Топлината действа успокояващо при болка

Здравейте, в кои случаи трябва да се правят топли компреси и при кои студени? А при болка помагат ли?

Петър Тончев – Нова Загора

Кое е за предпочита­не – да затоплим или охладим болезненото място? Отговорът зависи от проблема, който причинява непри­ятното усещане. Топли­ната действа благопри­ятно при болка, тъй като разширява кръвоносните съдове, усилва кръвообра­щението и следователно улеснява достигането на кислорода и хранителните вещества до мускулните клетки. Така токсините, натрупани в тях, по-лесно се изхвърлят. Мускулните болки обикновено са предизвикани от стрес, неподвижно положение на тялото или повтарящи се еднообразни движения. Топлото действа на мускулите, като ги отпуска и създава усещане за комфорт. Ефектът може да се засили с масаж. Ос­вен с компрес, загряващо действие може да се постигне с лепенки, осигуряващи осемчасово затопляне, чрез уреди за масаж с инфрачервени лъчи или просто като се използва сешоар.

Най-ефикасна е топлината, приложена в зоната на гърба (на тила, по раменете и по гръбначния стълб). Тя има благоприят­но действие също при спазми на крайни­ците. Студът помага за преодоляване на болки, свързани с възпалителни процеси (зачервени, топли и подути места по тялото), при навяхване на крайник или възпаление на сухожилие. G ледените компреси обаче трябва да се внимава – те са по-подходящи за спешни, еднократни оплаквания. При хронични болки трябва да се прибягва до топлината. Освен това, ако при налагане с лед пострадалият започне да се тресе от студ, това е признак, че за него топлината е по-подходящото лечение.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *