Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Орторексията е вид хранително разстройство

Орторексията заболяване ли е и ако да – трябва ли да се лекува и как?

Иванка Коларова – Варна

Орторексията е патологич­на мания да се яде само здраво­словна храна. Тази обсебваща идея може да се превърне в болест, когато не се приемат червени меса, риба и други ва­жни хранителни продукти, и се стигне до недохранване. Тази нова болест, характерна за западното общество, се поя­вява след манията по диетите, култа към тялото и страха от консумиране на храни, обогате­ни с изкуствени продукти.

След като преди години бяха определени симптомите на анорексията и булимията, лекари и учени започнаха да обръщат внимание на друго хранително разстройство на психична основа – орторекси­ята.

ВНИМАНИЕ!

  • Разликата между анорексия и орторексия е в количеството и ка­чеството на приеманата храна.
  • Орторексията се определя като патологичен стремеж да се ядат следните типове храна: натурални, растителни, без консерванти, без мазнини, без червени меса. Нарязва­нето на храната по специален начин или употребата само на дървени или керамични съдове също може да бъде един от симптомите на орто­рексията.
  • Орторексиците са способни да обиколят целия град, за да намерят точно определена храна или да не ядат, ако не са сигурни, че това, ко­ето им се предлага, отговаря на раз­биранията им за здравословна храна. Те не се притесняват да плащат по-висока цена за храни, които са с „гарантирани произход. Отказват да ходят на гости при приятелите си, защото не знаят какво ще им сер­вират домакините. Орторексиците изпитват силна вина, ако хапнат нещо „забранено“.

Това патологично състо­яние може да доведе до сери­озни здравословни проблеми. Например липсата на мазнини в организма пречи на усвоява­нето на мастноразтворимите витамини като A, D, Е, К. Без месо нивото на желязото в кръвта намалява значително. Дори да се приемат богати на желязо и протеини храни с растителен произход, те са с по-ниско качество.

Липсата на някои от основ­ните хранителни вещества в организма може да доведе до анемия, липса на витамини и енергия. Орторексията нанася и психични вреди, които трябва да се лекуват от специалист.

Също както при булимията и анорексията, лечението на тялото е много по-лесно от терапията на психиката. Трябва да се премахнат всички навици, придобити от орторексиците, а за това се изисква много же­лание и време.

КОИ СА СИМПТОМИТЕ НА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ

Маниакална пристрастеност към здравословното хра­нене. Често се среща при хора, които са страдали от друго хранително разстройство, анорексия или булимия. Парадок­салното е, че те в стремежа си да се излекуват от една зависи­мост изпадат в друга.

Изключване от храната на червени меса, мазнини и храни, обработвани с изкуствени ве­щества.

Стриктно спазване на хра­нителния режим; дори при спе­циални случаи.

Както при повечето забо­лявания на психична основа и орторексията може да бъде из- бегната, ако се храните разум­но, разнообразно и имате повече увереност в самите вас.

Помнете, всеки от нас е уни­кално творение на природата и има достатъчно положителни черти, с които да се гордее. Нервната орторексия (манията за здравословен начин на жи­вот), макар и сравнително нова и недостатъчно добре изучена бо­лест, вече обхваща обществено значими части от населението. Нейна разновидност е манията за качествено хранене, която се превърна в нов вид психично разстройство, широко разпрос­транено в развитите страни. Болните се отказват от захар­та и полинаситените киселини. Те с маниакално пристрастие отчитат всеки грам, всяка кало­рия, а „греха на чревоугодничеството“ изкупват с гладуване и като резултат на всичко това все по-често развиват депресия в много тежка форма.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Орторексията е вид хранително разстройство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *