Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мързеливо око: Упражнение, за възстановяване на зрителната острота

В офталмологията има професионална фраза за състоянието мързеливо око (амблиопия). Това неразположение се изразява във факта, че едното око почти не участва във визуалните процеси

мързеливо око
Амблиопия – мързеливо око

Кой може да пострада от това заболяване, което повечето хора знаят като мързеливо око?

При офталмологичното неразположение амблиопия е възможно рязко понижение на качеството на зрението. Обикновено едното око започва да вижда зле. Развитието на двустранната амблиопия също е реално, когато и двете очи станат „мързеливи“, но такива случаи са редки на практика. Болестта може да се появи както в млада, така и в по-зряла възраст.

Как се появява „мързеливо око“?

Това се случва, когато очите възприемат картината, но зрителният център на мозъка не е в състояние да комбинира изображението в едно цяло.

При някои пациенти съществува по-голям шанс от прогресираша амблиопия. Под опасност от прогресия са:

– пациенти със страбизъм;
– хора с различни размери на очните ябълки;
– страдащи от астигматизъм, катаракта и други заболявания с офталмологичен характер;
– пациенти, генетично предразположени към появата и развитието на амблиопия.

Симптоми

Освен обща информация за болестта, наречена мързеливо око, е полезно да сте наясно и с нейните симптоми.

– раздвоено зрение, което обикновено се появява при страбизъм;
– „мъгла“ в очите, когато човек възприема което и да е визуално изображение като неразбираемо и размазано;
– птоза или паднал горен клепач и съпътстващите го признаци и прояви:
– сълзене и усещане за болка в очите;
– рязък спад в качеството на зрението в резултат на мощно емоционално претоварване.

Редовните профилактични прегледи помагат за навременното откритие и ефективно лечение на очните заболявания

Симптомите могат да варират в зависимост от вида на амблиопията, но при наличието на описаните по-горе прояви е препоръчително да си уговорите среща с офталмолог.

Лечението на „мързеливо око“ предоставя няколко възможности. Има специално проектирани упражнения, които дават шанс за възстановяване здравето на очите.

Лесно и ефективно упражнение за „мързеливо око“</h4.

Преди да ви запознаем с подробностите около упражнението, което подобрява състоянието на мързеливото око, е добре да припомним, че амблиопията изисква вниманието на специалист.

Може ли да се подобри зрителната острота при това заболяване? Може. Но преди това състоянието на всеки пациент подлежи на качествено изследване и определяне на съпътващите болестта фактори.

Предлагаме ви едно от тези упражнения, наречено „Пиратско око.

Необходимо е да се приготви превръзка на едно око, която да е тип „пиратска“. Може да се вземат стари очила без стъкла, нужни са ви само рамките. За целта е нужно да се покрие лявата или дясната част с дебела хартия, или направо да се залепи парче картон.

Как се провежда упражнението? Много е лесно. Закрийте едно от двете очи – лявото или дясното, и след това започнете да извършвате нормална домакинска работа. Препоръчително е да започнете от десет минути на ден, като постепенно удължавате времето до три до четири часа.

Ако не сте много сигурни кое от двете очи е „мързеливо“, редувайте ги, като закривате ту едното, ту другото око.

Това упражнение се препоръчва не само за страдащите от амблиопия, но и за тези, които нямат проблеми със зрението. Подобна дейност (да закривате едното или другото око) е добра превантивна мярка за запазване остротата на зрението.

Важно е да запомните, че амблиопията най-често е невъзможно да се открие самостоятелно и болестта не отминава с времето

Чести са случаите, когато човек, случайно затворил едното си око, установи, че другото му око не вижда. Ето защо лекарите силно препоръчват хората, независимо от възрастта, да се подлагат на редовни диагностични прегледи поне 1 път годишно.

В допълнение, експертите отбелязват, че амблиопията може да се развие при продължително отсъствие на корекция на каквато и да е патология на зрението, когато човек не носи очила или контактни лещи, просто защото не знае какво означава да „вижда добре“ и какво да „вижда зле“.

„Мързеливо око“ се лекува по-лесно в детството. Но компетентното лечение и систематичните упражнения у дома ще помогнат да се върне острото зрение и при възрастните, които страдат от амблиопия.

Източник: www.wday.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *