Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Факти за кръвта, които всеки трябва да знае

Кръвта е животворната течност, която доставя кислород към клетките на тялото

кръвта
След изследване на кръвта става ясно дали човек е болен или здрав

Кръвта е специализиран тип съединителна тъкан, която се състои от червени кръвни клетки, тромбоцити и бели кръвни клетки, суспендирани в течна плазмена матрица.

Това са основите факти за кръвта, но има и много повече изненадващи любопитности за нея; например кръвта представлява около 8 процента от телесното ви тегло и съдържа следи от злато.

Докато хората имат червено оцветена кръв, други организми имат кръв с различни цветове. Ракообразните, паяците , калмарите, октоподите и някои членестоноги имат синя кръв. Някои видове червеи и пиявици имат зелена кръв. Някои видове морски червеи имат виолетова кръв. Насекомите, включително бръмбари и пеперуди, имат безцветна или бледожълтеникава кръв.

Цветът на кръвта се определя от вида на дихателния пигмент, използван за транспортиране на кислород през кръвоносната система до клетките. Дихателният пигмент при хората е протеин, наречен хемоглобин, който се намира в червените кръвни клетки.

Кръвта, циркулираща в тялото ви, се състои от около 55 процента плазма, 40 процента червени кръвни клетки, 4 процента тромбоцити и 1 процент бели кръвни клетки. От белите кръвни клетки в кръвообращението най-изобилни са неутрофилите.

Знаете ли, че сърцето бие по-често по време на бързо ходене или разгорещен спор, отколкото по време на интимност, която хората си разменят в леглото?

Има и други невероятни факти за кръвта, както и такива, които определено ще са ви от полза. Затова е добре да се знае повече за кръвта – този течен проводник на живота…

Жените с кръвна група В живеят по-дълго от жените с нулева кръвна група. Мъжете с кръвна група O живеят по-дълго, отколкото мъжете с кръв от група Б. Тази статистика по никакъв начин не може да бъде обяснена.

Ако кръвоносната система на обикновен човек е разположена по права линия, дължината ѝ ще бъде повече от 95 000 километра.

Кръв: интересни и невероятни факти

Добре известно е, че белите кръвни клетки са важни за здравата имунна система. По-малко известно е, че някои бели кръвни клетки, наречени макрофаги, са необходими, за да настъпи бременност. Макрофагите са разпространени в тъканите на репродуктивната система. Макрофагите подпомагат развитието на мрежи от кръвоносни съдове в яйчника, което е жизненоважно за производството на хормона прогестерон.

Прогестеронът играе критична роля при имплантацията на ембрион в матката. Ниският брой макрофаги води до намалени нива на прогестерон и недостатъчна имплантация на ембриони.

Зрелите човешки кръвни клетки имат различни жизнени цикли. Червените кръвни клетки циркулират в тялото за около 4 месеца, тромбоцитите за около 9 дни, а белите кръвни клетки варират от няколко часа до няколко дни.

Кръвта отдавна не е загадка за учените

Излагането на кожата на човек на слънчевите лъчи намалява кръвното налягане, като причинява повишаване на нивата на азотен оксид в кръвта

Азотният оксид помага за регулиране на кръвното налягане чрез намаляване на тонуса на кръвоносните съдове. Това намаляване на кръвното налягане може да намали рисковете от развитие на сърдечно заболяване или инсулт. Докато продължителното излагане на слънце може потенциално да причини рак на кожата, учените смятат, че ограниченото излагане на слънчева светлина може да увеличи рисковете от развитие на сърдечно-съдови заболявания и свързаните с тях състояния.

Човешкото сърце бие с честота около 70 удара в минута, сърцето на обикновената кафявозъбка (бозайник, подобен на мишка) – около 600 удара в минута, сърцето на колибрито – 1300 удара в минута, а сърцето на синия кит – само 10 удара в минута.

Пращайки кръв през цялото тяло, човешкото сърце създава такова налягане, че може да освободи поток от кръв, който да бъде изстрелян на повече от 9 метра височина.

Всяка секунда вашият костен мозък произвежда 3 милиона кръвни клетки и унищожава същото количество за 1 секунда.

Всяка секунда 25 милиарда клетки успяват да преминат през кръвоносната ни система.

Колона от 500 кръвни клетки ще бъде висока само 1,02 милиметра.

По неизвестни причини женското тяло по-често отхвърля трансплантираното сърце, отколкото мъжкото

Кръвта е по-гъста от сладката вода, но със същата плътност като на морската вода.

Мъжете имат около 10% повече червени кръвни клетки от жените.

Ако бъбреците ви са здрави, те филтрират около 95 милилитра кръв в минута.

През целия си живот сърцето изтласква приблизително 150 милиона литра кръв.

За около 25 дни сърцето може да напълни средно голям басейн, ако имате излишни запаси от кръв. По принцип тялото ви съдържа повече от 4 литра кръв.

Необходими са 60 секунди, за да може кръвта да направи един пълен кръг в цялото тяло.

Ако сте в сравнително добро здраве , ще оцелеете, дори ако загубите около една трета от кръвта си.

Хората, живеещи над морското равнище, имат сравнително голям обем кръв в сравнение с тези, които живеят на морско равнище. Така тялото се адаптира към околната среда с липса на кислород.

Ако опънете всичките си артерии, вени и кръвоносни съдове по дължина, можете да обвиете Земята два пъти с тях

Кръвта пътува по цялото ви тяло, започвайки от едната страна на сърцето и се връща към другата в края на пълния кръг. Кръвта ви изминава 270 370 километра на ден.

Сърцето на обикновена жена е с около 20% по-малко от сърцето на обикновен мъж.

Сърцето ви бие с честота от 100 800 удара на ден. През годината то направи потресаващ брой удара – около 36 792 000.

Когато младите клетки на сърдечния мускул се развиват в лабораторни условия, тогава той започва да пулсира самостоятелно, без външен стимул. Това е отличен пример за генетична памет.

Хората нямат способността да променят сърдечния ритъм, но насекомите могат да го правят.

Обикновено човек има по-високо кръвно налягане в дясната си ръка, отколкото в лявата.

Един обикновен, спокоен разговор, без да е спор, и без от него да научавате потресаващи или радостни новини, повишава кръвното налягане.

Източник: thoughtco.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *