БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

ЗОФРАН / ZOFRAN

Съдържа ондансетрон под формата на хидрохлорид дихидрат; безводна лактоза, микрокристална целулоза, прежелатинизирано царевично нишесте, магнезиев стеарат, метилхидроксипропилцелулоза, титанов диоксид, железен оксид, вода

Предназначение

ЗОФРАН е антиеметик – лекарствено средство против гадене и повръщане. Обикновено се назначава срещу проявата на такива симптоми при химио- и лъчева терапия, както и след оперативни интервенции под пълна упойка.

Как се приема

Приемът на ЗОФРАН се назначава от лекар в зависимост от диагнозата и общото състояние на пациента. Таблетките се поглъщат цели, с вода, както следва:

Срещу гадене и повръщане при лечение на онкологично заболяване:

За възрастни – в деня на процедурата 8 мг от продукта 1-2 часа преди изпълнението й, и още една доза 12 часа след това; в продължение на пет дни след това – два пъти дневно по 8 мг.

За деца над 6 месеца и подрастващи – 2х4 мг дневно за 5 дни, или по преценка на лекуващия.

Срещу гадене и повръщане при операция под обща наркоза: 16 мг еднократно час преди интервенцията. При деца над един месец и подрастващи подходящата форма е инжекционна интравенозно.

Ако е пропуснат прием – дозата следва да се вземе при първа възможност или да се изчака времето за следващия. Не се взема двойна доза с цел компенсиране на пропуснатото. При предозиране не се очакват неприятни или опасни симптоми, но въпреки това необичайните усещания би следвало да се консултират с медицинско лице.

Продължителността на приема трябва да бъде определена от лекуващия; не се препоръчва самоволното прекратяване.

Възможни нежелани ефекти

ЗОФРАН се приема като цяло добре, но не са изключени някои странични ефекти. В редки случаи това са алергични реакции, включително тежки – до ангиоедем. Обикновено пациенти са имали оплаквания от уртикарии, оток на гърлото и лицето, затруднено дишане; известни са и случаи на колапс.

Най-често пациенти съобщават за главоболие, усещане за затопляне и зачервяване. В по-редки случаи се наблюдават припадъци, спазми, болки в гърдите и ниско кръвно налягане, хълцане, неправилен сърдечен ритъм.

Възможни са още замайване, зрителни нарушения, промени в чернодробните функции, токсична епидермална некролиза, временна слепота.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЗОФРАН не се дава при алергия към някоя от съставките на медикамента.

За рискови пациенти се преценява персонално дали е допустимо лечение с този продукт. Става дума за хора с чревни и чернодробни заболявания, болести на сърдечно-съдовата система, при нарушен водно-солеви баланс.

Продуктът не се прилага при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

ЗОФРАН е несъвместим с апоморфин, прилаган при лечението на паркинсонизъм.

Повишено внимание е нужно при съчетаването на продукта с други медикаменти, като при това се получават промени в интензивността на лекарствените въздействия или се увеличава вероятността от интензивна проява на странични ефекти. Това е валидно за комбиниране с лекарства за епилепсия, туберкулоза, с антиаритмици, бета-блокери, болкоуспокояващи, антибиотици, противоракови, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина и др.

__

Усреднена цена в аптеките – 30 лв за 10 таблетки по 8 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *