ВНИМАНИЕ! Не си купувайте хляб и сирене с тези Е-та!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Комбинацията от хляб и сирене е популярна, обичана и предпочитана от много хора. Но какви опасности крие съчетаването на тези две храни?

Хлябът допринася за увеличаване на теглото. Но това се дължи не само на въглехидратите. Хранителната добавка пропионат, съдържаща се в хляба, маята и бялото, силно преработено брашно водят до развитие на затлъстяване и диабет тип 2.

Професор Амир Тирош

Това е доказано в експеримент върху животни и хора от учени от Висшето училище по обществено здраве в Харвардския университет. Харвард е уважавана организация, която обединява водещи учени от много страни по света, които се занимават с най-наболелите проблеми на медицината. Това проучване беше ръководено от професор Амир Тирош от Тел Авив. Учените внимателно са проучили механизма на действие на пропионата и са показали как и защо тази добавка допринася за натрупването на телесни мазнини и развитието на диабет.

Хормонален разрушител

Добавката, която се намира буквално във всеки вид купешки хляб, действа като ендокринен разрушител. Така са наречени веществата, които пречат на ендокринната система и допринасят за появата на хормон-зависими заболявания при хората и животните.

В проучването пропионатът предизвиква верига от комплексни реакции в метаболизма, което води до развитие на инсулинова резистентност и повишени нива на този хормон в кръвта. Когато пропионатът действа хронично, както беше в експеримент върху мишки (хранени са с хляб в продължение на 100 дни), това доведе до увеличаване на теглото на гризачите и развитието на диабет тип 2.

Хора и зверове

Хората не са били подлагани на такъв дълъг и труден експеримент, но консумацията на пропионат води до същите промени в хормоналния профил, както при мишките. Учените смятат, че добавката засяга в еднаква степен мишките и хомо сапиенс. Нещо повече, последните се излагат на хронично действие на пропионата, ежедневно като консумират продукти, съдържащи тази добавка.

Изключително важно е, че в експеримента учените не са използвали конски дози пропионат, а тези, които обикновено получаваме с храната. Дозата на мишките е дори по-ниска, като се има предвид теглото им, но те са еквивалентни на онова, което обикновения човек поглъща с хляба.

Къде и как да търсим ужасна добавка?

Пропионатът се използва в хранителната промишленост като консервант, който потиска развитието на много видове бактерии, дрожди и плесен. Ето защо, той е много ефективен срещу плесенни гъби, намиращи се под формата на плесен върху хляб и млени продукти. Традиционно, тази добавка се счита за безопасна. В указанията в раздела за токсичност пише: „Пропионовата киселина се абсорбира напълно от организма.“ Но благодарение на новите подходи в науката, всичко се оказа различно.

Хлябът, който не е плесенясал след седмица, почти със сигурност съдържа пропионат. Като цяло, добросъвестните производители задължително посочват това вещество като част от продукта, затова няма да е трудно да го откриете в много видове хляб.

Опитайте сами да търсите. Пропионатът се използва в следните четири хранителни добавки:

– Е280 – пропионова киселина;

– Е281 – натриев пропионат;

– E282 – калциев пропионат;

– E283 – калиев пропионат.

Последните три добавки са соли на пропионова киселина и се използват в хранителната промишленост още по-често.

Чревоугодници, пазете се!

В допълнение към хляба, пропионатът може да бъде забелязан в някои преработени и твърди сирена. В първия случай той се добавя умишелно, във втория – образува се сам по себе си, в резултат на така наречената ферментация на пропионова киселина по време на узряването на сирената.

Сигурно ще разочароваме много гастрономи, но на първо място естествен пропионат се открива в добре узрелите сирена. Като правило, те имат доста изразителни „очи“ или големи дупки – тези кухини се образуват поради активността на бактериите на пропионовата киселина. Например, специфичният вкус, мирис и характерен модел на „швейцарското“ сирене с големи дупки, са пряко свързани с тези бактерии – те предизвикват ферментация с отделянето на голямо количество газ и раздуват такива кухини в тялото на сиренето. Естествено, ефектът на сирената върху развитието на затлъстяването и диабета е по-малък от хляба, защото ги ядем в по-малки количества, не толкова често и не всеки ден.

Така че, отговорът на въпроса вредна ли е комбинацията от сирене и хляб е положителен. Защо? Защото се приемат високи дози пропионат. Навярно някои ще реагират като кажат: да, ама нашите баби са яли предимно хляб със сирене, и до неотдавна тази комбинация не беше заклеймена като вредна. Със сигурност е така, но не бива да забравяме някои съществени разлики между храната от миналото и тази, която консумираме сега.

В миналото всяка домакиня сама е приготвяла и хляба, и сиренето. Продуктите, които са били използвани, са доста по-различни от наблъсканите с всякаква химия брашна и набухватели.

В тази връзка никой не може да наложи забрана върху консумацията на хляб и сирене. Само вие сте в състояние да се откажете от заводския хляб, особено ако страдате от заболявания на щитовидната жлеза, ако ви измъчва метаболитен синдром, затлъстели сте или лекувате диабет тип 2.

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “ВНИМАНИЕ! Не си купувайте хляб и сирене с тези Е-та!

  1. Как да се пазим? каза:

    И къде да намерим хляб без Е-та? Всички хлябове са ментета. Пълнозърнестите уж трябва да са твърди, заради влагането в тях на брашно от необработена пшеница,пък те са меки и пухкави точно като белия хляб – от силно пречистената пшеница. Бяло саламурено сирене с дупки май и да искаш, няма да намериш. Пълно е с палмово масло и като го режеш виждаш само една излъскана повърхност на сплескана мазнина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *