Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Прясно изцеден сок – повече вреди, отколкото ползи

Фрешовете (прясно изцеден сок) са по-скоро модерни, отколкото полезни. И все пак, като всичко, с което човек се храни, имат плюсове и минуси

Прясно изцеден сок – вкусен, но не особено полезен

От плодовете има не само полза – тяхното присъствие в дневното меню е задължително. А сокът от плодове или зеленчуци, събран в една чаша, навярно означава, че ще бъде няколко пъти по-полезен. Така твърдят мнозина. Затова, почти всеки сок се възприема от нас като здравословен и необходим продукт. Това е напълно приемливо в системата на здравословното хранене.

Искате да отслабнете? Сменете млечните шейкове и содата с прясно изцеден сок

За съжаление, това твърдение не е съвсем вярно. Със соковете, особено онези, които се продават в кутии и бутилки, трябва да се внимава. И няма значение, че върху опаковката е написано, че съдържат витамини. В допълнение към ползите от витамините, сокът може да ви донесе много проблеми.

Анна Ивашкевич, диетолог, клиничен психолог, член на съюза на Националната асоциация по клинично хранене казва каква вреда може да причини „здравословната“ напитка сок, или фреш, както е модерно да се казва сега.

Анна Ивашкевич, диетолог

Повечето хора класифицират соковете като полезни напитки, които трябва да се добавят към менюто едва ли не всеки ден. Често обаче не разбираме, че всеки продукт, независимо колко полезен е той, може да навреди на тялото, особено ако се злоупотребява с него.

А сега нека погледнем по-подробно плюсовете и минусите на тази напитка

Тук ще стане дума за пресните сокове, тъй като опакованите сокове не носят никаква полза. Всъщност, това е сладка вода с плодов аромат. Тази напитка ще съдържа по-малко захар от газираните напитки, но няма полза от нея, няма фибри, тя не утолява жаждата и не засища. Когато използвате прясно изцедени сокове, трябва да запомните едно важно нещо: ползите от него остават само няколко минути след приготвянето. Така че, ако искате да пиете наистина здравословна напитка, използвайте я веднага след приготвянето и в количество не повече от 200 мл.

Ако искате да намалите концентрацията на сок, разредете го с прясна вода. Препоръчително е да направите това, тъй като всички микроелементи ще останат, но това ще намали риска от негативните последици за тялото ви.

Ползата от прясно изцедения сок

Сокът съдържа витамини и полезни свойства, притежавани от тези плодове/зеленчуци, от които се произвежда. Правилната комбинация от плодове/зеленчуци влияе положително на състоянието на вътрешните органи и на тялото като цяло.

Прясно изцедения портокалов сок, обичан от много хора, е богат на витамин С. Той помага на нашето тяло при настинки и е необходим за укрепване на имунната система. Зеленият сок (приготвен от зеленолистни, броколи или брюкселско зеле) подобрява храносмилането и помага при загуба на тегло. Желателно е да се използва на празен стомах за по-добър ефект.

Соковете са полезни за почистване на организма от токсини и шлаки. По време на менструация, на жените се препоръчва да пият чаша сок от цвекло вечерта, поради загуба на големи количества кръв.

Фибрите, съдържащи се в зеленчуците и плодовете, нормализират изпражненията. Употребата на сок от моркови и тиква също ще помогне при запек, тъй като те имат слабително действие

Противопоказания

В никакъв случай не пийте сок на празен стомах и не го използвайте като част от дългосрочна диета: можете да си докарате проблеми със стомашно-чревния тракт, а дразненето на лигавицата ще доведе до гастрит и остри заболявания на храносмилателната система. Отделно от това, киселините, съдържащи се в сока, могат да влошат ситуацията.

Опитайте се да се ограничите фрешовете до 1-2 пъти седмично, тъй като някои сокове могат да предизвикат алергични реакции. С повишено внимание тази напитка трябва да се приема от хора, които са с наднормено тегло и страдащи от диабет. Най-добре е те изобщо да не разчитат на здравословните ползи от сока.

Феновете на диети също не трябва да злоупотребяват със сокове. Преди да си организирате гладен или разтоварващ ден, трябва да се консултирате със специалист.

Не забравяйте, че няма изследвания, които да доказват ползата от диети за разтоварване със сок, така че най-добре е да не експериментирате.

Ако не сте сигурни как правилно да пиете пресни сокове, имайте предвид, че ползите и вредите зависят от количеството употреба. Според проучвания стандартната дневна доза за възрастен варира от 500 мл. до 1,5 л.

Соковете трябва да се въвеждат постепенно в диетата

Започнете с доза от 50 мл. два пъти дневно. Впоследствие това количество може да бъде увеличено, като се вземе предвид колко килограма тежи човек:

– телесно тегло до 55 кг., разрешено е да се пие до 0,7 л. на ден;
– тегло до 75–80 кг. – до 1–1,2 л.;
– до 130 кг – до 1,5 литра през деня.

Оптималното време за приемане е около 30 минути преди хранене. Това ще позволи на напитката да се абсорбира бързо от стомаха и да влезе в биохимична реакция. Ако се интересувате дали е възможно да се пие пресен сок след хранене, тогава всичко зависи от общото здравословно състояние. Ако има патологии на стомашно-чревния тракт, фрешовете могат да причинят образуването на чревни газове.

Източник: elementaree.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *