Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сергей Бубновски: Болки в гръбнака? Откажете се от компресите!

Доктор на медицинските науки, професор, телевизионен водещ – това е Сергей Бубновски. След автомобилна катастрофа, се предвижва с помощта на патерици в продължение на 27 години

Сергей Бубновски

И се е случило невероятното! Професорът започнал да ходи, благодарение на разработената от него система за възстановяване. Не си е позволил да се отпусне, решил е да живее пълноценен живот.

И днес, по време на своите прегледи, Сергей Бубуновски буквално обръща ума на своите пациенти. Мислите, че имате болка в гръбначния стълб? – Нищо подобно, няма болка – казва професорът. Но състоянието на стълба на живота пряко засяга човешкото здраве, казва лекарят и предлага собствено решение на този проблем.

Още за здравето на гръбначния стълб, както и други истини за благосъстоянието на човек ще разберете като прочете интервюто с руския специалист.

Сергей Михайлович, вие имате различен поглед върху лечението на гръбначния стълб, от първо лице…

Сергей Бубновски: Просто трябва да се разбере една важна истина: гръбначния стълб не е просто набор от кости и хрущяли, прешлени и дискове. Това е крепост, вътре в нея се крие гръбначния мозък на централната нервна система. И костния мозък, който произвежда червени кръвни клетки, и е отговорен за имунитета и хемоглобина. Всяко гръбначно нараняване води до непоправимо разрушение в тази крепост.

Ето защо аз съм против спиналната хирургия, например при херния на междугръбначните дискове. Въпреки, че това отдавна е станало стандарт в нашия медицински свят. Но е доказано (и не само от мен), че хернията на гръбначния стълб не нарушава гръбначните нерви, тъй като самият междинно гръбначен диск е под изхода на гръбначните корени. Това е първото.

Второто е, че костния хрущял не боли. И нервите на гръбначния мозък също не болят, защото те нямат болкови рецептори. А болки има (най-вече) само в мускулите и сухожилията. Заключение? Диагнозата „херния като причина за болка в гръбначния стълб“ е несъстоятелна.

Но всичко се извършва по следната схема: пациентът отива при лекар, лекарят предписва ЯМР или КТ, и на базата на тези изследвания се прави диагноза, предлага се и план за лечение. По този начин лечението предварително ще бъде погрешно! Тъй като дълбоките мускули на средната повърхност на гръбначния стълб не се изследват с никакъв ЯМР. И, за съжаление, това води до катастрофа, наречена „загуба на здравето на гръбначния стълб“.

Много хора са преоткрили радостта от движението с помощта на доктор Сергей Бубновски

Как се случва тази катастрофа?

Мускулите са важен фактор. Те доставят храна на дисковете. Доставят и храна на органите. Защото вътре в мускулите има съдове. И точно това обстоятелство често се забравя от терапевтите. Боли ли? Е, казват те, сега ще ви предпишем няколко болкоуспокояващи… И тези хапчета, между другото, не са съвсем безопасни. В 50% от случаите водят до инфаркти и инсулти.

Хапчетата не помагат? Нека приложим блокада! Каква блокада?! Такава, която блокира нервната пропускливост, оставяйки човека беззащитен. И най-важното – не дава резултати, не възстановява движението и мобилността. Води до операции, които автоматично докарват нови увреждания.

Вярвам, че основният фактор за здравето на гръбначния стълб са мускулите, през които преминават съдовете и нервите. И ако работите правилно с тези мускули, можете да постигнете отлични резултати.

Много лекари предлагат джогинг. Това е добро аеробно натоварване за здрави хора със здрави стави. Но също така изисква и подготовка. Подготовката включва подходящ екип и най-вече – специални обувки за бягане. Трябва да има и контрол на пулса преди, по време и след края на тренировката. Колко от бягащите следят пулса си? Повече са онези, които просто обуват някакви кецове и започват да тичат където им е най-удобно (по-скоро – където им е най-близко).

Настилката, върху която се прави джогинг, също е от значение.

Защото, заради липсата на тези важни за здравето условия се появяват болки в ставите, херния, гръбначния стълб също боли. Но, важното е, че сърцето е здраво… (усмихва се)

Има други, които практикуват йога. Всичко изглежда страхотно: мускулното разтягане е много важен фактор за здравето. Но как да се разтегнете, ако имате артроза, херния на гръбначния стълб, болки в коленете? Дори ако влагате минимални усилия, за да направите упражненията, които опитния (и здрав) инструктор предлага, можете да увредите мускулите. А и ако ще правите упражненията през куп за грош, то тогава какъв е смисъла от йогата?

Сергей Бубновски: Животът е движение!

Какво предлагате вие?

За да се отървете от болката в гръбначния стълб, за да възстановите здравето си, първо трябва да се свържете с център за кинезитерапия и да се постави мултифункционална мускулно-сухожилна диагноза. Самата диагноза, е тази, която трябва да се добави към ЯМР, КТ и изследването с рентгенови лъчи. Аз не съм против тези съвременни (и скъпи) начини за диагностициране, по принцип. Просто това не е достатъчно! Нужно е да се разбере едно – може ли пациента да се наведе, да се прегъне на две или това е непосилно за него?

Разделям гръбнака на три части. Точно както и цялото тяло

„Първи етаж“ – крака . Краката са отговорни за лумбалната част на гръбнака. Това означава, че човек (ако има здрави стави) може да се наведе или да направи клек, за да подобри кръвоснабдяването на този участък и тазовите органи – простатата при мъжете, яйчниците и матката при жените. Защото именно липсата на кръвен поток на този „етаж“ води до миома, простатит и ендометриоза.

„Вторият етаж“ е тялото. Мускулите на гърба и гърдите. Предлагам упражнения за пресата: лежите по гръб, повдигате и спускате краката си. Не забравяйте да издишате. Но издишането трябва да е толкова силно, че да казвате по време на освобождаване на въздуха едно силно и отривисти „Ха!“. Защото така намалява интраабдоминалното, интраракалното и интракраниалното налягане.

В края на краищата, повечето хора често правят гимнастика и различни упражнения, от които няма много смисъл и полза – те по-скоро вредят! Хората идват в нашите обучителни класове с кръвно от 200/160, а напускат с 160/85. Не, не раздаваме лекарства с шепи. Те просто се учат да работят правилно с дишането, а това е изключително важно.

Вероятно имам повече проблеми с „третия етаж“, защото съм „офис плъх“: вечер ме боли врата, болки имам и в главата… Какъв съвет имате за такива като мен, докторе?

Трябва да се подобри притока на кръв в проблемните зони, в шийните прешлени. Дошло е време за обедна почивка и офисът е празен? Станете от стола, подпрете с ръце стената и се отблъснете няколко пъти.

Или седнете и станете от стола 10 пъти (не забравяйте да издишате с „Ха!“ при всяко сядане). Кръвта ще започне да тече по цялото тяло. После легнете по гръб и повдигнете краката 10 пъти. Дишайте, отпуснете се и отпийте глътка вода. И така още 2-3 серии по 10-15 пъти. Това не е тренировка, това е забавление.

Трябва да помним, трябва да знаем едно-единствено нещо: животът е движение. Но повечето хора си припомнят това най-често, когато са загубили способността си да се движат. И тогава те първо бягат при лекарите. Но всеки един от нас може сам да си помогне. Просто не трябва да бъдем мързеливи.

Докато пациентът не е получил остеохондроза и не е стигнал до вас и вашите симулатори, какво бихте го посъветвали?

Остеохондрозата не е присъда! Сергей Бубновки

Прочетете моята книга „Остеохондрозата не е присъда“. И започнете бавно да правите упражненията, които препоръчвам там. Дишайте правилно. Предпочитайте да се къпете с по-хладка, дори студена вода. Забравете за топлото, не слагайте топли компреси и стегнати превръски и колани. А жените е добре да забравят за обувките с токчета! Те са просто красиви, без да са удобни. Това влошава хемоциркуляцията.

Източник: estet-portal.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *