ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АКТАМОН / ACTAMONE

Съдържа монтелукаст, микрокристална целулоза, хидроксипропилцелулоза, кроскармелоза натрий, лактоза монохидрат, червен железен оксид, манитол, черешов аромат, арабска гума, триацетин, етилмалтол, малтол, алфа-токоферол, аспартам, магнезиев роматстеарат

Предназначение

АКТАМОН дъвчащи таблетки от 5 мг е продукт, с чиято помощ се контролират симптомите на астма при деца на 6-14 години. Благодарение на активната съставка монтелукаст се неутрализират агенти, които стесняват въздушните пътища и блокират белодробните функции.

Продуктът се прилага при деца с астма като допълнително средство в комплексна терапия, ако основните лекарства не овладяват напълно риска от пристъпи. Възможно е лекуващият да препоръча лекарството като алтернатива на инхалаторни кортикостероиди.

Освен при диагностицирана астма в тази възрастова група, медикаментът предпазва от стесняване на дихателните пътища при системни физически усилия.

Как се приема

Дъвчащите таблетки АКТАМОН се прилагат по лекарско назначение. Вариантът от 5 мг е предназначен за възрастовата група 6-14 години; дневният прием е една таблетка.

Таблетката АКТАМОН се приема вечер – един час преди или два часа след хранене. По указание на лекуващия продуктът се приема и в случаите, когато липсват симптоми на астматичен пристъп.

Режимът на прием, продължителността на терапията и дневната доза не могат да се променят самоволно. При пропуснат прием терапията продължава на следващия ден, без да се увеличава приеманата доза. не бива да се предозира; ако това се случи, веднага следва да се потърси медицинска консултация.

Таблетките не се гълтат цели; сдъвкването им от пациенти деца става под контрола на родител.

Възможни нежелани ефекти

АКТАМОН може да провокира алергични реакции, изразени чрез обриви, оток на лицето, устните и гърлото; затруднено дишане и преглъщане, хрипове, сърбеж и пребледняване. При подобни симптоми незабавно се търси медицинска помощ.

Други сериозни оплаквания от пациенти са за грипоподобни състояния, изтръпване на крайниците, влошаване на белодробните затруднения.

Най-често сред страничните ефекти се споменават главоболие, болки в корема и жажда.

Сред констатираните странични ефекти са гадене и повръщане, пресъхване на устата, диария; влошено качество на съня, халюцинации, раздразнителност, агресивност, тревожност, мисли за суицид, тремор, депресия. Съобщава се също и за влошени чернодробни функции с хипатит, склонност към кръвоизливи, повишена температура, ставни и мускулни болки, крампи, сърцебиене, общо неразположение и умора.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АКТАМОН не се употребява при алергия към някой от компонентите на медикамента.

Не се прилага при остър астматичен принцип или паралелно с нестероидни противовъзпалителни средства.

Вариантът “дъвчащи таблетки от 5 мг” е предназначен само за целевата група 6-14 години.

Таблетките съдържат аспартам и лактоза; това може да е проблем при някои пациенти и затова следва предварително да се уточни дали прилагането на продукта е целесъобразно.

Взаимодействие с други медикаменти

При комбинирана терапия лекуващият уточнява дози, терапевтични схеми и продължителност на приема така, че взаимодействията на медикаменти да не навредят на пациента.

Избягва се комбинирането на АКТАМОН с нестероидни противовъзпалителни, ако последните влошават състоянието на пациента

__

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *