Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Падане може да причини атртоза на рамото

Можете дa заподозрете артроза в раменната става по специфичното хрущене и по ограничените движения. Например жената трудно си закопчава сутиена, а мъжете шофьори изпитват болка при превключване на скоростите в автомобила си.

Тази става е много уязвима, както и тазобедрената – достатъчно е човек да падне лошо, да си удари лакътя или ръката, да се удари самото рамо, дори да замахне и то се навяхва. Болката е незначителна и човек не обръща вни­мание, смята, че всичко ще премине. Но очакванията не се оправдават: болката поч1гн£изчезва, обаче подвиж­ността не се Възстановява, ако не се вземат мерки. Ако до една-две седмици навехнатото не се оправи, след това вече е невъзможно. Затова при травма на рамото отидете на лекар, за да ви направят рентгенова снимка. Но дори и да го оправите, последствието от навяхването или удара по рамото може да бъде артроза на раменната става.

Артрозата често се проявява и след по-силно натоварване, например ако отидете да прекопаете нивата на вилата си.

Независимо че раменната става е по-малка от тазобедрената и колянната, лечението е трудно. Затова не се бавете. Необходимо е постоянно да изпълнявате специални щадящи упраж­нения. Принципът е същият, както и за всички стави – минимална амплитуда и недопускане на болка, а също и пълно разхлабване на мускулите.

Седнете на стола и сложете китката на болната ръка върху коля­ното или стола. Ръката трябва да е съвсем отпусната, рамото спуснато надолу. Леко поклащайте лакътя навън и навътре към себе си. Движенията се изпълняват с много малка амплитуда -1-2 см.

Повдигайте и отпускайте раме­нете си. Амплитудата на движенията – не повече от 1-2 см.

Извършвайте леки движения с раменете напред-назад.

Въртете раменете и на двете страни с минимална амплитуда на движенията.

Изпълнявайте упражненията по 5-10 минути по няколко пъти на ден, а в тежките случаи – по 5-10 минути на всеки час през деня.

Отнасяйте се внимателно с бо­лната си става, не я претоварвайте. Не прибягвайте към обезболяващи препарати, за да можете да свърши­те някаква тежка работа – това ще усложни болестта.

Ако водите заседнал начин на живот и изведнъж решите да спор­тувате, съществува голям шанс да увредите ставата си. Първо се „по- размърдайте“, направете няколко леки размаха и тогава пристъпете към гимнастиката, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *