Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как нощната работа съсипва здравето

Как да намалите вредата от нощната работа? Препоръките в тази статия ще помогнат на онези, които трябва да работят нощна смяна

Нощната работа
Нощната работа съсипва здравето

Компетентните съвети ще им дадат възможност да поддържат добро здраве.

Не са малко професиите,  които налагат да се работи през нощта. Охранители, диспечери, служители на реда, медицински персонал, служители на въздушните линии и други превозвачи, работници на бензиностанции, печатници, нощни клубове, промишлени предприятия и много, много други са принудени да работят през нощта. В нощен режим са 25% от всички работещи хора у нас.

Здрави по време на нощната смяна

И така, с какво заплашва промяната в ритъма на сън и будност, заложени от самата природа?

Десетки изследвания се провеждат ежегодно по целия свят за това как и защо тялото страда от нощната работа. Някои изследователи дори твърдят, че вредността на нощния труд може да се сравни със злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето в продължение на много години.

Учените са категорични, че работата през нощта увеличава риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, диабет, депресия и затлъстяване.

Работата през нощта е сериозна вреда за човешкото здраве. Между другото, можете да спечелите и „хронична липса на сън“ – това е обичайното състояние на тялото, лишено от правилна почивка. В края на краищата малцина, които се връщат след нощна смяна, са в състояние да спят 8 часа – толкова, колкото е препоръчително за доброто възстановяване.

Освен това е доказано, че дневният сън е по-малко дълбок от нощния, защото не съответства на естествените биоритми

В резултат на това хората стават агресивни, раздразнителни или, обратно, разсеяни и невнимателни, характерът им се променя, умората бързо се натрупва, те са по-предразположени към „професионално изгаряне“, а и дистанцията от семейството не води до нищо добро.

Специалистите по съня (сомнолози) обаче отбелязват, че тези проблеми са характерни само за онези хора, които работят през нощта повече от 2 пъти седмично. Ако човек работи нощна смяна само веднъж седмично, и след това получава добър нощен сън, той не се сблъсква с отрицателните ефекти на хроничното недоспиване.

Има хора, които наистина работят по-добре през нощта

Това са „хора с индивидуална приспособимост към нощната работа“. През нощта мозъкът им работи с пълна сила, а през деня е в състояние напълно да се отпусне по време на сън. Но дори и за тях действа неизменното правило: работният график трябва да е стабилен. Ако нощните и дневните смени се променят случайно, на организма ще бъде нанесена колосална вреда.

Преди това учените бяха убедени, че последиците от средносрочната загуба на сън могат да бъдат компенсирани от последваща продължителна почивка. Но последните проучвания показват, че редица аспекти на мозъчната функция, като концентрация, не се възстановяват напълно дори и след три дни почивка.

Нощната работа убива мозъка, твърдят специалистите. Една седмица – и човек, който страда от редовно недоспиване, рискува да загуби до 15 точки от коефициента си на интелигентност.

Какво да направите, за да подпомогнете здравето си, ако не можете да се измъкнете от нощната работа?

1. Наблюдавайте благосъстоянието си.

Навременно се подлагайте на превантивни медицински прегледи. Освен това те няма да бъдат отменени и е възможно да се правят на по-кратък срок.

Ако по време на работа никой не се интересува от вашето здраве, погрижете се за това сами. Много работодатели са склонни да пренебрегват здравето на служителите си.

Преди и след работа поне веднъж седмично измерете кръвното налягане и пулса.

Взимайте с вас лекарствата, които приемате, ако това е необходимо. Ако имате диабет, не забравяйте да вземете на работата и устройство за измерване на кръвна захар, както и инсулин, ако ползвате.

Пациентите с астма трябва да проверят дали лекарството в помпата, ако ползват такава, е достатъчно.

Всичко това са дреболии на пръв поглед, но водят до сериозни последици в живота на хората, които работят през нощта, в зависимост от заболяването.

2. Спете достатъчно

Здравият възрастен човек трябва да спи 7-8 часа на ден. За предпочитане е това да става през нощта. Тогава циркадните ритми на тялото са напълно настроени да почиват. Ако се спи през деня, времето за сън се удължава с 1 час. Обикновено работещите нощна смяна не спят достатъчно. Те са склонни „да си вземат съня“ 3-4 часа сутринта, и след това сънливи отиват да карат нощна смяна.

Учените са доказали, че най-добре е да заспите след като сте се прибрали от работа, и да вземете още около 2 часа сън преди да застъпите нощната смяна. Следователно сутрин трябва да спите около 4-6 часа, или малко повече, а преди смяната –  още няколко часа.

Спазвайте хигиената на съня: проветрете стаята, купете затъмнени завеси, поставете тапи за уши. Учените съветват на сутринта, когато се върнете у дома, да носите тъмни очила, така че ярката слънчева светлина да не „събуди“ мозъка и да го постави в състояние на ведрост.

3. Следвайте ежедневието си

Координирайте с ръководството подреден график на работа – това ще позволи на тялото да развие ритъм на сън и будност. Помислете за режима и когато се прибирате у дома.

Ако работите само през нощта, тогава приблизително схемата може да бъде планирана след смяната така: топла, успокояваща вана, обилна закуска, сън около 4-6 часа, обяд, лично време, двучасов сън, вечеря, ободряващ душ. И – хайде на работа!

Ако следващият ви ден е неработен, сутрешният сън трябва да бъде увеличен до 8-9 часа, след което трябва да се храните здраво и да се разведрите колкото е възможно повече. По-добре е да си лягате по-рано този ден, така че свободното време през следващия ден да бъде най-ефективно.

4. Яжте разумно!

Лекарите, работещи на нощни смени, съветват да си направите обилна и лека закуска (за да може да спите по-добре) с максимално количество въглехидрати (каша, тестени изделия). След това обяд, доста късно и следователно възможно с най-високо съдържание на калории,и  с максимално количество мазнини. И лека, задоволителна вечеря преди смяната с преобладаване на протеини (месо, риба).

Хората, работещи през нощта, често ядат повече вечер и през нощта и консумират много сладкиши. Това неизбежно води до наддаване на тегло или дори до затлъстяване. Затова през нощта е най-добре да се ограничите до „нещо за закуска“ (сандвич, сирене, зеленчуци) и да хапнете малко тъмен шоколад.

Постоянните опити за разсънване с чаша кафе обикновено причиняват само навика на прекомерната му консумация. Между другото, беше отбелязано, че разтворимото кафе ободрява само първия час, след което влиза в сила следващият компонент на напитката, теобромин, който предизвиква сънливост и намалено внимание.

Тонизиращите напитки са добри само в началото и в средата на нощната смяна, приемането им сутрин ще затрудни заспиването в бъдеще.

5. Приемайте мултивитамини

Именно тези, които работят през нощта, повечето лекари съветват да избират витамини с високо съдържание на витамини от група В и С, тъй като е доказано, че при нарушен режим на работа и сън те са нужни най-много.

Нощната работа е противопоказана, ако…

– Сте решили да забременеете. Доказано е, че жените, които работят през нощта, са по-склонни да страдат от безплодие, поради резки колебания в нивата на хормоните в кръвта;

– Ако вече очаквате бебе. В никакъв случай не бива да се съгласявате да работите нощна смяна, ако чакате бебе! Такива промени в режима на деня заплашват от преждевременно раждане и редица патологични състояния, както на бъдещата майка, така и на плода;

– Ако кърмите. Строго противопоказно е кърмещите майки да работят през нощта.

– Не сте достигнали възрастта 18 години. Децата и юношите не трябва да работят през нощта, тъй като това е забранено от закона.

Източник: wmotivacija.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *