Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как най-правилно се определя кръвната захар?

Съществуват няколко метода, Всеки от които има определена диагностична стойност:

Чрез фабрични лентички – това е бърз тест (за масово профилактично приложение), който може да се прилага в домашни или амбулаторни условия. След убождане на върха на някой от пръстите, капка кръв се накапва върху специална лентичка, която се вкарва в апарат, наречен глюкомер. След секунди на дисплея на апарата се появява стойността на кръвната захар. Този метод е сравнително неточен (до 10% грешка) и затова не се използва за оконча­телно поставяне на диагнозата. Неговата роля е да отсее тези хора, които се нуждаят от по-прецизно изследване. Убождането и измерването на кръвна­та захар с лентичка и глюкомер се използват често за следене на стойностите на кръвната захар от самите диабетици в домашни условия.

Кръвна захар на гладно – този метод се осъ­ществява след вземане на венозна кръв в лабора­торията. „На гладно“ означава, че пациентът не е приемал никаква храна или течности 8 часа преди изследването. Според СЗО двукратно (при две раз­лични изследвания, обикновено в различни дни) уста­новяване на кръвна захар на гладно над 7 означава наличие на захарен диабет. Тъй като стойностите на кръвната захар се влияят от много фактори, изследването се повтаря в два различни дни. При всяко от изследванията болният не трябва да е консумирал храна или напитки през последните 8 часа (прави се сутрин), да не е болен (включително настинал, с висока температура и др.) и да не е приемал лекарства, които могат да повлияят на нивото на глюкозата.

Случайно измерване на кръвна захар – след вземане на кръв в лаборатория се изследва кръв­ната захар, без пациентът да е гладувал. Ако се отчетат стойности на глюкозата в кръвта над 11, това означава захарен диабет, обясняват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *