Начало / Здравословен живот / Любопитно / Какво представлява слънчевият сплит?

Актуални промоции в lekuva.net

Какво представлява слънчевият сплит?

Може ли да публикувате всичко, което ви е известно за слънчевия сплит? Каква роля играе той в нашия организъм и за на­шето здраве и състояние? Кога боли и защо?

Яна Димитрова – Хасково

Много интересен въпрос. Постарах­ме се да съберем информация за нашите читатели. И така. Слънчевият сплит е съв­купност от големите нервни възли и разклонения, разположени в коремната кухина, в началото на чревната арте­рия и „булото“.

Древните анатоми са приемали термина „слънчев сплит“ като най- точното описание на нервния възел около коремната аорта на изхода от диафрагмата. При силен удар на това място действително „виждаш звезди посред бял ден“, а човек може да изгуби и съзнание. Слънчевият сплит е жизне­новажен център на организма, хранили­ще на енергия, най-важната „опора“ на тялото. Той е слънцето на нервната система, излъчва сила и енергия към всички части на тялото. По време на сън енергията автоматично се раз­пределя точно на тези места, където е необходима.

ВНИМАНИЕ!

С този център са свързани надбъбречните жлези, долната част на гърба и още: симпатикусовата нервна система, дихателната система, диафрагмата, стомахът, задстомашната жлеза, черният дроб, далакът, жлъчният мехур, тънките черва.

СИЛЕН УДАР НА ТОВА МЯСТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ЧОВЕК ДО ШОК, ДО ПОВРЪЩАНЕ И ДОРИ ДО ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ
При невралгия в слънчевия сплит са характерни болки в тази област, към която се присъединяват секреторните, съдовите, трофичните и моторните нарушения на вътрешните органи. Невритът, т.е. същата тази невралгия на слънчевия сплит, понякога се бърка със заболявания на органи от коремната кухина. Невритът може да се развие при остри и хронични инфек­ции като малария, грип, сифилис, тиф и др. А също и при възпалителни процеси в областта на коремната кухина – пе­ритонит, перидуоденит, перигастрит, перипанкреатит и други. И не на по­следно място – при интоксикации, т.е. отравяния, и при автоинтоксикации – такава е например запекът.

При удар с юмрук, с футболна топка или при прекалено пристягане с колан на това място може да възникне трав­матичен неврит. Силният удар с лакът предизвиква шокова вълна. За няколко секунди спира дишането. Такъв ефект може да се предизвика дори и от неси- лен удар. Невралгия на слънчевия сплит може да се появи при ентероптоза, при притискане от аневризма в коремната аорта или киста в задстомашната жлеза. Както и при рязка лордоза на гръбначния стълб и увеличаване на коремните лимфни възли – лимфогрануломатоза.

Основният симптом е внезапната болка в областта под лъжичката. Най- често тя се локализира по средната ли­чния между мечовидния израстък и пъпа, около пъпа. Често болката преминава и към гръбначния стълб и целия корем. Тези болки могат да възникнат пристъпообразно или да продължат няколко часа. Те са пробождащи и режещи.

Болките се засилват след притес­нения и тежко физическо натоварване, в областта под лъжичката кожата става плътна, топла, вътре сякаш „се разтопява жар“, коремът „се разпъ­ва“. Болката често преминава и към гърдите.

Освен тези нарушения, се забеляз­ват и спазми в стомаха, хранопровода, червата, както и атония на гладката мускулатура, която води до оригване, метеоризъм, диария и повръщане.

Съществуват доста духовни прак­тики за прилагане на различни техники за зареждане на слънчевия сплит. Труд­но е неподготвен човек да се справи с подобни процедури. Вижте само една от тези техники.

Легнете по гръб в полутъмна стая с глава, насочена на запад, и краката съответно – на изток. Скръстете краката и изпънете петите колкото може по-близо до слабините си. Же­лателно е дясната пета да докосва лявата страна на ханша и съответно лявата – да докосва дясната страна на ханша. В това положение коленете трябва да докосват пода. Преплетете пръстите на ръцете и ги положете върху слънчевия сплит. Бавно вдишай­те и си представете как златистата топла енергия на слънцетоЛлиза през темето и протича през тялото, ви към долната част на корема и към бедрата. Сгънатите крака няма да позволят на енергията да отиде по-надалеч и тя ще се запази в тази област. Издишайте бавно и придвижете акумулираната в долната част на тялото – енергия към слънчевия сплит. „Завъртете“ някол­ко пъти по посока на часовниковата стрелка. За тази цел си представете циферблат с големината на чиния за обяд, като центърът на тази чиния да попадне малко над пъпа. При издишва­не направете колкото кръга можете. В същото време се концентрирайте върху развитието на вътрешната топлина с всеки оборот на енергията около слънчевия сплит. Упражнението се прави минимум 20 минути.

Материалът е от в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 2.8 от 35 гласували
loading...

Актуални промоции в lekuva.net

Избрано за теб


Един коментар

  1. Моля да предоставите изображение за заемане на позата: “Скръстете краката и изпънете петите колкото може по-близо до слабините си. Же­лателно е дясната пета да докосва лявата страна на ханша и съответно лявата – да докосва дясната страна на ханша. В това положение коленете трябва да докосват пода.“
    За поза Лотос ли става дума?
    Много ще се радвам да ми отговорите. Благодаря предварително

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*