Как да спрем сезонното обостряне на язвата?

Какво да правят хората с язва, за да избегнат сезонните обостряния на болес­тта? Аз страдам от язва на стомаха от 10 годиш. Дори се оперирах преди 4 години, но язвата ми пак се появи.

Марин Неврокопски, Благоевград

За да се възстанови нормалното състояние на нервната система, най-добре е да се рабо­ти индивидуално с пси­холог или да се проведе успокояващ автотре- нинг. Колкото по-малко човек нервничи, колкото по-философски гледа на живота и е по-спокоен, толкова по-големи са шансовете да победи язвената болест.

Ако по някакви причи­ни не може да се подло­жите на психотерапия, след емоционален стрес или напрежение е добре колкото може по-скоро да разпуснете:

  • да поиграете тенис;
  • да направите интензивни физически упражнения;
  • или просто да извървите на бърз ход няколко киломе­тра по алеите на парка или в гората.

На много хора за по-бързото излекуване помага продължител­ното плуване в басейн или душ. На други много по-добре действа про­дължителен отпускащ топъл душ. А повечето болни за възстановя­ването на нервната система е най-добре да вземат по-често конт­растни душове.

За предпазване от хеликобактериоза тряб­ва добре да се мият зе­ленчуците и плодовете, които ядем, с течаща вода, може дори със са­пун, а някои от тях да се мият и с вряща вода. Тази хигиенна мярка е бариера против про­никването В стомаха не само на хеликобактерии, но и на причинителите на дизентерията и хе­патит А.

Храната трябва да се приема по едно и също време. Това е осо­бено важно за хората, които имат проблеми с храносмилането. Много важно е всяка храна да се сдъвква добре. Спаз­ването на това правило надеждно предпазва не само от язва, но и от много други заболявания на стомашно-чревния тракт, коментират специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *