ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Не си купувайте хляб и сирене с тези Е-та!

Комбинацията от хляб и сирене е популярна, обичана и предпочитана от много хора. Но какви опасности крие съчетаването на тези две храни?

хляб
Хляб и сирене е добре да се ядат по-често само ако сме сигурни, че хлябът е без добавки

Хлябът допринася за увеличаване на теглото. Но това се дължи не само на въглехидратите. Хранителната добавка пропионат, съдържаща се в хляба, маята и бялото, силно преработено брашно водят до развитие на затлъстяване и диабет тип 2.

Професор Амир Тирош

Това е доказано в експеримент върху животни и хора от учени от Висшето училище по обществено здраве в Харвардския университет. Харвард е уважавана организация, която обединява водещи учени от много страни по света, които се занимават с най-наболелите проблеми на медицината. Това проучване беше ръководено от професор Амир Тирош от Тел Авив. Учените внимателно са проучили механизма на действие на пропионата и са показали как и защо тази добавка допринася за натрупването на телесни мазнини и развитието на диабет.

Хормонален разрушител

Добавката, която се намира буквално във всеки вид купешки хляб, действа като ендокринен разрушител. Така са наречени веществата, които пречат на ендокринната система и допринасят за появата на хормон-зависими заболявания при хората и животните.

В проучването пропионатът предизвиква верига от комплексни реакции в метаболизма, което води до развитие на инсулинова резистентност и повишени нива на този хормон в кръвта. Когато пропионатът действа хронично, както беше в експеримент върху мишки (хранени са с хляб в продължение на 100 дни), това доведе до увеличаване на теглото на гризачите и развитието на диабет тип 2.

Хора и зверове

Хората не са били подлагани на такъв дълъг и труден експеримент, но консумацията на пропионат води до същите промени в хормоналния профил, както при мишките. Учените смятат, че добавката засяга в еднаква степен мишките и хомо сапиенс. Нещо повече, последните се излагат на хронично действие на пропионата, ежедневно като консумират продукти, съдържащи тази добавка.

Изключително важно е, че в експеримента учените не са използвали конски дози пропионат, а тези, които обикновено получаваме с храната. Дозата на мишките е дори по-ниска, като се има предвид теглото им, но те са еквивалентни на онова, което обикновения човек поглъща с хляба.

Къде и как да търсим ужасна добавка?

Пропионатът се използва в хранителната промишленост като консервант, който потиска развитието на много видове бактерии, дрожди и плесен. Ето защо, той е много ефективен срещу плесенни гъби, намиращи се под формата на плесен върху хляб и млени продукти. Традиционно, тази добавка се счита за безопасна. В указанията в раздела за токсичност пише: „Пропионовата киселина се абсорбира напълно от организма.“ Но благодарение на новите подходи в науката, всичко се оказа различно.

Хлябът, който не е плесенясал след седмица, почти със сигурност съдържа пропионат. Като цяло, добросъвестните производители задължително посочват това вещество като част от продукта, затова няма да е трудно да го откриете в много видове хляб.

Опитайте сами да търсите. Пропионатът се използва в следните четири хранителни добавки:

– Е280 – пропионова киселина;

– Е281 – натриев пропионат;

– E282 – калциев пропионат;

– E283 – калиев пропионат.

Последните три добавки са соли на пропионова киселина и се използват в хранителната промишленост още по-често.

Чревоугодници, пазете се!

В допълнение към хляба, пропионатът може да бъде забелязан в някои преработени и твърди сирена. В първия случай той се добавя умишелно, във втория – образува се сам по себе си, в резултат на така наречената ферментация на пропионова киселина по време на узряването на сирената.

Сигурно ще разочароваме много гастрономи, но на първо място естествен пропионат се открива в добре узрелите сирена. Като правило, те имат доста изразителни „очи“ или големи дупки – тези кухини се образуват поради активността на бактериите на пропионовата киселина. Например, специфичният вкус, мирис и характерен модел на „швейцарското“ сирене с големи дупки, са пряко свързани с тези бактерии – те предизвикват ферментация с отделянето на голямо количество газ и раздуват такива кухини в тялото на сиренето. Естествено, ефектът на сирената върху развитието на затлъстяването и диабета е по-малък от хляба, защото ги ядем в по-малки количества, не толкова често и не всеки ден.

Така че, отговорът на въпроса вредна ли е комбинацията от сирене и хляб е положителен. Защо? Защото се приемат високи дози пропионат. Навярно някои ще реагират като кажат: да, ама нашите баби са яли предимно хляб със сирене, и до неотдавна тази комбинация не беше заклеймена като вредна. Със сигурност е така, но не бива да забравяме някои съществени разлики между храната от миналото и тази, която консумираме сега.

В миналото всяка домакиня сама е приготвяла и хляба, и сиренето. Продуктите, които са били използвани, са доста по-различни от наблъсканите с всякаква химия брашна и набухватели.

В тази връзка никой не може да наложи забрана върху консумацията на хляб и сирене. Само вие сте в състояние да се откажете от заводския хляб, особено ако страдате от заболявания на щитовидната жлеза, ако ви измъчва метаболитен синдром, затлъстели сте или лекувате диабет тип 2.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Не си купувайте хляб и сирене с тези Е-та!

  1. Как да се пазим? каза:

    И къде да намерим хляб без Е-та? Всички хлябове са ментета. Пълнозърнестите уж трябва да са твърди, заради влагането в тях на брашно от необработена пшеница,пък те са меки и пухкави точно като белия хляб – от силно пречистената пшеница. Бяло саламурено сирене с дупки май и да искаш, няма да намериш. Пълно е с палмово масло и като го режеш виждаш само една излъскана повърхност на сплескана мазнина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *