ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДАРОБ / DAROB

Съдържа соталолов хидрохлорид, лактоза монохидрат, царевично нишесте, хидроксипропилцелулоза, натриев нишестен гликолат, безводен колоидален силициев диоксид, магнезиев стеарат

Предназначение

ДАРОБ е медикамент за овладяване на камерни тахикардии в тежка форма. Прилага се при състояния с учестен сърдечен ритъм; подходящ е като профилактика срещу предсърдно мъждене.

Как се приема

Приемът на ДАРОБ се назначава от лекар в дози и с продължителност, зависещи индивидуално от диагнозата и общото състояние на пациента. Таблетките се поглъщат цели, без да се дъвчат или стриват – преди или след хранене. Дневната доза може да се увеличава плавно през 2-3 дни; спирането на приема става по лекарска препоръка, чрез постепенно намаляване на количествата.

При тежки камерни тахикардии началната доза е два пъти дневно по една таблетка от 80 мг. Възможно е тя постепенно да се увеличи, но не повече от 6 таблетки дневно, разпределени за 2-3 приема. Надкамерните тахикардии се овладяват с прием на продукта – два пъти дневно по една таблетка. Тази доза не бива да нараства прекомерно, особено при симптоми на предсърдно мъждене.

Ако пациентът е с бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност, трябва да се определи индивидуална доза и, разпределена равномерно, част от нея да се приема на всеки 12 часа. В някои ситуации може да се нареди прием на всеки 36 или 42 часа.

При пропуснат прием таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. При предозиране са възможни опасни състояния със застойна сърдечна недостатъчност, брадикардия, хипегликемия, бронхоспазъм, ритъмни нарушения и тахикардия.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти са тревожност и депресия, нарушения на съня, смущения в сърдечните функции, гръдна болка, стеснени кръвоносни съдове на крайниците, задух, болки в корема, мускулни спазми, импотентност, кожни реакции, умора, ниско кръвно.

Съобщава се още за увеличение на холестерола и триглицеридите, ниска кръвна захар, халюцинации, зрителни смущения, сърдечен арест, синкоп, сухота в устата, псориазис.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДАРОБ не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Лекарството е противопоказано при тежка сърдечна недостатъчност, склонност към изпадане в шок, патологични състояния свързани със синусовия възел, при ниски нива на калий и магнезий, при пулс под 50 удара в минута, при тежки заболявания на периферни кръвоносни съдове, при тежко заболяване на дихателната система, при тумор на надбъбречните жлези.

Не е подходящо за бременни, но се допуска след пунктуална оценка на конкретния случай. Не се дава на кърмачки.

Да не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е внимание при съвместяването на медикамента с други продукти. Предупреждението се отнася за калциеви антагонисти, бета-блокери, норадреналин, МАО-инхибитори, кортикостероиди, инсулин и лекарства за контрол на кръвната захар, слабителни, антидепресанти, барбитурати, опиоиди, лекарства срещу високо артериално налягане, диуретици, вазодилататори и др.

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за 20 таблетки от 160 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *