Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Грипът може да засегне и ушите

Здравейте, уважаема редакция!Аз съм ваш редовен читател и следя всеки новброй на вашиятол­кова полезен за всички българи вестник. Поводът да ви пиша е мой здравословен проблем. След прекаран грип почувствах остра болка в ухото. Лекарите ми поставиха диагноза остър отит. Молбата ми към вас е да публикувате повече информация за това заболяване и кое е най-ефикасното му лечение?

Златка Георгиева, Бургас

Заболябането се разбива при попадане на болестотворни микро­организми в средното ухо от носа и гьлтача през евстахиевата тръба (тръбата в горната част на гълтача, която зо свързва със средното ухо). При инфекциозни заболявания като гpип, скарлатина и морбили инфекцията попада в средното ухо по кръвен и лимфен път. Средното уко се засяга най често в детската възраст тъй като евстахиевата тръба у децатае широка и права, Началото на заболяването е бурно и започва със силни болки в ухото. Болката започва най-често през нощта и в началото е стрелкаща. Ако е започнала през деня, през но­щта се усилва и става пулсираща. Температурата се повишава до 39 градуса, появяват се главоболие, отпадналост. Докато в началото слухът се засяга слабо с напред­ване на заболяването той бързо отслабва. Към 3-ия – 4-ия ден се появява секрет от ухото поради спонтанен пробив на° тъпанчето. Секретът в началото е воднисто-кьрвав и постепенно става чисто гноен, но без миризма. Развити­ето на заболяването зависи от вида на микробния прияинител, от защитните сили на организма и от своевременното започване на лечението.

Първите мерки при поява на болка в ухото са топлинните, про­цедури. Те са най-доброто болкоуспокояващо средство. На второ място следват капките за нос, които целят възстановяване нормалната проходимост на евстахиевата тръба. По лекарско предписание в ухото могат да се поставят капки за уши. След протичане на ухото капките, трябва незабавно да се прекратят. Намесата на лекаря е задължителна, особено когато болката в ухото се усилва и спонтанен пробив не настъпва.

ВНИМАНИЕ!

Профилактиката на острия отит се покрива с профилактиката на простуд­ните и инфекциозните заболявания. Необходимо е закаляване на организма, избягване на контакт с болни и др. Ост­рото възпаление на средното ухо при грип протича по-тежко. При него болката е по-силна, температурата достига до 40 градуса, придружена е с обща отпад­налост, главоболие, хрема и мускулни болки. Слухът е силно намален. Понякога възпалителният процес обхваща и въ­трешното ухо. При пробив на тъпанчето в началото секретът е винаги кървав. Абсолютно е забранено самолечението. Потърсете своевременно помощта на сциалист УНГ.

Предупреждава специалистът от в-к „Доктор” – д-р Гинка Станчева

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *