ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо гликемичният индекс е неинформативен?

Гликемичният индекс се използва за съставяне на диетата на пациенти с диабет и затлъстяване

Гликемичният индекс зависи от състоянието и вида на храната

След специално проучване на такива параметри, като гликемичен индекс (ГИ) и гликемичен товар (ГТ) се оказа, че техните стойности предизвикват сериозни размисли.

Защо трябва да знаете стойностите на гликемичния индекс? Гликемичният индекс се използва за изготвяне на диета за хора с диабет и затлъстяване. Индексният показател отразява колко бързо даден продукт, съдържащ въглехидрати, се разгражда до глюкоза в рамките на 2 часа. Колкото по-висок е индикаторът, толкова по-интензивно се повишава нивото на кръвната захар след консумацията на този продукт.

Грешки в гликемичния индекс

Съществува по-точен метод на измерване, отразяващ потенциала на преобразуването на глюкоза на конкретен продукт със същото съдържание на въглехидрати – гликемичен товар.

След фундаментално проучване на двата метода се оказа, че те предизвикват сериозен смут.

Защо гликемичният индекс е неинформативен?

1. Игнорира зрелостта на растителните храни. Например, все още неузрелите и узрели банани ще имат различни показатели за гликемичен индекс.

2. Не отчита концентрацията на хранителни вещества в определен продукт (минерали, витамини, антиоксиданти). Въпреки че продуктите с висока хранителна плътност частично компенсират отрицателните ефекти на глюкозата с еднакво количество въглехидрати.

3. Не отчита топлинната обработка на храната. Суровите и варени храни нямат същия ефект върху гликемичния индекс. Например суровите моркови са по-малко гликогенни от варените моркови.

4. И двата показателя не отчитат индивидуалната скорост на храносмилане на продуктите и индивидуалния отговор (различни нива на кръвна глюкоза след консумация на продукта).

5. Игнорира скритите алергии към продукта. Алергията може да предизвика непредсказуем скок на кръвната захар.

6. Изчисляването на гликемичния индекс и натоварването не отчита наличието на фруктоза в продукта.

Фруктоза: активно повишава апетита и има решаващ ефект върху увреждането на черния дроб. Фруктозата също така принуждава клетките да натрупват мазнини и води до загуба на чувствителност към инсулин (и лептин, хормон на ситостта).

Фруктозата – подценената опасност за черния дроб

Източник на фруктоза са всички продукти от хранително-вкусовата промишленост (не само десертите). А зеленчуците като зелен грах и сладки картофи допълнително натоварват черния дроб заради метаболизма на фруктоза.

7. Методът за определяне на гликемичния индекс е ограничен във времето

Нивото на глюкозата се определя в рамките на 2 часа след консумация на определен продукт. Но пиковото ниво на глюкоза при използване на списъка с продукти може да надхвърли тази времева рамка.

8. Дори ако продуктът има нисък инсулинов индекс/товар, общото количество консумирани въглехидрати също е важно за човек с диабет тип 2. В този случай абсорбцията на въглехидратите ще изисква необходимото количество инсулин, независимо от скоростта на повишаване на нивата на глюкозата. Говорим за инсулинова резистентност: страдащите от захарен диабет тип 2 слабо метаболизират въглехидратите.

9. Пристрастяването към въглехидратите е близко до наркоманията. То се комбинира с ниско съдържание на серотонин и ендорфини.

10. Гликемичният индекс дава грешки при отчитане на метаболизма в различно време на деня.

Използването на гликемичния индекс при формирането на диетата за пациенти с диабет и затлъстяване ще доведе до грешки и ще окаже съмнителна помощ. Менюто за хора с диабет и затлъстяване трябва да включва повече сурови зеленчуци, протеини и естествени мазнини.

Намаляване на гликемичния индекс и гликемичния товар

Разбирането на гликемичния товар е също толкова важно, колкото и гликемичният индекс на храните

Какви са фактите за гликемичния товар на храните?

Ако имате диабет, вероятно знаете, че трябва да следите приема на въглехидрати. Но храните, съдържащи различно количество въглехидрати влияят по различен начин на кръвната захар, и тези ефекти могат да бъдат количествено определени чрез мерки, известни като гликемичен индекс и гликемичен товар.

Гликемичен индекс спрямо гликемичен товар

Както вече стана ясно, гликемичният индекс придава числова оценка на храната въз основа на това колко драстично прави повишаването на кръвната захар. Храната се класира по скала от 0 до 100, като чистата глюкоза (захар) получава стойност 100. Колкото по-нисък е гликемичният индекс на храната, толкова по-бавно кръвната захар се повишава след консумацията на тази храна. Като цяло, колкото по- преработена е дадена храна, толкова по-висок е нейният гликемичен индекс (ГИ), и колкото повече фибри или мазнини в нея, толкова по-нисък е нейният ГИ.

Но гликемичният индекс разказва само част от историята. Това, което не ви казва, е колко високо може да достигне кръвната захар, когато всъщност ядете храната. За да разберете пълния ефект на храната върху кръвната захар, трябва да знаете колко бързо глюкозата влиза в кръвта, и колко глюкоза на порция се доставя.

Гликемичният товар върши и двете. Това ви дава по-точна картина на действителното въздействие на храната върху кръвната захар. Динята например има висок гликемичен индекс (80). Но една порция диня има толкова малко въглехидрати, че нейният гликемичен товар е само 5.

[box type=“note“ ]Преди да започнете да спазвате здравословна диета, за да коригирате нивата на кръвната захар, както и за да отслабнете, помислете за това каква хранителна добавка да ползвате, за да си спестите нездравословните изблици на вълчи апетит и прехранване.

АПИ СЛИМ

АПИ СЛИМ ще направи отслабването не само ефективно, но и много вкусно.

АПИ СЛИМ е хранителна добавка, специално разработена за хората, които страдат от диабет.

Освен, че се справя с глада за сладко, АПИ СЛИМ създава балансирано усещане за ситост.

АПИ СЛИМ е под формата на бонбони, чиито прием е не само лесен, но и много приятен.

Не се колебайте, обадете се на: 0885 49 20 82 или 0877 90 45 79 и поръчайте АПИ СЛИМ – отлично средство за контрол на глада и отслабване!

ОЩЕ за АПИ СЛИМ – най-вкусната и ефективна хранителна добавка за отслабване, може да прочетете ТУК[/box]

Диета с гликемично натоварване

Някои експерти по хранене смятат, че хората с диабет трябва да обърнат внимание както на гликемичния индекс, така и на гликемичния товар, за да избегнат внезапни скокове на кръвната захар. От друга страна, Американската асоциация за диабет казва, че общото количество въглехидрати в дадена храна, а не нейният гликемичен индекс или товар, по-добре може да предскажат какво ще се случи с кръвната захар. А някои диетолози също така са на менние, че съсредоточаването върху гликемичния индекс и натоварването добавя ненужно усложнения при избора на какво да се яде.

Следването на принципите на хранене с нисък гликемичен индекс вероятно е полезно за хората с диабет. Но достигането и запазването на здравословно тегло е по-важно за кръвната захар и цялостното здраве.

Източник: www.health.harvard.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *