазят кръста и корема си.

Най-голям риск от възпаление съществува при жените в репродуктивна Възраст, защото инфекция може да се получи и Вследствие на полов кон­такт.

Възпаленията са по-чести след раж­дане, спонтанен или предизвикан аборт, както и след гинекологични манипула­ции и такива в областта на корема.

Заболяването се лекува с антиби­отици. То започва с болка, обикновено дву­странна, в долната част на корема, която може да бъде лека, но обикновено е остра и обхваща дори горната част на бедрата. Понякога се разпростра­нява към кръста, а възпалението може да започне със силни пробождания в областта на единия или на двата яйчника. Може да се прояви и с висока температура.

BНИМАНИЕ!

При такива симптоми задължително тряб­ва да се отиде на гинеколог. Възпаление на яйчниците се лекува с антибиотици, които се пият от седем до десет дни. Обикновено се препоръчват вагинални свещички, за да се избегне появата на гъбички. Два до три дни след началото на терапията възпалението утихва, а пациентката започва да се чув­ства по-добре, но лечението не трябва да се прекратява, докато не се приемат всички предписани дози.

ЛЕЧЕНИЕТО СЕ ПРОВЕЖДА ПО НЯКОЛКО НАЧИНА

Ако предписаното лечение не даде резултат в рамките на два-три дни, трябва отново да отидете на лекар. В такива случаи се прибягва до лечение с инжекции.

Възпалението на яйчниците трябва да се приема много сериозно и задъл­жително да бъде лекувано, защото нелекуваната инфекция може да стане хронична и да доведе до запушване на яйцепроводите и дори до стерили­тет. Освен това трябва да избягвате сексуалните контакти, докато трае възпалението.

Възпалението на пикочния мехур се причинява най-често от бактерии и преди всичко от Ешерихия коли. Много рядко причинителите са стафилококи и ентерококи, а в единични случай – полово предавани микроорганизми.

За възпаление на пикочния мехур може да се усъмните при често и бо­лезнено уриниране и парене след ури­ниране. Когато възпалението е силно, в урината могат да се появят капки кръв, което не бива да ви притеснява. Това става, защото пикочните пъти­ща са къси и изходното отверстие се разранява лесно.

Ако симптомите не са силно изра­зени, можете да приемате билков чай против инфекция на пикочните пътища и поне два литра топли негазирани теч­ности дневно, които ще подпомогнат по-честото уриниране и изхвърляне на бактериите. Ако оплакванията не отшумяват, трябва да се консултирате със специалист, който да ви предпише подходящ антибиотик за лечение на бактериалната инфекция.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Възпаление на яйчниците се лекува с антибиотици

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *