ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Разширени вени и хемороиди: 2 заболявания – едно решение

Решаването на проблемите на тези две заболявания е едно. Искате ли да узнаете кое е то? Прочетете докрай статията и ще разберете

разширени вени
Разширени вени и хемороиди – разумно ли е да се прилага едно и също лечение?

Невъзможно е да се излекува една отделна вена, но е възможно да се подобри състоянието на цялата венозна система по естествен начин. Да, тези две заболявания – разширени вени и хемороиди клинично се лекуват от двама различни лекари. Но, в основата си естеството двете заболяванията са подобни, и затова подходът за решаване на проблема е един и същ.

Разширени вени и хемороиди

Ако искате да подобрите състоянието си и при двата проблема, трябва да започнете с прочистване на червата, защото именно те, ако са препълнени поради запек или газове, притискат вените на малкия таз и това пречи на нормалния отток на кръвта

Фактът, че стоите много на крака или вдигате тежести – това само провокира утежняването и на двете заболявания, но няма нищо общо с причините. Съответно, при лечение склерозата на вените само временно решава проблема. В световен мащаб причината и за двете неразположения не е открита.

Как се развива заболяването разширени вени в краката?

Първичното варикозно разширение е свързано със слабост или функционално увреждане на венозната стена. Бременност, затлъстяване, продължително стоене, вродена слабост на съединителната тъкан, носенето на чорапи с тесни еластични ленти допринасят за развитието на болестта.

Въпреки това, повечето учени смятат, че разширените вени се появяват заради наследствения фактор.

Проблемът при разширени вени на краката е, че кръвта трудно се издига срещу гравитацията по протежение на вените, които са загубили своята еластичност. Вените, както знаете, не изтласкват кръвта. Те служат за нейното пасивно преминаване, благодарение на клапите; те не позволяват попадането на кръв в интервала между сърдечните импулси.

При пациент с разширени вени клапите са слаби и едновременно две порции кръв отиват в една и съща вена: тази, която се изпомпва в сърцето отдолу от налягането, идващо от артериите, и онази, която „пада“ отгоре от надлежащата вена, когато сърцето замира между ударите.

Вената се разширява, тъканите около нея се насищат с „безполезна“ венозна кръв. Оттук и постоянният риск от развитие на язви на подбедрицата. Защо го има този риск? Това е най-ниската точка в тялото и следователно застоя там е по-вероятен – да се изтласка кръв от там към сърцето срещу гравитацията е трудно.

В допълнение към трофичните язви има и друго неприятно усложнение – тромбофлебит

Причината за неговото развитие е намаляване скоростта на кръвния поток и най-важното, когато венозната стена е наситена с кръвни клетки, възниква възпаление, срещу което има повишено залепване на тромбоцитите в кръвни съсиреци. Съществува опасност от тромбофлебит при силна болка, която лишава човек от работоспособност, освен това съществува и риск от разкъсване на кръвен съсирек и миграция към белодробната артерия, което причинява моментална смърт.

Най-често жените на възраст 40-50 години страдат от тромбофлебит. Един от предразполагащите фактори, освен разширени вени, е редовната употреба на противозачатъчни хапчета.

Колко коварна е тази болест, може да се съди по следния факт: лекарите на лондонското летище Хийтроу изчислиха, че всеки месец те отчитат по една смърт от венозна тромбоза. Всички жертви са пътници на различни полети. Това се случва, защото по време на полета пътникът е неактивен дълго време и когато накрая той стане, кръвотокът се променя драстично, което води до фатално отделяне на кръвния съсирек.

Да се постигне обратното развитие на заболяването разширени вени е почти невъзможно

Практически обаче обратното развитие е възможно само в началния етап, пренебрегван от повечето пациенти. Истинският резултат е изчезването на симптомите на недостатъчност на кръвообращението: болка, подуване, спазми, сърбеж и инхибиране на развитието на болестта.

Как се развиват хемороидите?

Това заболяване е толкова разпространено и толкова досадно, че дори се е превърнало в синоним на думата „неудобство“ в ежедневната комуникация.

Хемороидите са васкуларни образувания в аналния канал. Когато с тях всичко е наред, помагат за контролирането на изпражненията. Те се превръщат в патологични или в болезнени „израстъци“, когато са подути или възпалени. Тяхното физиологично предназначение е да служат като възглавница от артериално-венозни канали и съединителна тъкан.

Поради нарушение на венозния отток на кръвта, последната запълва кухината на кавернозната тъкан на ректума и се сгъстява, коагулира – образуват се така наречените хемороидални възли.

Хемороидите са хронично заболяване, което протича вълнообразно: или с влошаване, след това с подобрение на състоянието. При неблагоприятни обстоятелства (физическо натоварване, влошаване на тонуса на венозните съдове поради употребата на определени лекарства или хранителни продукти) хемороидите могат да преминат в остра форма, тъй като пролапсираните възли лесно са предразположени към тромбоза.

Подобно на разширените вени на долните крайници, и хемороидите не биха могли да се развият без вродена предразположеност към слабост на венозната стена. Това обаче не притеснява всички.

Известно е, че Наполеон Бонапарт е страдал от хемороиди, и между другото казват, че именно заради обострянето на тази болест френският император е загубил битката при Ватерло.

Днес повече от 10% от възрастното население всъщност страда от хемороиди. И по време на живота прояви на хемороиди се срещат поне веднъж при 8 от 10 души, т.е. при почти всеки. Особено често хемороидите притесняват хората със заседнал начин на живот.

На работното ви място се образува един вид топлинен компрес между седалката на стола и тялото, което води до застой на кръвта в тазовите органи. От тук, и заради това, шофьорите, касиерите, компютърните оператори, счетоводителите и т.н. попадат в групата на опасните професии.

Защо алкохолът провокира обостряне и на двете заболявания? И кой алкохол всъщност е опасен?

Всеки! Дори и бирата! Алкохолът причинява разширяване на кръвоносните съдове в целия храносмилателен тракт, включително съдовете на ректума. Пикантните ястия също предизвикват рязък приток на кръв към ректума и дразнене на лигавицата.

Допълнителни рискови фактори са маточните фиброми при жените и аденомът на простатата при мъжете.

Билки помагат при разширени вени

Как билките могат да бъдат полезни при хемороиди или разширени вени?

Те, все пак не могат да направят кръвоносните съдове чисто нови…

Разбира се, няма промяна, но въпреки това билковите лекарства, за да се отървете от постоянната заплаха от обостряне, са по-прогресивна идея, отколкото, когато има болки, да бягате за свещички в аптеката или да мажете кремове по краката всеки ден, както телевизионните реклами натрапчиво предлагат.

Как с едно действие може да се помогне и при двете заболявания – разширени вени на долните крайници и хемороиди?

Прочистване на червата + прочистване на черния дроб може да даде много изразен ефект. След прочистване на червата ще се отървем от провокатора под формата на запек или повишено газообразуване.

Прочистеният черен дроб ще увеличи притока на кръв. Така ще намалим евентуално повишеното налягане в порталната система на втория по големина орган, където кръвта тече от чревните вени.

Пречистването на кръвта няма да има очевидно влияние върху вените, но само на пръв поглед, тъй като приемането на препарат за подобряване вискозитета на кръвта влияе върху реологията (течливостта) на кръвта, което означава, че е полезно да се предприеме подобна стъпка.

Основното действие, подхранващо и укрепващо за венозната стена, очакваме от специални комплекси от билки, които се наричат венотонични.

За да предотвратим излишния приток на кръв през стената на вената, т.е. образуването на оток, можем да засилим устойчивостта на стената на вената към налягането с помощта на билки.

Кои са тези билки?

Това са:

– Конски кестен.
– Миши чемпир.
– Невен.
– Гинко билоба.
– Черна боровинка.
– Розмарин.
– Жълт кантарион.

Няма специална рецепта за тяхното използване. Може да използвате поотделно всяка една от тях, под формата на чай, който е добре да се приема поне в рамките на 12 месеца.

Трябва да запомните, че при разширени вени, за разлика от хемороидите, приемът винаги се основава на принципа: курсовете вървят поред, с малки прекъсвания. Непрекъснат курс за постигане на изразен ефект е 6 месеца.

Автор Владимир Соколински от книгата „Разумни методи за укрепване на здравето: за заетите и разумните“

Източник: varicozguru.ru

Изглед на опаковката на продукта Венотон S
ВЕНОТОН-S – крем против разширени вени

крем ректостоп
Крем Ректостоп – за подпомагане при хемороиди

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *