ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Капките за нос могат да ни докарат хипертония

Моля да ми помогнете! Преди няколко години преболедувах тежък грип. Дори получих усложнение – синузит. Започнах да се лекувам със съдосвиваши капки за нос. И задъхвам. Започна да ми „скача“ и кръвното налягане. Какво да предприема?

Елена Иванова, София

Съдосвиваиците капки са необходими, коеато е нуж­но бързо да се намали и премахне отокът в носната ливавица. Но не трябва да се ползват повече от 5-6 дни. Мново бързо възниква привикване. Ореанизмът започва да изисква нова порция всеки ден, въпреки ш простудата отдавна е преминала. Иначе носът е запушен и човек трудно диша. Като цяло, възниква зависимост, сходна с тази от наркотиците.

Доказано е, че при редовно използване на такива капки повече от 5 дни хората развиват истинска хипертония. Тези капки устойчиво стесняват кръ­воносните съдове, затова и така се наричат. Освен това могат да настъпят сериозни изменения в нос­ната лигавица, почти до атрофия. Нещата могат да стигнат до операция.

Така че опитайте да откажете капките, докато не е станало много късно. По-добре да изтърпите няколко дни, отколкото години наред да се мъчите. Когато възникне потребност от капки, промивайте носа си със солев разтвор. Освен това се старайте да не дишате през устата. Само с носа – бавно и дълбоко.

Има още една тайна: веднага щом усетите, че носът ви се е запушил, извършете няколко интензивни физически упражнения. Например изкачете стълбите пеш – и нагоре, и надолу. Това ще предизвика естест­вен приток на адреналин в кръвта и спазъмът ще премине, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *