Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Губещи със златен медал: Защо двойкаджиите са по-успешни от отличните ученици?

Случва се така, че посредствените ученици стават по-успешни в живота от онези, които са имали предимно отлични оценки. Защо ставаме свидетели на подобен парадокс?

Отличник в училище не винаги е гаранция за успял в живота

“Трябва да се учиш за отличен!” – колко често децата чуват тази фраза от родителите си! И когато едно хлапе донесе лоша оценка в бележника си, родителят му стоварва не само строги санкции, но и още по-големи изисквания. Има ли нужда детето от преследване на отличните оценки? Експертите са недвусмислени в мнението си: не! В съвременния живот често се случва отличник да започне работа в компания, която се ръководи от бившия му съученик, който е бил с доста по-слаб успех от него в училище. Защо двойкаджиите успяват да се справят в живота по-добре от отличните ученици, обяснява руският психолог Алексей Бородин.

Задавайте въпроси

В училище учениците свикват да осъществяват безпрекословно всички изисквания на учителите, а в живота им, като възрастни им е трудно да си поставят и изпълнят елементарни цели. Двойкаджиите може да не реализират зададеното им от учителите, защото е безинтересно за тях или изглежда ненужно. „Преди да се заеме с бизнес, такъв човек определено ще открие отговорът на въпросите „за какво” и „защо ”, казва психологът. – Той няма да бъде лекомислен последовател. Той ще се опита да направи нещо сам, без да се интересува от инструкциите на другите. Ако в училище това е по-скоро негативна черта, то в зряла възраст, парадоксално – това е жизнеутвърждаващо изискване.“

Не се опитвайте да угаждате

Повечето ученици искат да направят добро впечатление на учителя: те внимателно се вслушва в уроците, дори ако темата не е интересна за тях, а по желание на учителя ще се заемат и с нещо допълнително. Слабите ученици дори няма да се опитат. Те ще направят всичко възможно да си спестят извънучилищното натоварване. Те няма да се страхуват да кажат, че не искат да изпълнят тази или онази задача, че това ги отегчава, или че просто ги мързи. В същото време, това не им пречи да уважават учителя и да виждат в него абсолютен авторитет, но едва ли ще направят нещо, за да му се подмажат, нито пък вербално ще засвидетелствуват своето уважение. Същото поведение ще бъде използвано от слабаците и от добрите ученици в работа, в отношенията с другите, както и в семейството.

Мислете не само за уроците!

Отличните ученици прекарват много време в изучаването на уроците, за да се подготвят и да представят идеално материала. Двойкаджиите обикновено не се заседяват много над учебниците и обичайно преписват „домашното“ от по-съвестните си съученици. Така те имат повече време да се развиват в други области – спорт, музика, танци. Те умеят да се отпускат и разпускат много по-добре. “Тези хора знаят как да се радват на живота”, казва Бородин. „На свой ред е трудно за един по-успешен човек да се отпусне, а постоянното напрежение прави трудно постигането на високи цели.“

Не преследвайте рейтинга!

За отличниците „шест“ е индикатор за успех: ако получат тази добра оценка, това означава, че те са постигнали желаното. един вид са се справили! Оценката обаче е нещо субективно и е не само резултат от ученето, но и показател за отношението на учителя към ученика. Учениците със задоволителни оценки знаят, че техният успех не е изразен в цифрите, които имат в бележниците си, а в собственото им вътрешно удовлетворение от изпълнението на някаква задача. Затова те постигат целта по свой собствен начин.

Не правете всичко сами

„Хамалите“ в живота се опитват да направят всичко сами. Ако в училище отличният ученик е дежурен и са му поставени някакви задачи, той от началото до края ще организира всичко индивидуално, ръководен от принципа „ако искате да направите нещо добро, направете го сами”. Вярно е, че заради това той ще остане без сила и резултатът от свършената работа няма да предизвика положителни емоции. Двойкаджиите ще разпределят задълженията си, в зависимост от техните способности. Много вероятно е с хитрост да накарат някой друг да им свърши работата. Същото става и в зряла възраст. Слабакът не прави всичко сам: той знае как да използва правилно възможностите на другите.

Не се стремете да сте съвършени

Човек не може да бъде талантлив и успешен във всичко. Някой е силен по математика, но в същото време не може да научи правилата на граматиката. Друг знае наизуст стиховете на всички поети от Ренесанса, но не успява да обясни и най-простия закон във физиката.

Добрият резултат е важен за отличния ученик във всички области. „В живота такъв отличен ученик ще се опитва в продължение на десетилетия да се справи с неуспешен бизнес, заради което ще затъва все по-дълбоко и по дълбоко в заеми, емоционални и здравословни проблеми. Той ще пробва по хиляди начини безуспешно да направи кариера в медицината, въпреки че може да бъде отличен инженер или художник”, казва психологът. – Тоест, той не може да признае, че за него нещо не работи, че другите го правят по-добре. Типичният „двойкаджия” няма да си губи времето напразно: „Това явно не се получава, ще продължа напред”. Чрез опити и грешки, той ще намери своето място в живота и ще успее.“

И нека усилията ви не бъдат напразни!

Посредствените ученици няма да се стараят напразно за нещо, което явно не работи в тяхна полза. Те ще се съсредоточат върху онова, което е наистина важно и интересно за тях. Ако не му е дадена конкретна задача, те няма да губят време в извънкласно четене. „Впоследствие двойкаджиите започват да се занимават с онова, което не просто обичат и им е интересно, а им носи и някакви дивиденти. Зубрачите най-вероятно ще бъдат в постоянна депресия, защото работят работа, която не им харесва, или пък ще страдат заради нещастен брак, надявайки се на по-добри отношения – отбелязва Бородин.

Научете се да приемате провалите!

За всеки отличен ученик слабата оценка е трагедия. В живота, такъв човек приема всички неуспехи твърде лично и дълго време страда заради разни дребни грешки, които е допуснал. В бележника на посредствения ученик има добри оценки, но има и лоши. Той отлично разбира, че един или няколко провала едва ли ще сложат край на живота му, и поради тази причина се изправя много по-бързо.

Преждевременно остарели и помъдрели

В училище снимката на отличника виси на таблото в класната стая като пример за останалите. Съучениците безспорно признават онова, което е постигнал, учителите го хвалят, а родителите му предричат ​​светло бъдеще: нищо по-малко от бъдещ Нобелов лауреат! Но „истинският“ живот се превръща в същински трилър за такъв отличен ученик: той среща първите критики, недоволството на шефа, а похвали чува само насън. Двойкаджиите са се научили спокойно да приемат критики от ранна възраст. Те няма да изпаднат в истерия, а просто ще анализират всичко и ще направят правилните заключения.

Не се страхуват да поемат рискове

Двойкаджиите рядко планират нещо. Те са свикнали да действат според ситуацията и са склонни да поемат рискове. „Учениците, които отпадат от училище или не могат да влязат в университет, често опознават живота и света много по-добре от своите съученици, които имат отлични оценки“, обяснява психологът. – Те са тези, които напускат ръководна позиция, за да създадат свой собствен бизнес, което изглежда неперспективно или направо страшно за някои. Изненадващо, но в крайна сметка те успяват и изграждат нещо наистина печелившо!“.

Източник: spb.aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *