ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ЗАРАСТВА СЧУПЕНАТА КОСТ НА ЛАКЪТЯ?

Какво е лечението при счупване на лакътя на ръката? Аз имам такъв проблем и ми казаха, че ще са ми необходими поне 6 месеца, за да се оправя. Така ли е?

Гергина Тишева – Варна

Видът и тежестта на счуп­ването определят лечението. То се различава както при раз­личните фрактури, така и при възрастните и децата (стро­ежът на костите и начинът на тяхното зарастване се разли­чават при деца и възрастни). Въз основа на редица признаци и резултатите от изследвани­ята лекарите преценяват дали счупените костни фрагменти са разместени, дали счупване­то е стабилно или нестабилно (т.е. дали след наместване нормалното взаимно положение на фрагментите ще се запази) и дали съществува засягане на други структури освен на костите. Всичко това определя избора на лечение.

Най-общо лечението може да се раздели на консервативно (неоперативно, нехирургично) и оперативно (хирургично). При по-леките, неразместени и стабилни счупвания, след добро обезболяване и отпус­кане на мускулатурата (това се постига с различни видове лекарства, понякога и с подава­нето на пълна упойка) лекарят намества счупените кости в нормалното им разположение и след това обездвижва намес­тения крайник в шина или гипс (цял гипс, обгръщащ крайника по цялата му обиколка). Обикно­вено се обездвижва крайникът от кокалчетата на ръката до рамото (трябва да се предо­тврати сгъване и разгъване в лакътя, както и въртене на предмишницата).

При по-тежки фрактури, свързани с голямо разместване на фрагментите, нестабилни счупвания, (които показват тенденция за разместване след наместването им), както и от­крити счупвания (има открита рана, през която парче кост влиза в контакт с външната среда), предпочитаният избор на лечение е операция. Хирур­гичното лечение представлява връщане на счупените костни фрагменти в нормалното им разположение едни спрямо други, като за това се използ­ват метални винтове, плаки, пирони и хирургични телове. При откритите фрактури освен това се осъществява и щателно почистване на раната в операционна, прилагане на антибиотици по венозен път и ваксиниране против тетанус.

Наличието на засегнат ар­териален кръвоносен съд или нерв изисква също хирургично лечение с възстановяване на тези структури. И при двата вида лечение, след като счупва­нето започне да зараства, се предписва индивидуална програ­ма за рехабилитация, в която основен елемент представля­ват упражнения за възвръщане на пълния обем на движения в лакътя и увеличаване силата на мускулите около ставата.

Счупванията на лакътя мо­гат да доведат до различни ус­ложнения. При добре проведено лечение и стриктно спазване на лекарските предписания (включително контролните прегледи) в големия процент от случаите ставата възстановява функцията си напълно. Това отнема различно време в зависимост от вида и тежест­та на счупването, възрастта на пациента (при деца счупва­нията зарастват по-лесно и бързо), и правилното лечение. Голяма роля за възстановява­нето на функцията на лакътя играе правилно проведената физиотерапия.

ВНИМАНИЕ!

При счупването на лакътя сравни­телно често се получават усложне­ния като:

  • Несрастване на счупването (меж­ду счупените фрагменти не прораст­ва нова кост).
  • Неправилно срастване на счупва­нето (сраства, но променяйки нор­малната структура на костта).
  • Непълно възстановяване на движе­нията в лакътя.
  • Увреждане на нерв или кръвоносен съд.
  • Инфектиране (възпаление на кост­та).
  • Възникване на артрозни промени (промени на износване) в лакътя по-бързо отколкото при неувреден лакът и др.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 4 до “ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ЗАРАСТВА СЧУПЕНАТА КОСТ НА ЛАКЪТЯ?

  1. Петя Гъркова каза:

    Аз си счупих лакътя на 8 март, носих 40 дена гипсов ръкав. Все още се възстановявам с физиотерапия, но имам доста ограничения в обема на движенията.А как само боли при промяна на времето….

  2. dobri каза:

    здравей аз също си бях счупил лакатя.насих месец и половина гипс.моята ръка се вастанови на третия месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *