Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Успех и късмет: каква е разликата?

Преди да се откажете, да се разочаровате и да сложете кръст върху себе си, разберете че може би животът ви е низ от падения и провали поради грешки във възприятията

успех
Има разлика между успех, късмет и щастие

Хората имат лошия навик да трупат информация без да анализират. Просто добавят нова информация към вече съществуващата. В резултат на това важните знания са „капсулирани“ и престават да бъдат прозрачни и разбираеми. Всяко неясно изображение предизвиква ума, но не води до целта.

Ефектът от „КУ“ или чувството за измама

Фарът в мъглата разпръсква неясна светлината и затруднява движението към целта. Фарът, който свети в ясна нощ се вижда добре, и така пътят става по-лесно различним, а целта – по-близка. Ето защо изясняването на понятията, които ръководят нашето движение, което се превръща във фар, който ни насочва по пътя към целите, е задача от голямо значение, на която ние обаче почти никога не обръщаме необходимото внимание.

Нека вземем за пример едни такива понятия като успех и късмет. Трябва да признаем, че те са като „зашити“ в ума ни. И те не са просто „зашити“, а са свити като сиамски близнаци. Те са ефекта „КУ“. Късметът и успеха заемат почти едно и също място в матрицата на образите в нашето съзнание.

Проблемът с неразбирането на разликата между успех и късмет е много дълбок

Той е в основата на провалите и загубата на ценно време. В същото време, проблемът с нежеланието да се отговори на „елементарни“ въпроси, на практика води до задънена улица.

И така, какво е успех и какво е късмет?

Оказва се, че късметът е приятна, но не планирана, неочаквана случка. Успехът е труден за анализ и повторение. Заедно с вътрешната наслада, той предизвиква изтръпване и изненада.

Интересното е, че онзи, който е получил даровете на късмета почти никога не го възприема като нещо незаслужено. Напротив, повечето от нас приемат късмета като „компенсация за всички наши страдания“. Въпреки това, късметът на другите предизвиква недоволство и завист. Това се дължи на факта, че те- околните, смятат късмета на другите хора за по-голям. Те го считат за незаслужен акт на Божията помощ, и в сърцата си твърдо вярват, че това няма как да не им се случи, което само по себе си ще бъде справедливо.

Мързеливите разчитат на късмета

В същото време, завистливите хора започват да вярват, че късметът може да се превърне в тяхно притежание, което като цяло е „много заслужено“! В края на краищата, толкова страдания и трудности са преживели… „Кой, ако не аз!“, си казват те.

Примери за късмет са печалба от лотарията, получаване на добро работно място, поради щастливи обстоятелства и др. Успехът се характеризира с ярък външен вид, а след това с остър и не по-малко ярък коагулационен потенциал.

По този начин, основните черти на късметa са неговата неочакваност и присъщото за него дезертьорство от всякакъв вид усилия за постигане на желаното

Как да запази и повтори късмета – получателят никога не знае. В крайна сметка, той, късметът, винаги идва ненадейно!

Успехът е резултат от планирано и целенасочено движение към целта. Успехът е по същество постигане на целите. Когато постигнем успех, ние усещаме дълбоко удовлетворение и самочувствие. Също така, получаваме визия за тази и следващата цел.

Веднъж преодолявайки пътя на успеха, ние вече го знаем и можем да го повторим.

Трудолюбивите хора сами постигат своя успех

Хората, които оценяват успеха като справедлив, не бъркат успеха с късмет

Разбира се, успехът е свързан с късмет, но не всеки късмет изисква успех. Способността да хванем птицата на Съдбата и да я принудим да снася златни яйца е рядка дарба, която с право може да се счита за талант и личен успех.

А характеристиките на истинския успех са:

· Вижда собствения си път – успешният човек ясно вижда и широко разпространява своите цели и задачи; в съзнанието му няма мъгливи области, хоризонтът му е ясен. Той отговаря ясно на въпросите за целите си, използвайки добре формулирани тези.

· Наличието на определен набор от ярки способности, наклонности и интереси, свързани с каузата на живота. Успешният човек е трудно да си представи себе си без работа, с която да е ентусиазирано зает. Не му пука какво прави. Той предпочита и знае как да свърши работата си докрай.

· Способност за самостоятелно целенасочено движение – един наистина успешен човек вижда и реализира своите цели, без да придава фатално значение на настоящите смущения и трудности, заобикаляйки ги без колебание. Той не вижда и не търси за себе си причини и възможности да откаже, да спре и да не продължи.

Способност да повтаря и развива успеха

Ако утре такъв човек бъде настигнат финансов колапс или се появи друга трудност, той най-вероятно ще може да започне всичко от нулата и бързо да развие успеха си, а също така вероятно е да подобри и миналите си добри резултати.

· Истински успешния човек разчита на себе си и не зависи от мнения, нечие благоволение, благословии и късмет. Импулсът му към действие винаги е по-силен от всякакви пречки и съмнения.

· Успешният човек, като правило, постига своя успех сам, т.е. най-малкото не зависи нито от подкрепа, нито от партньорство.

И така, какво поражда илюзията за измама? Илюзията, че успехът е някъде наблизо, че го заслужаваме, но по някаква причина се колебае и не иска да дойде?

Измамата на съзнанието се състои в това, че често не вярваме, че сме достойни, и че сме в състояние да постигнем истински успех

Истината е, че късметът идва при всеки – периодично. Но ние ставаме толкова придирчиви, че преставаме да го забелязваме. Имаме нужда от още и повече!

Всеки успех е заслужен!

Въпреки това, когато става дума за успех, за да го постигнем, не е нужно да сме достойни – трябва да сме последователни: да видим целта, да създадем план за постигането ѝ и да не се отказваме.

Но, преди това, за да бъдем обективни, трябва да признаем – винаги има причини за провали и грешки. Което съвсем не означава, че нямаме късмет. Най-вероятно просто ни мързи. Или сме нерешителни. За което става дума и в следващата весела история, с която ще завършим тази статия.

[box type=“shadow“ ]Имало едно време един евреин, който от сутрин до вечер стоял своето килимче, кръстил се и се молел на Господ да го направи богат. Но времето минавало, килимът се прокъсал от дългото стоене на евреина, който в един момент се стреснал и извикал:

– Господи, защо? Защо все още не съм богат? Изпълних всичките ти заповеди, постих, молих се и вярвах – защо не ме възнаградиш за моята лоялност към теб? О, Господи, защо?

И се чу глас от небето:

– Стига си мрънкал, Аврааме, вдигни си задника и иди да си купиш поне един лотариен билет![/box]

Така че, не стойте и не чакайте някой отгоре да ви възнагради с късмет. Станете и направете необходимото, за да постигнете успеха, който заслужавате!

Източник:
www.psychologos.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *