Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да пазим и тренираме мозъка си?

Принципът е съвсем елементарен: това. което е добро за тялото, се отразява положително и Вър­ху мозъка. Няма друг орган, които да има толкова активна обмяна на веществата и да се нуждае от толкова много енергия, както него. Затова сивите клетки печелят изключително от здравословния начин на живот. Можем да допринесем значително за намаляването на опасността от инсулт или деменция. Към рисковите фактори спадат пуше­нето, прекалено голямата консумация на алкохол, наднорменото тегло, недостатъчното движение, Високото кръвно налягане, диабетът и повишените стойности на мазнини в кръвта. Кръвното налягане трябва да се следи редовно и да не преминава грани­ците 140/90 при липсата на какъвто и да било друг рисков фактор. Консумацията на готварска сол не трябва да надвишава 6 г на ден.

Следи се нивото на холестерола. В случаи че то превиши нормата, се предписва и приема лекарство от типа на статина. При диабет гликемията се контролира редовно.

ВНИМАНИЕ

  • Тютюнопушенето се спира, като са позволени популярните никотинови лепенки. Пасивното пушене (вдишването на чужд цигарен дим) е забранено. Алкохолът трябва да бъде сериозно ограничен и не бива да надвишава 3 наши при мъжете и 2 при жените.
  • Телесното тегло също е фактор, който трябва да се кон­тролира. Обиколката на талията при мъжете не трябва да надвишава 102 см., а при жените – 88см.
  • Всякакви хормонални терапии при менопаузата трябва да бъдат преустановени. Контрацептивите са противопоказни, а нехормоналните трябва да бъдат внимателно подбирани.

Препоръчва се да се вземат лекарства, съдър­жащи прогестин, но ме естроген. Спортната ак­тивност, в зависимост от състоянието ма човека, трябва да бъде поне 30 минути ма ден. и също така да е добре контролирана, за да но се стигне до други злополуки.

Четенето, игрите като шаха например, ком­позирането, смятането наум и решаването на кръстословици, изучаваното на чужд език, както и заниманията с любимото хоби са истински фитнес за мозъка. Те подобряват вниманието, концентра­цията, способността за учене и запомняне.

Физическите занимания като танците упраж­няват положително влияние върху умствените способности, преди всичко с напредването на възрастта. Заради подобреното кръвоснабдяване мозъкът получава повече кислород и хранителни вещества. Най вече го активира овладяването на нов вид спорт.

Богатата на витамини храна предпазва мозъка от свободните радикали, увреждащи клетките, като става дума най-вече за витамини С и Е. Според новите научни открития фолиевата киселина (вита­мин В9) действа срещу деменцията. Тя се съдържа предимно в зелените зеленчуци и портокалите, но също и в пълнозърнестите продукти, яйцата, соевите култури и пшеничните кълнове. Те. както и орехите, са богати и на витамин Е.

Екстрактът от гинко билоба подобрява кръвоснабдяването на мозъка. По този начин се повишава способността за концентрация

Много важно също е и редовното релаксирано. Постоянният стрес години наред измъчва мозъка. Той се смята за рисков фактор за възникването на инсулт и деменция. Затова разтоварвайте всеки­дневието си винаги когато можете, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *