Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПЛЕСЕНТА МОЖЕ ЛИ ДА ПРИЧИНЯВА АЛЕРГИЯ?

Здравейте, интересува ме дали наистина плесените може да предизвикат алергия? Ако това е така, как може да се избегне контактът с тях. за да се ограничат алергичните реакции?

Лиляна Койнова – Варна

Реакцията на организма при алергия засяга един или друг орган. При алергична реакция най-често са въвлечени органи като белите дробове, кожата и храносмилателната система. Класифицирането на алергич­ните заболявания се определя именно по този показател. Ня­кои от тях се назовават според причината за алергията. Такива са алергиите към лекарства, видовете храни, ухапванията от насекоми.

Независимо от вида, алер­гичната реакция се проявява при контакт на организма с ве­ществото, което се разпознава като чуждо от организма.

Респираторните алергии са едни от най-честите. При­чиняват се от алергени, които вдишваме с въздуха. Когато алергенът попадне в организма чрез лигавицата на носа и пре­дизвика появата на хрема, се говори за алергичен ринит.

Алергична реакция може да се развие и към вещества, които при дишането навлизат в дро­бовете. Усложнение на такава алергия е астмата.

Докато наличието на алер­гия към полени е добре извест­на, малко популярен факт е, че плесените също са причина за нежелана реакция от страна на организма. Плесените, освен в околната среда, във влажни местности и площи с гниещи растения, се намират и в помещенията, които обитаваме. Мухълът, който се разпростра­нява по стените в кухнята или фугите в банята, е не по-малко опасен за алергичния или стра­дащия от астма човек. Студе­ното полугодие в тази връзка е особено неблагоприятен период за тези хора – тогава по-дълго пребиваваме в закритото пространство на работното място или у дома. Въздухът в помещенията е по-влажен зара­ди изпаренията от дишането ни, централното отопление, готвенето, по-рядкото прове­тряване и влагата, специфична за сезона. Освен в кухнята и банята, мухъл може да възникне в т.нар. мокро помещение, киле­ра, складовите пространства, в които съхраняваме зеленчуци и плодове, на местата за от­падъци.

При размножаването на пле­сените се отделят спори. Този процес протича независимо от сезона. Сезонността може да повлияе единствено върху количеството спори и концен­трацията им във въздуха. Това означава, че алергията може да се прояви през всяко време на годината, като е вероятно да се влоши през по-влажните периоди. Идеални условия за разпространението им в дома дава комбинацията висока тем­пература и влажност на въздуха над 65%.

Плесените, които се размно­жават в природата, зависят от други фактори – може да са необходими вода, силна влага, мъгла, бури. Има видове, които се нуждаят от други метеоро­логични условия. Алергията към плесени най-често се проявява като астма. Възможно е обаче да се развие алергичен ринит или конюнктивит.

Да се защитим от спорите на плесените и да се предпазим от алергична реакция на орга­низма можем, като спазваме следните препоръки:

  • Необходимо е редовно про­ветряване на помещенията, особено на тези, където влаж­ността на въздуха е висока, включително баня, кухня, мокро помещение.
  • Ограничете източниците на влага в дома ви.
  • Редовно почиствайте и взимайте мерки срещу поява на плесен по стените.
  • В неизползваните жилища, временните, като къщи на село, вили, хижи, се отчита повишено наличие на плесен и спори във въздуха. Сериозното проветряване и по възможност почистване е задължително преди настаняване.
  • Филтрите на климатиците следва да се почистват и сменят редовно, тъй като те не само стават източник на плесен, но и средство, което разпръсква вредните спори и микроорганизми, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “ПЛЕСЕНТА МОЖЕ ЛИ ДА ПРИЧИНЯВА АЛЕРГИЯ?

  1. Pingback: Лесни идеи да предпазим здравето си у дома – мухъла

  2. Pingback: Храната за рибки можеда бъде много опасен алерген | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *