ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тремор: 14 причини, поради които ръцете треперят

Причините за тремор при хората могат да бъдат много. Някои от тях са твърде сериозни и е възможно да бъдат резултат от неизлечими болести

ръцете треперят
Тремор: 14 причини, поради които ръцете треперят

С малко усилие и повече грижа за здравето другите причини за тремор са лесни за преодоляване.

Пиете кафе или чай, и изведнъж, по необяснима причина, започвате да изливате цялото съдържание на чашата върху масата. Случвало ли ви се е това? Ако не, вие сте щастлив и здрав човек. За съжаление подобни ситуации са много чести и причината за тях е тремор на ръцете. Нека да изброим около 14 причини за треперене на ръцете.

14 причини, поради които ръцете ви треперят

Треморът е нервно разстройство, което се проявява при всяко движение на ръцете, дори и когато те са неактивни. Няма ясно обяснение за причините, поради които се появява, но понякога това състояние е свързано с генни промени. При леки симптоми, като правило, не се изисква специално лечение. Но ако проявата на тремор пречи на изпълнението на ежедневните задачи или работата ви, може да се нуждаете от медикаменти, специална терапия или дори операция.

1. Болест на Паркинсон

При болестта на Паркинсон ръцете треперят поради увреждане на мозъчните клетки, които са отговорни за предаването на сигнали към мускулите.

Движението е нарушено. Треморът обикновено започва от една страна, но с течение на времето може да се разпространи и в другата. Налице е също така нарушение на движения, баланс на тялото, а ръцете или краката започват да изтръпват.

За да може човек да се справи с контрола на мускулите, лекарственото лечение и, понякога, хирургията могат да помогнат.

2. Множествена склероза

Това е хронично автоимунно заболяване, при което се засяга миелиновата обвивка на нервните влакна на мозъка и гръбначния мозък.

При множествена склероза възниква треперене на ръцете или други части на тялото.

Лечението с лекарства е най-често използваният метод за лечение. Квалифициран физиотерапевт може да ви научи как ефективно да контролирате симптомите си.

3. Повишена активност на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм)

Кога за последен път сте проверявали нивата на тироид-стимулиращият хормон – TSH? И проверявали ли сте ги изобщо?

Треперенето на ръцете може да е признак на хипертиреоидизъм. Това означава, че щитовидната жлеза работи прекалено активно, и това провокира висока сърдечна честота.

Наред с горното, може да се появи безсъние, чувствителност към светлина, внезапна загуба на тегло, осезаемо сърцебиене. За да разберете причината за тези симптоми, е достатъчно да направите пълна кръвна картина.

4. Свръх доза кофеин

Не можете да се събудите без сутрешно кафе? Разбираемо е! Но, ако забележите някои нередности със здравето, като упорито и продължително треперене на ръцете, ограничете кафето до една или две чаши на ден.

Кофеинът е стимулант. Не е изненадващо, че когато има излишък от този естествен химикал, който ви помага да се събудите сутрин, това предизвиква тремор на ръцете.

Кафето не е единственият източник на кофеин. Кофеинът може да се намери и в препаратите за главоболие без рецепта, шоколада и някои газирани напитки.

5. Спиране на алкохола

Ако имате алкохолна зависимост, тогава, във времето, когато не използвате алкохол, ръцете ви могат да започнат да треперят. Процесът обикновено настъпва 10 часа след последното приемане на алкохол и продължава няколко седмици.

Има специални програми за детоксикация, които помагат за справяне със симптомите на отнемане. Най-разпространеният и ефикасен начин е да се използва хранителната добавка Алкогард.

[tabs type=“horizontal“][tabs_head][tab_title][/tab_title][/tabs_head][/tabs]

6. Липса на сън

Както колата не е в състояние да се движи без гориво, така и мозъкът не може да функционира нормално и да изпраща правилните сигнали до всички необходими места при липса на сън. Когато човек спи малко, мозъкът се уморява и може да изпраща погрешни сигнали. В резултат на това започва тремор.

За щастие, това състояние може да се промени без сериозно лечение.

7. Ниска кръвна захар

Благосъстоянието на нервната и мускулната система зависи от захарта в кръвта. Когато те не получават достатъчно количество „сладка храна“, може да има треперене в ръцете.

Ниска кръвна захар е показана поради диабет, приемане на определени лекарства, прекомерна консумация на алкохол или недохранване. Намерете истинска причина или потърсете за консултация квалифициран лекар.

8. Стрес

В напрегнати ситуации, като произнасяне на реч пред голяма аудитория или гледане на филм на ужасите, нервната система започва да реагира.Залива ни нервна вълна, сърцето започва да бие бързо и ръцете се разклащат неконтролируемо.

Състоянието се подобрява значително при намаляване на стресовите тригери. Опитайте различни техники за облекчаване на стреса, включително дихателни упражнения.

9. Лекарствено действие

Треморът на ръцете е често срещан страничен ефект на много видове лекарства. Обичайно тези лекарства са на разположение по лекарско предписание. Сред най-популярните са лекарствата за депресия, епилептиформни припадъци, мигрена, невропатия и астма. Някои антихистамини също могат да причинят такива реакции.

10. Пушене

Понякога хората взимат цигари в ръцете си с надеждата, че пушенето ще подейства като успокоително и ще помогне да се справят със стреса. Но ефектът може да е точно обратния. Никотинът в тютюна е пристрастяващ. Когато влезе в кръвта, това води до увеличаване на сърдечния ритъм. Човекът в същото време чувства тревога и тремор на крайниците.

Отказването от тютюнопушенето ще реши този проблем, но терапията трябва да започне под наблюдението на специалист.

11. Липса на витамин В12

Витамин В12 играе важна роля за поддържането на здравословно състояние на човешката нервна система. Отказ от месо, яйца, млечни продукти или приемане на някои лекарства – всичко това може да доведе до ниско съдържание на този витамин в организма.

Намаляването на скоростта на В12 причинява тремор или изтръпване на крайниците. За да компенсирате недостига на витамина, първо се консултирайте с Вашия лекар.

12. Феохромоцитом

Тази дълга и сложна дума се отнася до рядък тумор, който се развива в надбъбречната жлеза. Обикновено този тумор е доброкачествен, но често провокира повишаване на кръвното налягане. Това може да предизвика треперене на ръцете, изпотяване, задух и главоболие. Туморът също може да причини сърдечни заболявания и инсулт. Ето защо, най-доброто решение би било да се отстрани хирургично.

13. Чернодробни заболявания

Треморът може да бъде симптом на някои чернодробни заболявания, като например болестта на Уилсън. Това е генетично заболяване, при което се натрупва мед в тялото, и това уврежда черния дроб и мозъка. Други свързани симптоми: умора и жълтеница (жълти очи и кожа).

14. Прекъсване на мозъчната дейност

След инсулт или нараняване на главата, мускулите на ръцете могат да се свиват сами. Лечението със специални лекарства или физикална терапия ще спомогнат за справянето с този проблем. Важно е да се пази организма от употребата на кофеин, никотин и други вещества, които могат да влошат симптомите.

Както виждате, причините за тремор на ръцете при хората могат да бъдат много. Някои от тях са сериозни и са в състояние да бъдат резултат от неизлечими болести, други са лесни за преодоляване с малко усилие. Във всеки случай, началото на симптомите трябва да се консултира със специалист за квалифицирана и навременна диагноза.

Източник: pravda.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *