Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разводът е по-лош от смъртта: Как да оцелееш и да се върнеш към нормалния живот?

Защо сълзите по рамото на най-добрия приятел не са ефективен начин да се оцелее при развод? След колко време е добре да се започнат нови отношения?

разводът
Разводът: техники и тактики за справяне

И дали трябва да се отървете от нещата, които ви напомнят за миналото? Въпроси, въпроси, въпроси. Наглед прости въпросителни, чиито отговор може да доразбие вече разбитото от раздялата сърце.

За живота след развода научаваме от популярния блог PickTheBrain и неговата авторка Ерин Фалконер.

Смъртта на любим човек е усещане много лошо и неприятно. Но в този случай болката е силна, пронизваща и отшумяваща сравнително бързо.

Разводът е случка болезнена. То е нещо като малка смърт, понякога. Като това да ти счупят ръцете, ама не изведнъж, а пръст по пръст, фаланга по фаланга…

Страданието по време и след развода няма полово разделение. Страдат и жените (най-вече), но и мъжете.

Има спасителна формула, която помага за облекчаване болката и стреса от развода?

Последствията от развода като въпроси и отговори

Много хора мислят, че жените преживяват развода много по-болезнено от мъжете. Как наистина се случват нещата?

Истината е, че жените преживяват развода доста по-шумно. Те са склонни да плачат и крещят, така че всеки да разбере за тяхното страдание. Но това не означава, че мъжете страдат по-малко. Има различни истории и примери. Например, когато съпругата инициира развод, съпругът го преживява повече.

Когато човек загуби любим човек заради смърт, психолозите казват, че се нуждае от поне една година, за да оцелее от скръбта си.

Колко време е необходимо, за да оцелееш след развода, защото това всъщност е и загуба на близък? Трябва ли да се прави подобна аналогия, или не е много подходящо?

Ако фаталната загуба на близък в острата фаза се преживява в продължение на около година, историята с развода и болката от него обикновено трае много по-дълго. Започвайки с решението на съпрузите, които искат да се разведат (дори и само тази болка да е, тя може да продължи с години), и завършвайки с разделението на собственост, адвокатите и съдилищата. Ако загубата е смърт, има погребение, след това девет дни, четиридесет дни, шест месеца и така нататък… Случката се отбелязва след това всяка година на датата, на която се е случило трагичното събитие.

При развод хората често се нуждаят от три до пет години, за да установят нормален диалог помежду си. И в повечето случаи това са от три до пет години почти всекидневна агония.

Колко време е необходимо да мине, за да се започне нова връзка? Година, две, три?

Първо, много важно е да се приведе в ред бракоразводното производство. При някои това продължава с години. Хората вече имат други семейства, но те нямат скъпоценните доказателства за развода. При една голяма част от разводите истинския край настъпва след като съпрузите имат възможност да го прочетат черно на бяло. Дори когато са във война, това означава, че те все още са във връзка!

Когато правните въпроси се решават, отнема около година, за да може човек да затвори старата история и да започне нов роман. Въпреки че в действителност всичко е много индивидуално. Някои хора поддържат различни взаимоотношения през целия си живот (и въпреки брака си). Факт е, че повечето от разводите се случват, когато един от съпрузите вече е намерил нов партньор.

Разводът не винаги трябва да се преживява болезнено

За някои хора един от начините за бързо преодоляване на развода е алкохолът. Има ли алтернатива?

Какво прави алкохолът? Изключва умствената защита която, грубо казано, ни предпазва от чувства. Алкохолът, изпит в подобни ситуации ни кара да се опитваме разумно да погледнем на нещата, да се ободрим по някакъв начин и да не се гмуркаме до дъното на страданието. Затова често повечето разведени хора пият и плачат едновременно.

Тук има само една алтернатива – използвайте всяка възможност да бъдете насаме с природата: разходете се, прегърнете някое дърво, наблюдавайте залезите. Това помага да разберете дълбочината на ситуацията, да приемете неизбежността на случилото се и да се вкорените с мисълта, че трябва да отидете по-далеч.

Често хората биват съветвани да приемат развода като нова глава от живота. Следва промяна на образа или овладяване на някакво ново умение, което отдавна са искали да опитат.

Повечето прясно разведени жени се преструват, че нищо сериозно не се е случило и животът продължава. Работи ли подобно поведение?

Важно е да се прави разлика между естественото и маниакалното настроение, което в самото начало може да бъде нещо като его-инфлация, когато започвате да мислите: „Ето, ей сега, точно в този момент започвам да живея и всичко ще бъде различно!“. Всъщност всичко ще бъде наистина различно и лечението ще е ефективно едва когато човек е стигнал дъното, ударил се е в него, самозапали се е (образно казано) и е възкръснал от пепелта като птицата Феникс.

Погрижете се за себе си точно в този момент, така че след кратко време няма да бъдете като изцедени, заради депресията. Прилив на сила може да бъде и появата на нов човек.

Разбира се, трябва да си помогнете по всички възможни начини, но с разбиране на нещата, а не с танц върху пресноикопания гроб на вашия внезапно (или не) споминал се брак.

Е, ако сте били омъжени за тиранин, който ви е изнасилвал и биел, може да потанцувате, за да почувствате истинската свобода. Но ние все още говорим за обикновени семейства и двойки, които са осъзнали, че са направили грешка и че ще имат труден, много тъжен живот, ако останат заедно. В известен смисъл разводът и раздялата като цяло са дори по-лоши от смъртта на близък. Смъртта ни кара да осъзнаем много по-бързо, че нищо не се връща.

Затова, да се преструвате, че всичко е готино и животът след развода продължава може да има смисъл само ако притежавате обективна сила да го направите.

Как да се справим с натрапчивата мисъл: „по-добре да остана сама, отколкото и следващия да се окаже същия боклук“?

Всичко е наред! Такова мислене е напълно нормално, когато цялата предишна система се е сринала. Вижте какво ще се случи в продължение на една година. Най-вероятно страхът ще изчезне сам по себе си, защото ще живеете и ще се приспособявате към новите условия.

В допълнение, не забравяйте, че не живеем в 18-ти век, където има три улици и двама мъже в селото: единият е прекалено стар, а другият е инвалид … В такива условия, да, трудно е да се намери нова любов, но в наше време, с модерните възможности всичко е съвсем различно. Ето защо, ако искате – ще си намерите някой друг, ако не искате – ще си останете сами и ще се радвате на собствената си компания. Много е важно да не загубите чувството за свобода.

Някои психолози съветват да се изгарят неща, да се извърши нещо като ритуал на пречистване. Добра ли е тази идея?

Горенето е нещо като погребение. Това е вид прощален ритуал. Възможно е много да съжалявате или да страдате, ако изгорите съвместни снимки, някои запомнящи се неща или малки, но много значими подаръци.

Освен това, без значение колко голям е огъня, всичко остава в паметта. И когато се опитвате да се отървете от някои спомени, те идват при вас в сънищата ви, в пияно състояние, в различни други почти психотични състояния. И никога не е красиво или приятно, когато ни посещават против нашата воля.

Как да се справим с общите приятели след развода?

В тази връзка е по-добре да се избягва контакт с хората, които подкрепят страната на бившия съпруг и продължават да общуват с него. Така ще бъде много по-лесно и сравнително по-безболезнено.

Ерин Фалконер
[box type=“shadow“ ]Ерин Фалконер е канадка, живееща в Лос Анджелис. Тя е имала разнообразна кариера, която включва сценарист, комик, политически консултант и сега с гордост инвестира в света на онлайн блоговете.През последните 3 години Ерин е главен редактор и съсобственик на PickTheBrain – един от най-бързо развиващите се и най-доверените сайтове и общности за самоусъвършенстване в интернет.С над 200 блогъри от целия свят, които допринасят за съдържанието си, PickTheBrain е не само голям проект, но и действително се превърна в мощен глобален глас и марка в пространството за самоусъвършенстване, който се чете в над 35 страни дневно.[/box]

Източник: www.pickthebrain.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *