Избавете се от отоците на глезените

Най-често глезените се увреждат от артроза и артрит при такива трав­ми като подвиване на крака, разтягане на връзки или след поставяне на гипс по един или друг повод. Но при глезенните стави има една особеност – те лесно отичат при нарушение на водно-со- левия режим или при сърдечносъдови болести. Продължителните отоци ограничават нормалните движения и водят до артроза и артрит. Артри­тът на свой ред увеличава отоците. Ставата се раздува и на човека му е невъзможно да се движи нормално.

За целта се препоръчват безсолна диета, диуретични и противовъзпа­лителни средства. Не ограничавайте обаче употребата на течности – тази грешка често се прави при лечение на отоци. При тежки отоци е нужно да лежите с повдигнати крака, понякога дори се налага да ги бинтовате.

И след като ставата приеме доня­къде нормалните си размери, можете да започнете лечение.

Легнете и с длан започнете да удря­те от ходилото и петата. Опитвайте да сгъвате и разгъвате, след като ви олекне. Въпреки че глезенната става е доста здрава и е трудно да бъде увре­дена, вие все пак внимавайте при тези удари, които ви препоръчваме – правете го постепенно, Ето и няколко упражне­ния по лечебна физкултура.

Легнете по гръб и изпънете крака. Въртете стъпалата в различни посо­ки 4 правете го внимателно, с малка амплитуда и в съвсем отпуснато по­ложение.

Седнете на ниско столче, като плътно притиснете стъпалата си към пода. Започнете „да ходите“, пов­дигайки и отпускайки ту петите, ту пръстите.

Виждате колко са простички упраж­ненията. Правете ги често през деня. Но пак ще повторим – бавно, без да напрягате мускулите. Съчетаването на продължителността на движенията с минимално натоварване на ставите дава добър лечебен ефект.

ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ БЕЗРАЗБОРНИЯ СЕКС НА МЛАДИ ГОДИНИ И СТАВНИТЕ БОЛЕСТИ В СРЕДНА И ПО-НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ?

Общото е болестта на Рейтер. При нея устойчиво се съчетават три ярки симптома – възпаление на ставите, т.е. артрит; на пикочния канал, т.е. уретрит и на очната лигавица – ко­нюнктивит. Болестта на Рейтер обаче наказва „донжуановците“ избирателно – само тези, които имат генетична предразположеност към артрита. Всъщност при тази болест нещата повече зависят от пациента, а не от лекаря. Защото основната причина за развитие на това ставно заболяване е хламидийната инфекция. А профилакти­ката на хламидозата с нищо не се раз­личава от профилактиката на другите инфекции, предавани по полов път, коментират специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *