12 признака, че имате проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е малка, като размер, но има много голямо влияние върху физическото здраве и емоционалното състояние

щитовидната жлеза
Здравето на щитовидната жлеза е от голямо значение за цялостното здраве на човешкия организъм

И въпреки, че в повечето случаи проблемите с нея засягат по-често жени, случва се и мъжете да имат проблем с щитовидната жлеза.

Понякога, когато не се чувстваме много добре, намираме извинения от рода на: „Просто ми е студено“, „Имам алергия“ или „Старост-нерадост“. Често подобни извинения са истина.

Но по-често, отколкото очакваме, някои невинни неразположения могат да показват сериозни медицински проблеми.

Ето защо е толкова важно да обърнете внимание на сигналите, които ви изпраща вашето тяло. Особено ако тези сигнали идват от щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е отговорна за производството на специални хормони, които регулират метаболизма, температурата и пулса. Ако те не са в норма, обикновено това води до един от два проблема: или жлезата става хиперактивна и произвежда твърде много хормони, или, напротив, работи бавно и не може да произведе достатъчно хормони.

Припомняме, че щитовидната жлеза произвежда хормоните Т3 (трийодотиронин) и Т4 (тетрайодотиронин), включително и рТ3 (реверсивен трийодотиронин).

За да откриете проблемите с щитовидната жлеза в началото на заболяването си, проверете за някои от тези симптоми.

Как изглежда щитовидната жлеза?

Тя е разположена в шията, а по форма прилича на пеперуда. Трудно е да се повярва, че толкова малък орган може да има такъв голям ефект върху здравето, нали?

Ако произвежда твърде много от хормони, се развива хипотиреоидизъм. Ако произвежда в недостатъчни количества, налице ще е хипотиреоидизъм.

Симптом №1: Тъга или депресия.

Щитовидната жлеза има най-пряко въздействие върху настроението. Тя е в състояние да направи така, че нивото на серотонин в мозъка рязко да спадне. Тогава чувстваме депресия и апатия.

От друга страна, ако жлезата е твърде активна, това предизвиква безпокойство, нервност и раздразнителност.

Симптом № 2: Запек.

Ако страдате от запек, тогава причината за това може да е и неизправност във вашата щитовидна жлеза. Факт е, че всякакви нарушения в секрецията на нейните хормони водят до забавяне на храносмилането.

Д-р Робин Милър

„Това е един от трите най-често срещани симптоми на хипотиреоидизъм“, казва специалистът по интегративна медицина, д-р Робин Милър.

Симптом № 3: Спите твърде много.

Всички имаме периоди, когато ни е невероятно трудно да станем сутрин. Но ако просто не можете да се „отлепите“ от леглото, тогава, казва д-р Милър, това е важен признак за дисфункция на щитовидната жлеза.

Факт е, че когато щитовидната жлеза не е достатъчно активна, метаболизмът се забавя. И се чувствате сънливи през целия ден.

Симптом № 4: Косопад и суха кожа.

Често имате сърбяща кожа? И не само през зимата? Ако е така, това може да е симптом на хипотиреоидизъм. Дължи се на забавяне на метаболизма, което от своя страна намалява потенето.

Косата и ноктите ви могат да станат сухи и чупливи. Косата дори може да започне да пада! Каква е причината? Същата липса на хормони на щитовидната жлеза, което води до неуспех на цикъла на растеж на косата.

„Много от моите пациенти идват при мен, след като са изпратени при лекаря от фризьора“, казва Милър. – Казват: „Моят стилист каза, че косата ми пада. Не знам какво да правя. Но той каза, че това възможно да е свързано с щитовидната жлеза.“ Всъщност някои от работещите в салоните за красота знаят повече за проблемите, свързани с тази жлеза, отколкото личните лекари“.

 

 

Симптом № 5: Внезапно наддаване на тегло.

Въпреки че този проблем може да има много причини, внезапното покачване на тегло е възможно да бъде причинено от този много мъничък орган, който е близо до гърлото. Не сте променили хранителните навици, не сте намалили физическата активност, но в същото време започнахте да напълнявате рязко? Време е да си запазите час при лекаря.

Това е една от основните причини някои хора да напълнят драстично, въпреки че нищо не се е променило значително в живота им. Казват, че ядат не повече от необходимото, че спортуват, но нищо не помага. Те не могат да отслабнат. Почти винаги вината е на щитовидната жлеза.

Симптом № 6: Липса на сексуално желание.

Ако щитовидната жлеза отделя някои от хормоните в твърде малки количества, организмът незабавно включва режима с ниско либидо, съобщава Health.com.

Симптом № 7: Болка в мускулите.

Ако нещо падне върху стъпалото ви, тогава е очевидно, че ще боли. Ако учите нов тип упражнения или овладявате нов спорт , тогава мускулите вероятно ще болят първите няколко дни. Това е нормално. Тези болки имат обяснение.

Но ако периодично изпитвате изтръпване на крайниците или остра болка в мускулите и ставите на ръцете и краката, тогава виновникът може да е лошата работа на щитовидната жлеза.

Недостигът на хормоните, които произвежда, причиняват увреждане на нервите, които изпращат сигнали от мозъка до други части на тялото. Доктор Милър казва, че ако изпитвате необясними усещания за изтръпване в тялото, трябва спешно да си уговорите среща със специалист.

Симптом № 8: Често чувате ударите на сърцето си.

Когато се влюбите в някого или се вълнувате по друга причина, чувството за силен пулс е нормално. Но ако периодично не изпитвате нещо подобно, но въпреки това чувате сърцето как бие, и то по начин все едно едно е в главата ви, идете на лекар, направете изследвания и проверете здравето на щитовидната жлеза. Твърде възможно е това да се случва, тъй като тя е прекалено активна.

Симптом № 9: Мъгла в ума.

Мисленето ви може да бъде доста „размито“: това е нормално, особено ако сте навършили 50 години. Но ако забележите, че „мъглата“ в главата ви се появява твърде често, това вече е причина за аларма. Прекомерната активност на щитовидната жлеза води до факта, че на човек му е трудно да се концентрира и запомни информация. Следователно, забравата е друг важен симптом, който не може да бъде игнориран.

„Когато лекуваме щитовидната жлеза на много хора, те се изненадват колко бързо, остро и ясно е станало мисленето им“, казва доктор Милър.

Симптом № 10: Високо кръвно налягане.

Ако страдате от високо кръвно налягане, но в същото време всичко е наред със сърцето и другите органи, тогава трябва да проверите щитовидната жлеза. И започнете да ядете повече зеленчуци и да ставате от стола по-често.

„Прекалено ниското ниво на активност на тази жлеза води до факта, че нивото на „лошия“ холестерол в организма рязко се повишава. Това, за съжаление, бързо води до сърдечна недостатъчност“, предупреждава лекарката.

Симптом № 11: Повишен апетит.

Промените във функционирането на щитовидната жлеза почти винаги водят до променени усещания за вкус и мирис, пише Health.com. Ако постоянно ядете нещо и изобщо не можете да спрете, това може да е важен признак на хипертиреоидизъм.

Проверете щитовидната жлеза, ако сте яли твърде много през последните седмици, но няма как да коригирате това.

Симптом № 12: Дискомфорт във врата или гърлото.

Щитовидната ви жлеза е разположена във вътрешността на шията. Ето защо, ако почувствате болка или някакъв дискомфорт в тази област, незабавно трябва да ви види лекар. Обърнете внимание и на усещането за бучка в гърлото. Ако това усещане съществува и не изчезне, тогава почти сигурно ще имате проблеми.

Въпреки че за начало може просто да се погледнете в огледалото и да видите, че има леко подуване областта на шията.

Има и друг начин за диагностициране у дома. Отпуснете главата назад, вземете чаша вода и отпийте. И докато преглъщате, вижте врата си. Уверете се, че по време на преглъщането не се появяват издутини в областта на шията. Ако все пак там е издуто и това определено не е Адамова ябълка, незабавно се консултирайте с лекар.

Източник: Health.com

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза, -50% НАМАЛЕНИЕ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *