ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как витамин D спира развитието на раковите клетки?

Липсата на витамин D е вредна за здравето. Намаляването на концентрацията му в кръвта допринася за развитието на различни заболявания, включително рак и остеопороза

витамин D
Как витамин D спира развитието на раковите клетки

Около 90% от световното население има постоянен дефицит на витамин D. Този здравен проблем се счита за глобална епидемия. Затова водещият специалист в изследването на витамин D, д-р Майкъл Холик, прогнозира, че дефицитът на витамин D ще е най-често срещаният медицински проблем в света.

Витамин D: значение за здравето

Днес хората се заседяват все повече и повече, а децата играят все по-малко на улицата. Предпазваме се от слънцето с различни защитни кремове, които допълнително допринасят за намаляване приема на витамин D.

Но, както мнозина вече знаят, дефицитът на витамин D е вреден за здравето и намаляването на концентрацията му в кръвта допринася за развитието на различни заболявания, включително рак и остеопороза.

Витамин D е важен за здравето на мозъка

Изследователите са доказали, че нашата централна нервна система съдържа много рецептори за витамин D. Тези рецептори се намират в хипокампуса – област на мозъка, която е отговорна за емоциите и паметта. Витамин D се свързва с тези рецептори, за да регулира ензимите, произведени в гръбначно-мозъчната течност и мозъка, които поддържат производството на невротрансмитери, растеж на нервите и стабилност на синаптичната плътност.

Д-р Майкъл Холик

Здравословното ниво на витамин D е спешно необходимо за защита на нервната тъкан от оксидативния стрес. Полезният витамин регулира нормалния имунен отговор и също така участва в поддържането на различни хомеостатични процеси, включващи вътреклетъчен обмен на фосфор и калций. Това е особено важно за получаване на оптимален витамин D по време на развитието на новородените, тъй като неговият дефицит е свързан с повишен риск от заболявания на централната нервна система, включително множествена склероза и шизофрения.

Друг проблем е намаляването на когнитивната функция на мозъка

Такива промени се проявяват под формата на болест на Паркинсон, деменция и други неврологични заболявания. Едно клинично проучване представя констатациите, че хората с ниско ниво на активна форма на витамин D имат намалена защитата на мозъка и са податливи на инхибиране на развитието на мозъка. В допълнение, адекватните нива на витамин D са от съществено значение за оптималната детоксикация, включително поддържане нормалните нива на антиоксидантния глутатион, както и намаляване нивото на азотния оксид в мозъка, което поддържа клетъчното оцеляване.

Друго проучване, публикувано през 2010 г., установи, че хората с дефицит на витамин D имат повишен риск (42 процента) от когнитивни нарушения. А тези хора, които са показали сериозен дефицит на витамин D, са имали още по-значителен (над 100 процента) риск от такива заболявания. В друго проучване, анализиращо мозъчната активност на повече от 3100 мъже от осем европейски страни, е показано, че мъжете с ниски нива на витамин D имат ясни нередности в скоростта на обработка на информацията.

Витамин D срещу раковите клетки

Няколко десетки хиляди ракови клетки се образуват в телата ни всеки ден. Един от най-често срещаните фактори, допринасящи за възпроизводството и инвазията на тези ракови клетки в тъканите на тялото, е дефицит на витамин D.

В допълнение към това, намаляване снабдяването с кислород на клетките поради намаляване на физическата активност, по-малкото време, което прекарваме навън, високата консумация на захар, вредни продукти, които нямат полезни микроелементи и аминокиселини, както и хроничен стрес, създават благоприятна среда за растеж и развитие на раковите клетки.

Епидемиологичните проучвания потвърждават, че хората с дефицит на витамин D имат по-висок риск от развитие на имунни нарушения, включително хронични инфекции или други усложнения, като диабет тип 1.

Витамин D и неговото действие срещу раковите клетки

Учените предполагат, че ежедневно добавяне на 20 000 IU витамин D3 с диетата може да бъде мощна и безопасна терапия за ограничаване на системното възпаление и инхибиране развитието на онкологични заболявания. Протеинът GcMAF (фактор за активиране на макрофаги) е мощна подкрепа за имунната система в борбата срещу рака и изисква постоянна доставка на витамин D3. Продължителният прием на здравословна доза витамин D спомага за поддържането на GcMAF протеиновия синтез, който помага да се инхибира развитието на раковите клетки, например в простатата.

Доказаное е, че рецепторът на урокиназата (UpAR) помага на рака да расте в простатата и да метастазира

Обаче, достатъчно количество GcMAF протеин инхибира този рецептор и следователно потиска растежа на рака.

Както е известно от много изследвания, GcMAF протеинът намалява концентрацията на ензима нагалаза, което допринася за развитието на вирусни инфекции чрез потискане активността на макрофагите в разрушаването на инфектираните с вируса клетки. Установено е, че в процеса на инвазията на тумора, раковите клетки също произвеждат голямо количество ензим нагалаза. Повишената му активност в кръвта е установена при много злокачествени тумори – при рак на простатата, рак на гърдата, рак на белия дроб, на дебелото черво, рак на хранопровода, рак на панкреаса, рак на бъбреците, на стомаха, на черния дроб, рак на пикочния мехур, на яйчниците, рак на тестисите, рак на матката, мезотелиом, меланом, фибросарком, глиобластом, левкемия и др. Важно е активността на този ензим да не се открива в кръвта на здрави индивиди.

Изследване на повече от 1 000 000 участници в едно дългогодишно проучване разкри пряка връзка между високите нива на калцитриол и ниския риск от развитие на рак на дебелото черво. Данните показват, че всяко повишаване на нивата на витамин D в кръвта с 10 ng/ml сериозно намалява риска от развитие на този злокачествен тумор.

Препоръки

Ако живеете в северните ширини и не можете да получите достатъчно витамин D с помощта на слънчева светлина, тогава трябва да мислите за редовно използване на хранителни добавки с витамин D3 в диапазона от 8 000 до 10 000 IU.

Практикуващите лекари обикновено препоръчват дози от 1000 до 2000 IU на витамин D3 на всеки 12 килограма телесно тегло. За да се предотврати или забави растежа на раковите клетки, е необходимо да се поддържа нивото на витамин D3 в кръвта в диапазона 80-100 Ng/ml.

Източник: kodelife.ru

Течен витамин D3
Течен витамин D3 с вкус на горски плодове (Vitamin D3)- за здрави кости

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *