Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо ставите на челюстта пукат?

Малко хора обръщат внимание на пукането в челюстта, което се случва при отваряне на устата, считайки това по-скоро за нещо забавно, отколкото за здравословен проблем

челюстта
Защо пукат ставите на челюстта? Каква е причината за болката?

Междувременно, подобни щраквания могат да бъдат ранен признак на заболявания на темпоромандибуларната става, които без лечение рано или късно правят невъзможно отварянето на устата.

Как да избегнем сериозни усложнения и какво да направите, когато се появи пукане на челюстта?

Ето я и полезната информация от лицево-челюстния хирург и специалист по реконструктивна хирургия д-р Давид Назарян. Д-р Назарян е ръководител на хирургическия център БИЭМ в Москва.

Д-р Давид Назарян

Откъде се чува звукът?

За да стане ясно защо се появява пукането в челюстта, е необходимо да се има поне бегла представа от анатомията на темпоромандибуларната става.

Темпоромандибуларната става е единствената сдвоена става в тялото, която се състои от две ставни глави и темпорални ямки, в които са разположени ставните глави. Между главата и ямката се намират ставният диск, синовиалната течност, заобиколена от връзки и мускулите.

Когато говорите или дъвчете, горната челюст винаги остава неподвижна, а отварянето на устата се осигурява само от долната челюст, поради движенията на ставата и мускулите, които я заобикалят.

Ако всичко е нормално, долната челюст се движи безшумно, но ако ставата е повредена, връзките са разтегнати и мускулите са спазматични, при отваряне на устата се появяват въздушни вибрации в ставата, които издават характерни щракания и хрускане. Ако болестта е оставена на случайността, тогава скоро болката и затрудненото отваряне на устата се присъединяват към хрускането и пукането. Понякога повредата на челюстта е толкова сериозна, че пациентът може да отвори уста само няколко милиметра. В най-тежките случаи се наблюдава дислокация на ставата на долната челюст, която може да бъде придружена от отделяне на ставния диск. При това положение, единственото решение на проблема е да се направи операция.

Избягвайте усложненията

Но дори и ако болезненият процес не е отишъл твърде далеч, и движенията в ставата все още не са ограничени, а има само леко пукане и малко болезненост, не бива да оставяте тези усещания без надзор. В крайна сметка, възпалителният процес в ставата може да засегне ухото или тригеминалния нерв. А това заплашва със сериозно увреждане на слуха и силна болка в областта на лицето. Болката при тригеминална невралгия е толкова силна, че често се нарича ​​самоубийствена. В допълнение, спазъмът на мускулите, който възниква, когато ставата е увредена, понякога се простира до мускулите на шията, което може да доведе до болка в тази област и да причини проблеми с гръбначния стълб.

Комплексно лечение

За да бъде лечението ефективно, трябва да се свържете с медицински центрове, в които работи цял екип от лекари, състоящ се от ортопед, зъболекар, ортодонт и лицево-челюстен хирург. Няма да има ефект от консултацията без среща с тези специалисти.

Преди да започнете лечението, трябва да преминете през редица прегледи

Диагностиката включва оценка на оклузията с помощта на гипсови модели на челюстите в артикулатора, 3D компютърна томография и ЯМР на темпоромандибуларната става (затворена и отворена уста) и рентгенова снимка.

Ако болестта вече е в процес, тогава първата задача на лекарите е да облекчат острите прояви. В някои случаи лечението започва с блокажи, така че зъболекарят да може просто да погледне в устата, която не се отваря поради нарушения в темпоромандибуларната става.

В много случаи премахването на болката и възпалението в ставата позволява носенето на специална ортодонтска „капачка“. Тя се прави индивидуално за всеки пациент, за да помага на увредената става. По правило такива предпазители за уста трябва да се носят по няколко часа на ден (често се носят и през нощта) и това е достатъчно, за да се подобри благосъстоянието на пациента.

Но все пак лечението не може да бъде ефективно, ако причините за заболяването не бъдат елиминирани

Сред тях са:

Захапка

Трябва да се разбере, че зъбите и захапката са опората на темпоромандибуларната става: когато захапването е неравномерно, компенсаторните свойства на връзките и мускулите не са достатъчни. Те не издържат на натоварването, балансът в дъвкателния апарат е нарушен, което води до болка. Тъй като мускулите на ставите и зъбите са единен механизъм, в повечето случаи навременната корекция на захапката води до нормализиране на дъвкателния апарат и патологията на ставите се излекува напълно.

Липса на зъби

Ставата, лишена от подкрепа, изпитва увеличени натоварвания, в допълнение, при липса на зъби, затварянето на челюстта е нарушено, захапката може да се промени и може да се появи асиметрия на лицето. Ето защо е необходимо бързо да се възстановят липсващите зъби.

Вродени скелетни деформации, например, прогенова захапка, когато долните зъби стърчат напред или, обратно, много дълбока захапка, когато горните зъби са издадени напред и има разстояние между тях и долните зъби. В тези случаи обикновено се изисква ортогнатна хирургия. Чрез усилията на ортодонта и лицево-челюстния хирург се провежда комплексно лечение с нормализиране както на оклузията, така и на лицевата асиметрия.

Важно!

В интернет можете да намерите много гимнастика, която уж помага да се отървете от пукането и болката в темпоромандибуларната става. Не бива обаче да правите упражненията, без първо да се прецени стадия на заболяването от лекаря, в противен случай рискът да повредите ставата е още по-голям.

Освен това причините за заболяването могат да бъдат различни. В някои случаи са необходими упражнения, а в други натоварването чрез упражнения ще предизвика още по-голям дисбаланс в ставата.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *