Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Джоузеф Меркола: Ресвератрол – защита срещу инсулт и съдова деменция

Ресвератрол е антиоксидант, който осигурява защита срещу много невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон и инсулт

Ресвератрол
Ресвератрол – при деменция, диабет тип 2 и като превенция на други опасни заболявания

Ресвератрол може да увеличи притока на кръв към мозъка, предпазвайки го от депресия и възпаление, и дори може да подобри запомнянето, настроението и паметта.

Често съм писал за ползите от ресвератрол, който е фитонутриент, принадлежащ към класа на полифенолни съединения на стибена, които се срещат в някои растения.

Полезните му свойства обаче не се ограничават до това. За разлика от много други антиоксиданти, ресвератролът преминава кръвно-мозъчната бариера, която отделя мозъчната кръв от извънклетъчната течност в централната нервна система.

Тази способност означава, че ресвератролът може да увеличи церебралния кръвен поток и по този начин да предпази от инсулт и съдова деменция, депресия, мозъчно възпаление, натрупване на плака, заболявания свързани с бактерии и гъбички, които причиняват болестта на Алцхаймер, и дори може да подобри самочувствието и паметта.

Наскоро изследователите потвърдиха още едно очевидно предимство на ресвератрола. Това е способността му да подобрява нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. След осем седмици прием на ресвератрол кръвната захар на гладно намалява, липопротеинът с висока плътност се повишава, инсулинът също се повишава. Очевидно това ценно хранително вещество има много ползи.

Важни последици за хората с диабет тип 2

В скорошно проучване, публикувано в списанието Phytotherapy Research, 71 пациенти с наднормено тегло с диабет тип 2 и индекс на телесна маса между 25 и 30 са приемали 1000 мг./ден транс-ресвератрол или метил целулоза, използвана като плацебо, за период от осем седмици. Техните липидни и гликемични профили са измерени преди и след изследването.

Въпреки че субектите не са се променили по големина, форма или състав на тялото по време на изследването (така наречените антропометрични измервания), ето какво откриват изследователите:

„В групата, която приема ресвератрол, а не плацебо се установи, че той понижава кръвната захар на гладно (-7,97 ± 13,6 mg/dl, p=0,05) и повишава липопротеините с висока плътност (3,62 ± 8,75 mg/dl, p=0,01) в сравнение с плацебото.

Освен това средната разлика в нивата на инсулин достигна значително ниво (-0,97 ± 1,91, μIU/ml, p=0,02). Установено е, че добавянето на ресвератрол за 8 седмици има положителен ефект върху някои кардио метаболитни параметри при пациенти с диабет тип 2.“

В друго проучване с подобни, окуражаващи резултати, 56 пациенти с диабет тип 2 и коронарна болест на сърцето (ИБС) са приемали ресвератрол или плацебо само за четири седмици. Изследователите съобщават:

„Ресвератрол намалява глюкозата на гладно, инсулиновата резистентност и значително повишава чувствителността към нея, в сравнение с плацебо. Ресвератролът също така значително повишава нивата на добрия холестерол и намалява съотношението на добър/лош холестерол, в сравнение с плацебо.

В допълнение, ресвератролът причинява значително увеличение на общото съдържание на антиоксиданти и намаляване на нивото на малодиалдехид, отново в сравнение с плацебо.

Четириседмичният прием на добавки с ресвератрол при пациенти с диабет тип 2 и исхемична или позната още като коронарна болест на сърцето е повлиял благоприятно върху гликемичния контрол и нивата на добрия холестерол.“

Ресвератрол може да предотврати усложнения при диабет тип 2

Разбира се, продажбата на синтетични антидиабетни средства е изгодна за фармацевтичната индустрия. Но фитонутриентите, като ресвератрол и други природни средства, очевидно са за предпочитане за хората с диабет, тъй като нямат много странични ефекти, за разлика от лекарствата, отпускани по лекарско предписание, и те често са по-достъпни. Ето защо, когато естествено вещество, като ресвератрола, може да помогне за предотвратяване на страничните ефекти на диабета, както подсказва наскоро изданието на Current Diabetes Reviews, това е добра новина.

Изследователи от списанието съобщават, че ресвератролът и някои други фитонутриенти могат да имат голямо значение в борбата срещу страничните ефекти на диабета:

„Повечето от представените резултати се фокусират върху един аспект от няколко биохимични процеса, например засилване използването на глюкоза, антиоксидантни ефекти, индуциране на производството на инсулин, антигликация и др. Задълбоченото изследване на фитонутриентите по отношение на функционални, имунологични и биохимични фактори предполага, че тяхната ефективност, както и безопасността при лечението на диабет, е доста по-добра.“

Гроздовите семки са богати на ресвератрол

Изследователите са прави. Спешно са необходими естествени методи за лечение на усложненията от диабет. В развитите страни смъртността от усложнения от диабет и хронични респираторни заболявания е на второ място след сърдечно-съдовите заболявания и онкологичните болести. Антидиабетичните свойства на ресвератрола, както и потенциалните му ефекти против стареене, ще го направят предпочитано средство за превенция и лечение на тези заболявания, и свързаните с тях усложнения.

Забелязва се химиопрофилактика на ресвератрола при много ракови заболявания

Много природни вещества имат убедителни научни доказателства за способността им да намаляват риска от рак, но ресвератролът може да бъде един от най-впечатляващите. В Националната медицинска библиотека на САЩ към Националния институт по здравеопазване, който поддържа така наречената база данни Pubmed, през 2019 г. има 3362 препратки към ресвератрол по отношение на рака като цяло, 546 – към рака на гърдата, 263 – към дебелото черво, 249 – към рак на простатата, 230 – на белите дробове и 106 – рак на яйчниците.

През 2018 г. изследователи от университета в Женева в Швейцария откриха, че ресвератролът всъщност може да предотврати рака на белите дробове при някои мишки, които получават канцерогени, които го причиняват.

Мюриел Куендет, доцент в Школата за фармацевтични науки в Университета в Женева

„Опитахме се да предотвратим рака на белите дробове, причинен от канцероген, открит в цигарения дим с ресвератрол … в миши модел“, казва Мюриел Куендет, доцент в Школата за фармацевтични науки в Университета в Женева. Наблюдава се намаление на тумора с 45 процента при всяка мишка, приемаща ресвератрол, което предполага, че „ресвератролът може да играе профилактична роля срещу рака на белия дроб“.

Изследователите от университета в Женева предполагат, че механизмът на химиопрофилактика, наблюдаван при ресвератрола, вероятно е свързан с апоптоза – процесът, чрез който клетките програмират собствената си смърт.

Ресвератрол може да защити пациентите по време на лечението на рак

Представете си естествено вещество, което може не само да предотврати риска от рак, но и да сведе до минимум някои от известните странични ефекти от неговото лечение. Отново има доказателства в полза на ползите от ресвератрол.

Химиотерапията и лъчевата терапия, две често срещани лечения на рак, често са свързани с депресия, умора, анорексия, невропатична болка и нарушения на съня – и ресвератролът може да помогне за туширането на всички тези неприятни усещания. Учените, в проучване от 2011 г., публикувано в списанието „Експериментална биология и медицина“ написаха:

„През последното десетилетие повече доказателства показват, че нарушаването на възпалителния път допринася за изразяването на тези симптоми. Установено е, че пациентите с рак имат повишени нива на възпалителни цитокини, като интерлевкин-6. Фактор NF-κB е основен медиатор на възпалителните пътища.

Следователно, противовъзпалителните средства, които могат да модулират активацията на NF-κB и пътищата на възпаление, могат и да имат потенциал да подобрят свързаните с рака симптоми при пациентите, които са на лъче и химиотерапия.

Поради своите многоцелеви свойства, ниска цена, ниска токсичност и достъпност, естествените агенти привличат значително внимание. Те имат отлични резултати в превенцията и лечението на симптоми, свързани с рака. Темата на този преглед е как NF-κB и пътищата на възпаление допринасят за развитието на свързаните с рака симптоми.

Също така ще обсъдим как хранителни вещества като куркумин, генистеин, ресвератрол, епигалокатехин галат и ликопен могат да модулират възпалителните процеси, и по този начин да намалят свързаните с рака симптоми при пациентите. “

Ресвератрол може да обърне страничните ефекти от химиотерапията

Химиотерапията може да причини стареене на яйчниците, ранна менопауза и безплодие при младите жени – ужасни странични ефекти в допълнение към самия рак. Някои проучвания обаче показват, че ресвератролът може да обърне някои от тях.

Ресвератрол действително подобрява здравословното състояние по време на химиотерапията.

Докато Гемцитабин е предпочитано химиотерапевтично лекарство, често възниква резистентност, както вродена, така и придобита, дори когато малко количество от лекарството достигне тумора при рак на панкреаса, например. Ресвератролът също е полезен тук, казват учените.

Той засилва ефекта от химиотерапията чрез потискане страничните ефекти, причинени от лекарството Гемцитабин – ракови клетки, които се размножават, диференцират, самостоятелно се обновяват и се противопоставят на терапията, твърдят изследователите.

Според проучване, проведено наскоро, ресвератролът засилва ефекта на лекарството Гемцитабин върху растежа на тумора, като неутрализира страничните му ефекти. По време на изследването е установено, че ресвератролът повишава чувствителността на раковите клетки на простатата към Гемцитабин.

Междувременно, потискането на страничните ефекти, на лекарството, което се използва по време на химиотерапията, от ресвератрола преодолява индуцираната от гемцитабина пролиферация на стволовите клетки.

Джоузеф Меркола

Като цяло, нашите данни предполагат, че ресвератролът повишава чувствителността към Гемцитабин, смятат учените. Тези открития предполагат, че ресвератролът е мощен сенсибилизатор по време химиотерапия.“

Ресвератрол, който има свойства, свързани с рака, и наскоро доказана способност да подобрява кръвната захар, е ценно, естествено вещество, което може да се използва в най-различни области.

Източник: mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *