По какво се различават грипът и парагрипът

Вирусите на парагрипа от тип 1,2 и 3 са широко разпространени и предизвикват заболяе- мост по всяко време на годината, тип 4 се проя­вява само в САЩ.

Парагрипът за раз­лика от грипа не предиз­виква големи епидемични огнища. Грипната епи­демия се развива остро, тъй като инкубацион­ният период при грипа е кратък -12 до 24 часа.

При парагрипа е от 3 до 6 дни и болестта се развива бавно.

Парагрипът започва постепенно и до 2-3 дни симптомите достигат максимална изразеност. По време на боледуване­то температурата на тялото си остава не мно­го висока – до 38 градуса и по принцип се нормализи­ра към 3-ия до 5-ия ден от болестта.

При парагрип не се на блюдават болки в очните ябълки, нито мускулни болки, нито хиперхидроза – повишено отделяне на пот. А симптомите на общата интоксикация са изразени слабо.

Вследствие възпалителните изменения в лигавиците на дихателните пътища болният може да развие ринит, фарингит или ларингит. Най-изразени са възпалителните изменения в гръкляна, особено при децата, при които може да се развие клинична картинана лъжлив круп – вирусна инфекция на дихателните пътища.

При парагрип много по-рядко възникват усложнения като пневмония, отколкото при грип.

Диагнозата се поставя чрез имунофлуоресциращ метод. Лечението е същото както при грипа, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *