Млади българи създадоха човешка тъкан с 3D биопринтер

Българската компания „Принтиво” създаде уникален по рода си 3D биопринтер

Спас Керимов
Спас Керимов Източник: vesti.bg

Използването на 3D принтери набира популярност в голям брой сфери и биоинженерството е една от тях. Биопринтирането е съвкупност от медицина, архитектура, полимерна химия, биоинженерство и клетъчна биология.

От „Принтиво” създадоха единствен по рода си в България биопринтер, наречен „ЕВА”. С него те успяват да създадат изкуствена кост и тъкани, подобни на човешките. Принтерът използва биомастило, наречено „АДАМ”, което също е разработка на компанията.

Биопринтирането изгражда елементите послойно, също като при нормалното 3D принтиране, но разликата е, че се използват живи клетки вместо полимери.

„Принтиво” е компания, създадена от Спас Керимов и негови сподвижници преди 3 години. Партньорите му са биологът Розалия Циканделова и инженерът Радостин Стефанов.

Спас Керимов е родом от гр. Септември. Той завършва медицина и бива награждаван многократно по научни форуми от международен мащаб. Интересува се най-много от регенеративна медицина и тъканно инженерство.

„Принтиво” е резултат на добро приятелство и една кауза на няколко студенти по медицина. Започнахме само с мечти за това как ще променим света, след което се разочаровахме… После пак се вдъхновявахме и така, докато не открихме правилните хора, с които да създадем АДАМ и ЕВА”, споделя младият българин.

Спас твърди, че това е само началото и ни дели едно десетилетие от принтирането на цял човешки орган.

Разработването на тази технология отнело само 4 месеца, но работата по биомастилото продължила година и половина.

В момента учените от „Принтиво” работят по няколко проекта, но основната им цел е да изградят изцяло функционална биопринтирана кост в рамките на 2019 г. Те определят задачата като изключително сложна, но са сигурни, че костта ще промени начина, по който индустриите гледат на тъканното инженерство и биопринтирането.

Костната тъкан може да стане задължителен компонент в изследванията на нови онкологични терапии.

Към момента компанията работи с няколко партньори от индустрията, частни клиники и университети. Те вкарват биопринтирането в употреба в микрохирургията, фармацевтичната индустрия и в различни изследователски проекти на някои университети.

Желанието на младите българи от Принтиво е да се утвърдят като първата биотехнологична компания в България.

Източник: vesti.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Млади българи създадоха човешка тъкан с 3D биопринтер

  1. димчо каза:

    Рачвам се че тази технология се развива в България. дано ги покрепят и от чужбина, че само с нашенци няма да стане. Идеята е добра и подкрепям. Радвам се че все още има добри кадри излезли от нашите университети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *