ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Целулит- болестта на 21-ви век. 16 рецепти как да го премахнем в домашни условия

Ако не започнете незабавно да се борите с него, ситуацията може да се влоши и домашните средства да не бъдат толкова ефективни

Много хора страдат от целулит- това е натрупване на мастни клетки под повърхността на кожата. Ней-често целулитът се появява на задната част на бедрата, дупето и корема. Поради образуването на трапчинки, бръчки, натъртвания, кожата с целулит изглежда като портокалова кора.

портокалова кожа и целулит
Други причини за целулита са стрес, тютюнопушене, бременност, затлъстяване, липса на физическа активност, както и генетична предразположеност.

Най-често жените се сблъскват с този проблем поради ниските нива на женските хормони в организма, като прогестерон и естроген. Намаляването на хормона прогестерон води до увеличаване на теглото, отслабване на вените и задържане на течности, докато ниското ниво на естроген води до редица проблеми със съединителната тъкан, което се дължи на увеличаване на мастните клетки в тялото.

Това повдига въпроса: Възможно ли е да се отървете от целулита с народни методи? В тази статия ще ви предложим 16 рецепти, които можете да изпробвате в домашни условия. Не бързайте да изпълнявате още първата рецепта. Съветваме ви да прочетете статията докрай, за да изберете най-добрия начин да премахнете портокаловата кожа.

 

Какво представлява целулита?

целулит
Освен това, жените са изложени на риск по време на хормонални изблици (например след раждане или по време на менопауза)

Целулитът обикновено е промяна в структурата на мастната тъкан, поради което повърхността на кожата става с ями и приема формата на портокалова кора. Той се развива много бавно като може да настъпи още в юношеска възраст, както и в напреднала. От голямо значение е наследствеността, начина на живот и възможните нарушения в организма. Жените, които пушат, хранят се неправилно, пият малко вода и водят предимно заседнал начин на живот, са много по-склонни да притежават такава кожа.

Защо мъжете нямат целулит?

*Кожата на мъжете е по-дебела от женската и съдържа повече колаген. Затова кожата при жените остарява по-бързо от мъжката.
*Жените имат повече подкожни мазнини от мъжете.
*Мъжете произвеждат себум през целия живот, а при жените този процес спира след менопаузата. Заради това кожата при жените става по-суха с напредване на възрастта.
*Кожата при жените реагира много повече на външни влияния от мъжката. Затова се казва, че жените имат по-нежна кожа, те по-често получават зачервявания, алергии и други.

Ето кои са 16-те рецепти за премахване на целулита в домашни условия:

1.Масаж със суха четка

Най-лесният начин да се отървете от целулита е да стимулирате лимфната и кръвоносната система, като по този начин се намалява количеството на токсините- основната причина за кожните проблеми. Въпреки това, преди да продължите, отделете малко време, за да намерите правилната четка и практикувайте масажните движения.

*Най-добрият избор за четка е тя да бъде с естествени влакна.
*Изберете четка със средна твърдост, тъй като твърде меките четки няма да дадат желания ефект, а прекалено твърдите ще увредят кожата.

суха четка целулит
Неправилно избраната четка и неправилната й употреба могат, напротив, да добавят здравословни проблеми

*За масажа не са необходими големи усилия- изберете четката да е с удобна дръжка.
*Масажирайте с четката върху суха кожа, преди да си вземете душ.
*Не натискайте прекалено силно върху кожата.
*В зависимост от състоянието, правете масажа всеки ден или дори 2 пъти на ден.
*Продължителността на масажа да е около 5-10 минути. След това не забравяйте да си вземете душ, за да измиете мъртвите клетки.
*Правете масажа от дясно наляво, към сърцето, за да повлияете максимално на кръвообращението.
*Започнете масажа от краката и постепенно се качвайте към раменете.
*Масажирайте корема по посока, обратна на часовниковата стрелка.
*Не забравяйте, че всички движения трябва да бъдат меки и спретнати.

След масаж със суха четка, кожата ще бъде гладка, но не и раздразнена. Следователно, ако сте направили всичко правилно, тогава не трябва да има зачервяване. Също така, за дълбоко овлажняване на кожата, можете да използвате студено пресован зехтин или кокосово масло. Много е важно кожата да се овлажнява след горещ душ, тъй като горещата вода изсушава кожата много.

Антицелулитен крем STOLZ, крем против целулит
АНТИЦЕЛУЛИТЕН КРЕМ – победа срещу целулита!

 

2.Скраб с кофеин и захар

 

мариян
Доктор Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести, препоръчва масажите с кафе. Много добър ефект се получава, когато се използват и различни растителни субстанции -джинджифил, лешник, розмарин

Много от вас знаят, че скрабът с кафе е най-популярното средство срещу целулит. Голяма част от жените твърдят, че благодарение на кафето успяват да го премахнат напълно. Скрабът с кафе не само е добро средство за лечение на целулита, но и спомага за обновяването на кожата, поради лекото му ексфолиращо действие. Ефектът на кафето е, че то стяга кожата, което я прави по-гладка и по-красива.

Рецепта:
3 супени лъжици захар
2-3 чаени лъжици зехтин
¼ чаша мляно кафе на зърна

Метод на приготвяне:
В чисти съдове се смесва смляното кафе с разтопено масло и захар. Взимате малко скраб и с кръгови движения преминавате през кожата за 3-5 минути. Може да прилагате повече сила върху увредените участъци на кожата. Не смесвайте зехтина с кафето и захарта. Първо разтривате зехтина по кожата и след това добавяте сместа от захар и кафе. Измивате с вода. Може да използвате този метод 2-3 пъти в седмицата и след няколко седмици ще усетите подобрения.

3.Ябълков оцет

Ябълковият оцет е друг ефективен целулитен препарат, благодарение на съдържащите се в него минерали като магнезий, калций и калий, които не само помагат за премахване на токсините, но и предотвратяват задържането на течности в корема и задните части. Тези зони са най-често податливи на целулита. Затлъстяването е една от причините за целулита. Ябълковият оцет насърчава загубата на тегло и с това помага да се отървете от нежеланата портокалова кора.

Смесете 2:1 вода и оцет. Ако желаете, може да добавите и малко мед. Нанесете сместа върху проблемните зони и масажирайте за няколко минути. Оставете сместа върху кожата за 1 час, след това изплакнете с топла вода. Повтаряйте 2 пъти на ден, докато не забележите подобрения.

4.Домати

Известно е, че доматите са с високо съдържание на ликопен, който помага да се предотврати намаляването на колагена в кожата и да се предпази от токсични мастни натрупвания.

домати за лечение на целулит
Доматите са едни от най-ефективните средства за лечение на целулита

Необходими съставки:
2-3 домата
1-2 чаени лъжици пресен сок от лайм

Начин на употреба:
Мачкайте доматите, докато не получите пастообразна консистенция. Получената паста се смесва с лимоновия сок. Следва масажиране на проблемните зони. След 5-10 минути се изплаква с топла вода. Повтаря се всеки ден.

 

5.Масло от Хвойна

Както знаете, когато токсините се натрупат в мастната тъкан и кожата, се появява целулит. Има много методи да се отървете от тези токсини. Един от тях е чрез хвойновото масло. Маслото от хвойна намалява задържането на течности в тялото и помага за елиминирането на токсините.

Необходими съставки:
¼ чаша зехтин
15 капки хвойново масло

Начин на употреба:
Първо добавете зехтин към хвойната. Масажирайте с получената смес увредената кожа за 10-15 минути с въртеливи движения. Повтаряйте процедурата всеки ден.  Ако целулитът е много силно изразен, този масаж да се повтаря 2 пъти дневно. В рамките на 1 месец ще забележите положителни промени.

6.Морски водорасли

Много е важно да се следи здравето на лимфната система. Чрез подобряване на кръвообращението, намалявате броя на мастните клетки под кожата. Водораслите са едни от ефективните антицелулитни средства. Освен това, те са добър ексфолиант и препарат за отстраняване на токсини. Благодарение на всички тези полезни свойства, можете бързо да приведете кожата в ред.

Необходими съставки:
1/4 чаша морска сол
3 супени лъжици натрошени водорасли
1/4 чаша зехтин
1-2 чаени лъжици кокосово масло
Няколко капки етерично масло (по избор)

*Смесете всички съставки.
*Масажирайте увредената кожа за 10 минути.
*Не забравяйте, че е необходимо да извършите процедурата преди да вземете душ.
*След това изсушете кожата добре и нанесете овлажняващ крем.
*Кокосовото масло е най-добрият овлажнител в борбата срещу целулита. Освен това е екологично чист.
*За най-добри резултати повтаряйте всеки ден процедурата.

антицелулитен крио-гел
Антицелулитен крио-гел с алое вера

 

7. Детокс вана

Ваната за детоксикация ще ви помогне да се отпуснете и да предпазите кожата си от образуването на токсини. Този метод намалява количеството на мастната тъкан, която се натрупва под кожата, и също така помага за елиминирането на токсините. За да направите такава вана, се нуждаете от морска сол или водорасли.

Необходими съставки:
1 чаша морска сол
4 листа водорасли.

Начин на употреба:
*Напълнете ваната с топла вода.
*Добавете морска сол или водорасли.
*Вземете вана за 20 минути.
*Не забравяйте да овлажнявате кожата си след вана.
*Изпълнявайте два пъти седмично.

Проф. д-р Иван Топузов е завършил медицина в София. Работи като главен лекар по физиология и спортна медицина в град Плевен. Какво е неговото решение в борбата с целулита:

иван

 

8.Зелена глина

Известно е, че глината се използва за лечение на много различни състояния. Тя е идеалната съставка, за да се отървете от целулита върху бедрата и корема.Има добри адсорбиращи свойства, което означава, че може да абсорбира примесите от кожата. Зелената глина също подобрява циркулацията на лимфата и кръвта, което предотвратява образуването на излишни мастни клетки, които водят до целулит. Като отличен ексфолиращ агент, тя е отлично средство за лечение на целулита.

Необходими съставки:
1/4 чаша пресен лимонов сок
1/2 чаша зелена глина
1/2 чаша водорасли
1 супена лъжица мед
3 супени лъжици гореща вода

Начин на употреба:
Смесете всички съставки. Консистенцията трябва да се получи като гъста заквасена сметана.
Масажирайте сместа по кожата за 10 минути.
Обвийте кожата.
След около половин час изплакнете с топла вода.
Повтаряйте веднъж седмично, за да видите резултата.

9.Готу кола

Популярните естествени средства срещу целулит най-често се произвеждат на базата на билки като те помагат да се отървете от излишната течност в тялото. Готу Кола не само помага за отстраняване на излишната течност, но и допринася за премахването на токсините, които могат да влошат състоянието на кожата. Много целулитни кремове съдържат аминофилин, който стимулира загубата на тегло.

готу кола
Готу Кола- билката на дълголетието

Необходими съставки:
1-2 чаени лъжици мед
1/4 чаша свежи или 2 чаени лъжици сушени листа на готу кола
няколко капки лимонов сок
1 чаша гореща вода.

Начин на приготвяне:
Залейте листата с горещата вода. Оставете ги за 5 минути. Добавете лимоновия сок и меда. Всеки ден пийте по 1 чаша от тази напитка.

Готу Кола се предлага и под формата на хранителна добавка: Gotu Kola
Билката е наричана още „Фонтанът на живота“.
Други хранителни добавки срещу целулит: Антицелулитен и анти-ейдж крем с азиатска центела, Целу Лайт, Антицелулитно масажно масло, Антицелулитен Крио-гел, Антицелулитен крем.

10.Етерично масло от мандарина

Това етерично масло подобрява кръвообращението като по този начин се предотвратява образуването на излишни мазнини и лимфа под кожата. Освен това, има свойството да разгражда мастните клетки, които образуват целулит.

Необходими съставки:
1 супена лъжица зехтин
4-5 капки етерично масла от мандарина
Смесете зехтина с етеричното масло от мандарина. Масажирайте маслото по увредената кожа за 10-15 минути. Повтаряйте процедурата 2 пъти на ден. Обърнете внимание, че след нанасяне на тази смес от масла върху кожата, чувствителността на кожата към слънчевата светлина се увеличава, така че не бързайте веднага да се излагате на слънце.

11.Кайенски пипер

Кайенският пипер, заради неговите противовъзпалителни свойства, се счита за един от най-ефективните продукти за изгаряне на мазнини. Лютият червен пипер подобрява кръвообращението, предотвратява натрупването на лимфни и мастни клетки. При редовен прием, тялото е по-способно да издържи на вредните ефекти на външната среда, което също помага за по-бързото справяне с целулита. Пиперът трябва да е включен във вашето меню всеки ден. Може да го добавяте към салатата или дори към чая. В чаша топла вода добавяте 1-2 чаени лъжички лют червен пипер и 1 чаена лъжичка лимонов сок. Приемайте получената напитка 2 или 3 пъти на ден.

12. Омега-3 мастни киселини

омега-3 при целулитВредните мазнини могат да доведат до сърдечни проблеми и значително да влошат състоянието на организма. Тези мазнини допринасят за натрупването на мастни клетки под кожата – водят до целулит. Въпреки това, не изключвайте напълно мазнините от вашата диета. Добрите мазнини, като например, омега-3 мастни киселини, напротив, са изключително необходими за организма. Храни, богати на омега-3 мастни киселини, са наситени с антиоксиданти, които намаляват количеството на свободните радикали. Те помагат за изглаждане на кожата. В допълнение, омега-3 мастните киселини намаляват апетита. В резултат на това не преяждате и тялото просто няма къде да приема мазнини, които биха могли да се превърнат в неприятната портокалова кора.
Кои са храните, богати на Омега-3 мастни киселини:
–Орехи, Скариди, Сардини, Авокадо, Ленено семе, Соя, Тиква, Млечни продукти
Предлагат се и под формата на хранителни добавки: Омега-3 Масло от Черен кимион

13.Приемайте повече вода

Едно от основните условия за доброто здраве и за предпазване от целулит е да се избягва дехидратацията. Водата помага не само за борбата с целулита, но и за предотвратяване на повторното му появяване.

Защо е важно да се пие достатъчно вода?
*Водата помага за премахване на токсините от тялото
*Кожата ще бъде по-гладка
*Спомага за подобряване на кръвообращението и стомашно-чревния тракт
*Предотвратява натрупването на лимфа
Добавете към диетата си храни с високо съдържание на течности, като краставици, дини, пъпеши и маруля.
Необходимо е да се пие по 7-8 чаши вода дневно.

14.Зелен чай

Заменете сутрешната чаша кафе с чаша зелен чай и кожата ви ще стане много по-гладка.

Зеленият чай ускорява кръвообращението и стимулира организма да използва точно мазнините като енергиен източник. По този начин получавате чиста мускулна маса и мазнините отиват в енергия, вместо да се отлагат на задните части. Зеленият чай ускорява метаболизма, подобрява процеса на загуба на мазнини. Той съдържа катехини – антиоксиданти, които помагат за премахване на токсините. Пийте 2-3 чаши зелен чай всеки ден. Това ще бъде достатъчно, за да ускори процеса на изгаряне на мазнини.

Упражнения срещу целулит

катя паскова
Доктор Катя Паскова препоръчва спортуването, за да се справите с целулита. „Спортувайте! Изберете си спорт, който ви раздвижва достатъчно и ви е приятен. Фитнес, аеробика, спининг или просто ходене пеша. Спортът е враг номер 1 на целулита“.

Ако искате да премахнете целулита, много е важно да тренирате всеки ден. Можете да изберете почти всяка физическа активност: скокове, ходене, бягане, плуване, йога и т.н. Най-добри срещу целулита са аеробика, бойни изкуства, танци и силови тренировки. Прекарвайки само 20 минути на ден върху упражненията, вие не само ще се отървете от целулита, но и ще подобрите цялостното си здраве. Добра опция е също така да си правите антицелулитен масаж.

15.Клякания

кляканеМожете да клякате със собственото си тегло, както и да използвате гирички.
Техника на упражнението:
Застанете с разтворени крака толкова, колкото са широки раменете ви. Сгъвайте коленете, докато бедрата не станат успоредни на пода. Дръжте гърба си изправен. Натискайте задните части, сякаш ще седнете на стол. Изпълнявайте 3 серии по 10-15 повторения. По време на клякането участват четириглавите мускули на бедрата, прасците и мускулите на седалището.

16. Отвеждане крака назад

упражнения за целулитМоже да използвате леки гири или тежести за краката.
Ако използвате тежести, трябва да ги прикрепите към глезените си.
Коленичите като ръцете да опират пода. Дръжте ръцете си успоредни на пода. Теглото трябва да пада върху китките. Гърбът, шията и главата трябва да са права линия. Бавно премествате единия крак назад като задържате за няколко секунди. След това връщате в изходна позиция. Повтаряте и с другия крак. Извършвайте ежедневно упражнението, за да тонизирате глутеалните мускули.

Източници: https://fitzdrav.com

антицелулитен и антиейдж крем
Антицелулитен и антиейдж крем с азиатска центела

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *