Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бъдете внимателни! Студовете обострят много заболявания.

Здравейте. Моля да ми обясните кои заболявания се развиват или обострят най-често през зимата или от студа?

Кирил Жеков, Монтана

 Продължителното излагане на студ, вятър, влага през зимата често води до частично измръзване. Кръвообращението се забавя,кръвоносните съдове се стесняват, което води най-често до измръзване на носа, ушите, бузите, пръстите на ръцете и краката, а също и повишава риска от стенокардия, инсулт или инфаркт заради повишеното кръвно налягане. Препоръчително е при рязка смяна на температурата (излизане от топло на студено) да слагате една таблетка нитроглицерин под езика си, което ще помогне за разширяването на кръвоносните съдове. Активното движение също е ефикасно средство за стимулиране на кръвообращението. Студът е причина и за развитието на т.нар. синдром на Рейно – свиване на кръвоносните съдове в пръстите, побеляване, почервеняване, посиняване, подуване и болезненост на пръстите при излагане на студ. Това е характерно и сериозно заболяване за жените между 18 и 34 години. Болестта на Бюргер е подобна на синдрома на Рейно, но засяга долните крайници. Симптомите се изразяват в силна болка по време на ходене, посиняване на кожата, накуцване. Ако не се вземат навреме мерки, може да настъпи и суха гангрена.

ВНИМАНИЕ!

При много ниски температури настъпва силно главоболие или т.нар. студова мигрена. В други случаи може да развиете студова алергия – зачервяване на ръцете, бузите, носа, евентуална поява на лек обрив и сърбеж, подпухване, запушен нос.

Преминаването от топло към студено време провокира и редица респираторни заболявания (най- често инфекция на горни дихателни пътища съпътствана от висока температура, хрема, главоболие,  кашлица, болки в гърлото и т.н.). Вземането на навременни мерки ще предотврати развитието на бронхит, пневмония и други заболявания. Студът отключва и симптомите на астмата. Характерна за зимните месеци е и снежната болест, която се изразява в болки в очите, зачервяване, сълзене, отоци. Причината е яркото зимно слънце, което пада ниско и пречи на зрението. А снегът допълнително усилва светлината, така че летните ви слънчеви очила ще са ви от полза и през зимата. Препоръчително е и да използвате капки за очи с успокояващ ефект.

Ето няколко съвета за студените зимни месеци от специалистите от в-к „Доктор”:           

  • Загрейте се, преди да излезете на студет (най-вече крайниците си) и не чакайте да измръзнете до кости и чак тогава да се опитвате да се стоплите, което обикновено отнема доста време.
  • Калявайте се! Не превръщайте апартамента си в сауна зимно време, редувайте смяната на топло и студено (т.е. не стойте само у вас от страх да не замръзнете навън, просто не прекарвайте часове на студа).
  • Яжте богати на витамини храни, тъй като през зимата нивата на някои витамини и микроелементи (желязо, цинк, калций, манган) в организма рязко намаляват.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *