Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Безопасна ли занаятчийската крафт бира?

Малки частни пивоварни, включително и български, днес произвеждат крафт бира (занаятчийска) по техните рецепти

бира

Занаятчийската бира е особено актуалнаКрафтовата бира се различава от класическите сортове по по-разнообразни съставки. При производството ѝ е разрешено използването на нестандартни суровини, но не трябва да има добавки, които биха могли да намалят основния вкус на такава напитка.

Какво може да се добави към крафт бирата?

Билки, подправки, горски плодове и др. се добавят към занаятчийската бира, за да придадат на напитката допълнителен вкус и аромат. Процесът на варене е разделен на три етапа и отнема около месец: един ден преминава към варене, от три до седем – към основна ферментация и три седмици – до пълна ферментация. Допълнителни ароматизиращи съставки се добавят на различни етапи на производство. Те могат да се включат както по време на приготвяне, така и на етапа на ферментация, а в някои случаи дори и на етапа на зреене.

Има ли стандарти и разпоредби?

В занаятчийското пивоварство няма общи технологии и стандарти. Уникалните вкусове на напитката се получават чрез експерименти. Всяка марка бира има своя собствена рецепта. При производството на напитка пивоварните не се ограничават и могат да използват необичайни съставки, тъй като самото понятие за „занаятчийска бира“ не е фиксирано с регулаторни нормативни актове.

Безопасна ли е т.нар. крафт бира?

Благодарение на съвременните технологии на филтрация, пастьоризация и използването на хладилници, такава бира е безопасна за здравето. Въпреки това, неправилните условия за съхранение, лошото охлаждане на контейнерите, както и антисанитарните условия на крановете могат да доведат до вкисване. Ако пенестата напитка не се съхранява правилно, клетките от дрождите започват да се разлагат, което може да причини разстроен стомашно-чревен тракт, особено при хора с отслабена микрофлора.

„Всеки продукт, който има среда на живот, която е податлива на инфекция от бактерии, трябва да се съхранява на хладно място. Но бирата е такава напитка, състоянието на която може да се разбере веднага. Няма да може да се консумира развален продукт, тъй като влошеното качество е видимо с просто око.

Качеството на бирата може да се повлияе и от токсични елементи, пестициди, отпадъци от плесен и канцерогенни органични съединения. От малца могат да влязат и в бирата. При производството на малц зърното задължително преминава през етап на дезинфекция, поради което гъбичките, но не и токсините, се унищожават. Натрупвайки се в тялото, последните могат да повредят ДНК-то, да засегнат нервната система, бъбреците и други органи.

Според проучване на Холандския институт по безопасност на храните , вомитоксин, вторичен метаболит на гъбичките Fusarium, и неговият растителен аналог D3G се срещат най-често в бирата. Тези плесенни метаболити са силно токсични и могат да причинят тежки отравяния, придружени от повръщане и стомашно-чревни неразположения. В бирата обаче няма много от тях, в такива количества те не носят особена опасност за човешкото тяло, казват учените.

Възможно ли е да се отрови човек от крафт бира?

Случаите, когато човек е пил занаятчийска бира и е получил сериозно хранително отравяне, са много редки. Развалената бира е малко вероятно да влезе в продажба: това ще бъде много сериозна вреда за репутацията на производителя, което може да доведе до финансов срив. „

Занаятчиите са малки фирми. Ако някоя малка пивоварна пусне развален продукт, тогава никой няма да вземе такава бира. Затова в такива компании качеството се следи постоянно. Разбира се, както и при млечните продукти, се случва такива напитки да се вкиснат, но това не представлява сериозна опасност за хората. Няма случаи някой да е получил сериозно отравяне от такава бира и да е загубил здравето си. Най-лошото, което може да се случи, е разстроен стомах.

Също така трябва да запомните, че е възможна индивидуална непоносимост на отделни съставки.

Крафтовата бира може да бъде нефилтрирана, но има индивидуална непоносимост към дрождите при хората. Случва се хората да имат разстроен стомах, само защото такава напитка е противопоказана за тях. Непоносимостта към мляко също може да се прояви по подобен начин.

Източник: www.sciencedirect.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *