БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Риск за здравето: 6 ястия, които не трябва да бъдат претопляни отново

За да се избегнат ненужни здравословни проблеми, се препоръчва да се приготвя толкова количество храна, колкото можете да изядете веднага, без да е необходимо да я претопляте по-късно

претопляни храни
Някои претопляни храни са опасни за здравето

Във всеки случай, важно е да се консумира приготвената храна в рамките на 24 часа.

Подгряването на вече приготвената храна днес се превръща в нещо обичайно. Така можем да се насладим на любимото си ястие в удобно за нас време и да намалим разхищаването на средства за храна. Но въпреки факта, че през последните години тази практика е твърдо установена във всекидневния живот, в някои случаи това може да бъде опасно за здравето.

6 от най-често срещаните грешки, свързани с подгряване на храната

В началото е добре да напомним един позабравен факт. В миналото, нашите баби и дядовци са приготвяли толкова храна, колкото може да се изяде на едно хранене. И това се е случвало не само поради липса на хладилник. Нашите деди са знаели, че няма нищо по-хубаво от прясно приготвената храна. Това е било не само уважение към труда, но и удоволствие за домакините. И не на последно място – елементарна грижа за здравето.

Днес Европейският съвет по хранене (EUFIC) предупреждава, че не е целесъобразно да се затоплят отново някои предварително приготвени ястия. В крайна сметка, това може да доведе до нежелани последствия за здравето.

Това се дължи на факта, че някои видове бактерии се размножават много бързо при температура на околната среда от 5° С до 65° С. В резултат на това се увеличава рискът от хранително отравяне и появата на различни проблеми с храносмилането , като подуване, спазми и образуване на газ.

Мнозина просто не знаят кои продукти могат да се подгреят отново и кои не е желателно. Затова днес ще ви разкажем за 6-те най-често срещани грешки, свързани с подгряването на храната.

1. Ориз

Оризът се затопля отново много често (дори в продължение на дни). Днес сготвен ориз се предлага в много заведения за бързо хранене. Това също предполага многократно претопляне.

Списъкът на отново претопляни храни се оглавява от ориза

Вкусът и текстурата на ориза се съхраняват добре при стайна температура. Но зърната съдържат малки спори на бактерии. Те могат да предизвикат хранителни отравяния след излагане на високи температури.

Колкото по-дълго оризът остава топъл след директно готвене, толкова по-вероятно е в него да се появят токсични вещества.

В идеалния случай най-добре е да се яде прясно приготвен ориз. И ако е възможно, не оставяйте гозбата за повече от 24 часа.

Отравянето с ориз се характеризира с нарушено храносмилане, възпаление и подуване на корема. И в най-лошия случай, повръщане и диария.

2. Картофи

Картофите са много хранителен и предпочитан от мнозина зеленчук. Използват се за приготвяне на топли и студени ястия.

Рисковете за здравето възникват, когато картофите са изложени на твърде високи температури. Или, напротив, съхраняват се сурови в помещение (без охлаждане).

Има спори в картофите. При поглъщане те могат да причинят дискомфорт и симптоми на отравяне.

В допълнение, при претопляне на картофите, техният вкус се променя и много от хранителните вещества се губят.

Така че най-добрият начин да не изхвърлите останалите картофи, които вече сте приготвили, е да направите картофено пюре или да ги добавите към студена салата.

3. Целина

Повечето хора предпочитат да използват целината сурова, защото тя дава много интересен вкус на салатите и ястията с картофи.

Сред популярните претопляни храни е и целината

Но ако целината стане съставка на топли ястия, най-добре е да се консумират веднага. В противен случай рискувате да се натровите при повторно нагряване.

Факт е, че целината съдържа нитрати и под въздействието на топлината те генерират вещества, вредни за здравето.

При високи концентрации тези вещества могат да се трансформират в нитрити и да увеличат риска от рак.

Това се отнася и за повечето зелени подправки, не само за целината. Ето защо е по-добре зеленолистните да се добавят малко преди да се сервира храната, в свеж вид.

4. Цвекло

Цвеклото е много популярен зеленчук, който се цени в традиционната медицина поради високото съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали. Днес е номиниран като суперхрана, заради полезните си свойства.

Проблемът възниква отново, когато цвеклото е изложено на високи температури. Точно както и целината, цвекло съдържа малко количество нитрати, които не винаги са полезни за здравето.

Поради тази причина специалистите по хранене препоръчват консумация на сурово цвекло, добавяйки го към салати или зеленчукови смутита.

5. Пиле

Пилето е безопасно да се яде само когато всяка част от него е добре обработена термично.

При птиците салмонелата е много често срещана. А неподходящото готвене увеличава риска от инфекция. Затова не забравяйте да проверите дали пилето, което сте приготвили, няма прекалено розови или прекалено сочни срезове.

някои претопляни храни, като пилето, не само са опасни, но и губят хранителните си свойства

И за да се избегнат проблеми с храносмилането, пилето се препоръчва да не се претопля отново.

Всъщност, въпреки запазването на вкуса си, съставът на протеина в месото се променя. И това може да предизвика негативни реакции в стомаха.

Но ако пилето все пак е останало от предишно хранене, и сте решили да го загреете отново, тогава го правете при сравнително ниски температури.

6. Гъби

Протеините, съдържащи се в гъбите, лесно се разрушават от действието на ензими и някои микроорганизми. Поради това, запазването на гъбите при стайна температура след готвене може да бъде много опасно.

Не се препоръчва да се загряват отново, защото могат да причинят подуване на корема и понякога диария. Няма да има проблеми само ако по време на подгряване температурата не надвишава 70° C.

В заключение трябва да се отбележи следното: всички съставки в ястията са различни и следователно се променят различно при повторно нагряване.

Така че следващия път, когато решите да претоплите някое ястие отново, припомнете си написаното тук. И не забравяйте да покриете съда с капак, така че температурата да е равномерна навсякъде.

Източник: steptohealth.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Риск за здравето: 6 ястия, които не трябва да бъдат претопляни отново

  1. Стоян каза:

    Вероятно е една от най-често срещаните грешки. До тук, почти всичко сме правили, не съм забелязал да е имало странични ефекти, но и да е имало, не съм обърнал внимание, нито някой от семейството ми. :О Без думи…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *