На какво се дължи болката в тестисите?

Здравейте! От доста врат чувствам тъпа болка в левия тестис. Болката в тестисите е можа би повече от година. Причината, поради която не съм бил на лекар още, е, че болката е непостоянна. Два дни я има, а след това 1-2 на усещам нищо. И така, все са надявам, че е минала вече, но после пек се появява. От известно вреш стана постоянна, като започна де ме боли и от дясната страна по свивката на бедрото. Какво може де е? Преди време имах лека травма, но едва ли е от това. Препоръчайте ми към какъв лекар де се обърна. Притеснявам се де не е рак!

Пламен Ганчев, Пловдив

Ако сте като по-голямата част от мъжете, значи предпочитате да игно­рирате болката в тестисите пред това да посетите специалист за изясняване на причината! Докато в повечето случаи мъжете изпитват болка само при мисълта за нея 6 тестисите, при други действително става дума за здравословен про6лем. Тогава всяко отлагане може да наложи предприемане на драстични мерки. Така че при болка в слабините по-добре е да Не преодолее неприязънта към лекарския кабинет, отколкото след това да се съжалява за липсата на кураж. А вариантите за вашия проблем могат да са няколко:

ХЕМАТОЦЕЛЕ

Парализиращата продължителна болка в някои случаи може да се дължи на хематоцеле. Понякога след отмина­ването на пронизителната болка след удар засегнатият не подозира, че може да е наранен сериозно. По-късно болезне­ността се възвръща

При хематоцеле се получава събиране на кръв в обвивките на тестиса вследствие на нараняването на тъка­ните. При такава ситуация се изисква почивка на легло. Възможно е да са наложи дренаж, оперативна намеса. Лечението зависи от нараняването и степента на дискомфорт. Ако хема- тоцелето не е вследствие на травма, включително след операция, специалис­тът следва да потьрси причината за нам. Хематоцеле може да се получи и при усукване и възпаление на тестиса и обвивките му.

ЕПИДИДИМИТ

Придатъкът или семепроводът, идващ от тестиса, се нарича епидидим. Дьлжината му е около 50 см. В него се събира и узрява отделената сперма и се осъществява придвижването и. Въз­палението на семепровода в частта му близо до тестиса се определя като епидидимит.

Най-често причината е навлизане на бактерии през уретрата. Причини­телите в повечето случаи са гонококи, хламидия или бактерии, които нормал­но се намират в червата.

При това възпаление тестисите се подуват, кожата на скротума се зачервява. Състоянието е болезнено, особено при еякулация или движения на червата. Възможно е да се изпитват чести позиви за уриниране и да има кръв В спермата.

Епидидимитът се лекува успешно с антибиотици. При сериозните случаи обаче може да се стигне и до оператив­на намеса, при която да се отстранят част от засегнатите тькани. Колкото повече се отлага консултацията с ле­каря при оплакването, толкова повече! се усложнява състоянието.

ВАРИКОЦЕЛЕ

Колкото u неочаквано да е. варикоцелето е често срещано. Два от пет случая на стерилитет при мъжете се дължат на варикоцеле. При състо­янието засегнатият описва различни усещания в скротума при промяна от изправено в седнало положение. В сто­еж мъжът изпитва чувство сякаш на изпълвано и движение в скротума. Това чувство изчезва при седене.

Наличието на разширени верни в скротума се означава като варикоце­ле. При това заболяване се засягат кръвообращението, осигуряването на кислород на тъканите и извеждането на венозната кръв.

Болката може да е умерена или сил­на. Влошава се в продължение на деня. Състоянието се диагностицира по-лес­но при напредване на процеса. По често е засегнат левият тестис. Варикоце- лето се третира лесно – специалистът назначава противовъзпалителни сред­ства или се провежда малка операция, при която се коригират засегнатите венозни съдове, съветват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “На какво се дължи болката в тестисите?

  1. Аз каза:

    ГУРБЕТЧИЯ,
    на мене са ми интересни хора като тебе, които са на всяка манджа мерудия с дежурния си коментар „Отиди на лекар“. Ако не беше дошъл ти да напишеш да отиде на лекар, о боже, никога нямаше на човек с болки в тестисите да му мине през акъла да отиде на лекар. Добре че си ти да дойдеш и да издриштиш тази крилата фраза, та да отвориш очите на хората.

    Прекланяме се пред блестящия ти ум, спасителю.

  2. ГУРБЕТЧИЯ каза:

    МНОГО СА МИ ИНТЕРЕСНИ ХОРА КАТО ТЕБЕ ,КОИТО ЗА ТАКИВА НЕЩА ТЪРСЯТ МНЕНИЯ ПО ИНТЕРНЕТ , А НЕ ОТИВАТ НА ЛЕКАР ! А КАКЪВ СПЕЦИАЛИСТ ТРЯБВА ДА ПОСЕТИШ ,ТОВА ЩЕ ТИ ГО КАЖЕ ЛИЧНИЯТ ТИ ЛЕКАР ! ТИ САМО СИ НАПРАВИ ЕДНО УСИЛИЕ ДА ПОСЕТИШ ЛИЧНИЯТ СИ ЛЕКАР И ДА МУ КАЖЕШ ЗА ПРОБЛЕМА СИ ,А ТОЙ ЩЕ ТЕ ПРАТИ НА СПЕЦИАЛИСТ ! ПОЗДРАВИ ОТ ГЕРМАНИЯ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *