Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мозъчна аневризма: 4 признака, които всеки трябва да знае

От главоболие до загуба на усещане и изтръпване на главата – симптомите на мозъчна аневризма са различни

Мозъчна аневризма – може да засегне всеки, може да случи по всяко време

Проявленията на симптомите на мозъчна аневризма са несходни и са с характерна интензивност при всеки отделен човек.

Познаването на основните признаци на мозъчна аневризма съд може да ви спаси живота, тъй като ще ви помогне да приложите ефективен метод на лечение навреме.

Мозъчна аневризма е изпъкналост и изтъняване на стената на кръвоносен съд, поради патологичното разширяване на лумена (лумен – просвет, отвор на тръбест орган, medicine.bg). По външния си вид прилича на пъпка на клонка. Въпреки че в повечето случаи разкъсването на съда не се случва и появата на аневризма не се проявява симптоматично, това може да бъде спусък за интрацеребрален кръвоизлив, което води до хеморагичен инсулт. Последиците от инсулт са много сериозни и дори животозастрашаващи.

Мозъчна аневризма: симптоми, лечение и профилактика

Ако се развие поне един от тези симптоми, незабавно се обадете на лекар, повикайте Бърза помощ или по най-бързия начин идете в Спешното отделение на най-близката болница. Там ще бъдете транспортирани до специализирано отделение, в което ще се погрижат за вашето състояние. За предпочитане е предвижването до болница да не се извършва самостоятелно.

Основните симптоми на церебрална аневризма

1. Внезапна атака на силно главоболие

Главоболието често е сигнал за сериозни здравословни проблеми. В случай на аневризма болката дори може да бъде непоносима. Марк Маклафлин, доктор по медицина, практикуващ неврохирург от Принстънската клиника, обяснява причината за интензивното главоболие. Нетърпимо главоболие се причинява от кървене, което дразни менингите. Болката се появява внезапно, много е силна и е едва поносима.

Д-р Марк Маклафлин

2. Двойно виждане и увиснали клепачи

Причината за това може да е увеличаване на аневризма, която притиска нерва, който осигурява движението на очите, уточнява д-р Марк Маклафлин. Ако зрението ви внезапно се влоши, ако често се появява двойно виждане, клепачът ви пада, незабавно се обадете на линейка. Не можете да действате на принципа „изчакай и виж“. Това няма да доведе до нищо добро, съветва д-р Марк Маклафлин.

3. Слабост или изтръпване на една част от тялото или половината от лицето

Слабостта или изтръпването на една част от тялото или половината от лицето е друг симптом на аневризма. Това се дължи на появата на малки кръвни съсиреци, които блокират притока на кръв към важни части на мозъка. Аневризмата, продължава д-р Марк Маклафлин, като сапунен мехур, който може да се спука по всяко време.

4. Гадене и повръщане

Церебралните аневризми често причиняват гадене и повръщане, казва Роналд Бениц, съдов неврохирург от Ню Джърси. Те са резултат от кървене и главоболие.

Д-р Бениц изброява редица типични симптоми на аневризма. Това е замаяност, фотофобия, схванат врат. Всички те са свързани с кървене или натиск на аневризмата върху съответните части на мозъка.

Рискови фактори

Според д-р Роналд Бениц вероятността от аневризма зависи от наличието на фактори, благоприятстващи промяна в нормалната съдова стена и образуването на аневризма.

Д-р Роналд Бениц

Те включват:

– Тютюнопушене;
– Високо кръвно налягане;
– Наследственост;
– Възраст: вероятността от аневризма се повишава след 40 години;
– Пол: Жените имат аневризма по-често от мъжете;.
– Някои заболявания: синдром на Елерс-Данло, поликистозна бъбречна болест, синдром на Марфан, фибромускулна дисплазия;
– Употреба на наркотици, главно кокаин;
– Инфекция;
– Тумори;
– Травми на главата.

Мозъчна аневризма – преди и след

Лечение на церебрална аневризма

Лечението на аневризма се определя от конкретния ход на заболяването, като в някои случаи е възможно да се наблюдава аневризмата, докато се вземат антихипертензивни лекарства за контрол на кръвното налягане, разреждане на кръвта и тромболитични лекарства, казва д-р Маклафлин. Но в повечето случаи е необходимо хирургично лечение, за да се предотврати разкъсване на аневризмата.

В случай на разкъсване на аневризма, незабавно се обадете на линейка!

Може ли да се спре тази съдова катастрофа? Какво да направите, за да предотвратите аневризма?

Превенцията се свежда преди всичко до корекция на начина на живот. Необходимо е да се контролира кръвното налягане и холестерола, да се приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане, да се спазва здравословна балансирана диета. Не забравяйте и да ходите на профилактични прегледи, поне два пъти в годината.

Източник: headinsider.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *