БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Д-р Меган Роси: 9 заболявания, за които алармира сухата уста

Ако се появи сухота в устата, не пренебрегвайте този сигнал от тялото. Вие или не консумирате достатъчно вода, или това е следствие от по-сериозни заболявания

сухата уста
За кои 9 заболявания алармира сухата уста?

Обмяната на вода е един от основните процеси в човешкия организъм. Водата е универсален разтворител, поради което изпълнява много голям брой функции. Това са: транспорт, защита, поддържане на хомеостазата и киселинно-алкалния баланс. Един от признаците на липса на вода в тялото е сухота в устата. Ако тялото е дехидратирано, това влияе неблагоприятно върху работата на всеки орган и система.

Сухата устата може да е резултат от някои не особено приятни и хронични заболявания, които трудно се диагностицират. Не заради друго, а тъй като липсата на слюнка в устата е симптом на няколко различни болести.

Дехидратацията не се усеща веднага, защото не всеки ден човек пие нужната доза вода и не забелязва никакви промени в собственото си състояние. И в този момент кръвта се сгъстява, увеличава се вероятността от образуване на кръвни съсиреци, бъбреците са засегнати. Въпреки това, сухата уста може да предполага, че трябва да пиете повече вода.

Това не е единствената причина за сухота в устата, наречена от медицината ксеростомия, тъй като симптомът е доста често срещан.

Сухотата в устата би могла да е факт заради следните заболявания

1. Диабет

Нарушаването на обмена на глюкоза засяга много органи и системи в тялото. То се опитва да отстрани излишната глюкоза, но тя върви заедно с водата. Ето защо, човек чувства сухота в устата, жажда и често уринира.

2. Целиакия

Това е ферментопатия, която е позната още като глутенова ентеропатия или нетропическо спру. Отбелязва се, че освен другите симптоми, пациентите могат да имат гъста, стрелираща слюнка или ксеростомия.

3. Лимфогрануломатоза

Онкологична патология, която засяга лимфните възли и кръвоносните съдове.

4. Синдром на Сьогрен

Болест на съединителната тъкан, когато имунните клетки атакуват тъканите, включително тъканта на слюнчестите жлези. Поради това, производството на слюнка спира или намалява значително.

5. Менопауза

Промените в хормоналните нива, особено толкова драматични, колкото по време на менопаузата, влияят негативно върху производството на слюнка при жените.

6. Ринит

Баналната хрема може да предизвика ксеростомия, защото пациентът ще диша през устата, тъй като носът е запушен. Заради това се изсушава лигавицата.

7. Прием на лекарства

Много лекарства могат да причинят сухота в устата, сред които: инхибитори на протонната помпа, антидепресанти, антихистамини, диуретици, бронходилататори . При по-продължителна сухота в устата задължително се нуждаете от съвет на специалист, който или ще смени терапията, или ще назначи други, не чак толкова агресивни медикаменти.

8. Диария

Диарията се характеризира с воднисти изпражнения или честа необходимост от движение на червата. Обикновено трае няколко дни и често изчезва без никакво лечение. Предизвиква дехидратация, а от там и сухота в устата.

9. Вирусен гастроентерит (стомашен грип)

Вирусният гастроентерит е възпаление на стомаха и червата, причинено от някои от вируси. Също известен като стомашен грип, вирусният гастроентерит засяга хората на различни възрасти.

Това силно заразно заболяване се разпространява чрез близки контакти с хора, които са заразени, или чрез заразена храна или вода.

Д-р Меган Роси

Д-р Меган Роси е специалист по здравословното състояние на червата. Редовно споделя проницателни съвети и рецепти за лечение на различни инфекциозни заболявания, както и сериозни и полезни съвети за живота. Може да я последвате в Инстаграм: theguthealthdoctor.

Източник: healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *