Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои болестни състояния издава походката?

Походката, нейната бързина или това, че е станала по-бавна, както и загубата на баланс, може да бъде индикатор на много заболявания

Походката не издава само характера, но алармира и за някои заболявания

Походката издава болестни състояния, които нямат открита симтоматика.

Колкото по-бързо ходи човек, толкова по-добро е неговото здраве и обратно – такива данни са получени като резултат от голямо проучване, проведено в Университета на Южна Калифорния (САЩ). При влошаване на общото състояние, свързано с тежко заболяване, или с курс на лечение, силата изчезва и човек започва да ходи по-бавно. Освен това, тази връзка, разбира се, може да бъде проследена, дори и без човек да е лекар, както се казва, с просто око.

Според учените, оценявайки сегашното състояние на здравето на пациентите, особено на възрастните хора, лекарите не трябва само да разглеждат показателите за кръвното налягане или индекса на телесна маса, но също и скоростта, с която хората се движат.

Но, скоростта на походката трябва да бъде наблюдавана и при по-младите хора. Особено при онези, които наскоро са навършили 30 години.

Ако забележите, че сте започнали да ходите много по-бавно от преди, трябва да се консултирате с лекар и да бъдете прегледани. Това може да е първият сигнал за сериозно заболяване.

Начинът, по който ходите, не е просто съвпадение

Начинът, по който ходите е уникален за вас. Всеки ходи малко по-различно, а стилът ви на ходене се променя с напредването на възрастта.

Докато застарявате, може да започнете да ходите по-бавно и по-предпазливо, отколкото преди. Но ако забележите, че вие ​​или ваш любим човек имате проблеми с придвижването, крачите по-бавно или паданията са зачестили, това може да е знак за нещо по-сериозно.

Докато мускулите ви контролират начина, по който вървите, мозъкът ви е това, което работи зад кулисите„, казва неврологът Глен Фини, доктор по медицина, специалист по поведенческа неврология в болницата Geisinger (Дънвил, Пенсилвания, САЩ). – Мозъкът ви е отговорен както за движенията, така и за баланса. В резултат на това заболявания, които засягат мозъка, като съдово заболяване, хидроцефалия с нормално налягане, множествена склероза и Паркинсоновата болест може да затрудни ходенето.”

Глен Фини

Начинът, по който ходите, може да даде ранни предупредителни признаци за тези заболявания. Ако лекарите забележат нещо необичайно за начина, по който вървите, те могат да извършват тестове, които да помогнат при диагностицирането на тези болести, преди да се появят други симптоми.

Мозъчно-съдово заболяване

Забравянето на ключовете на колата е често срещано явление. Ако не може да си спомните името на любим човек това може да е резултат от болестта на Алцхаймер или втората водеща причина за деменция: съдова деменция.

Болестта на Алцхаймер е състояние, което засяга паметта и способността ви да мислите, но съдовите заболявания могат да предизвикат промени в много различни задачи, които мозъкът трябва да извършва, особено при ходене. Съдовото заболяване е причинено от увреждане на кръвоносните съдове в мозъка, от проблеми като високо кръвно налягане, висок холестерол, висока кръвна захар и пушене. Преди или след като проблемите с паметта станат очевидни заради васкуларното заболяване, може да забележите как то влияе върху походката ви или начина, по който балансирате.

Съдовото заболяване в мозъка може да накара хората да ходят бавно и предпазливо„, казва д-р Фини, директор на програмата за памет и познание в Geisinger. „Това е особено очевидно при многозадачност.“

Докато болестта на Алцхаймер не може да бъде спряна, съдовото заболяване може да бъде, така че е важно да го откриете и да го лекувате възможно най-рано.

Кои болестни състояния издава походката?

Хидроцефалия с нормално налягане

Много възрастни хора имат някои проблеми с контролирането на пикочния си мехур или с ходенето. Когато това се комбинира с проблеми с паметта и мисленето, може да е признак на допълнителна течност в мозъка, рядко състояние, наречено хидроцефалия с нормално налягане. Това е обратимо, ако бъде хванато по-рано.

„Докато снимките на мозъка са необходими, за да се потвърди диагнозата хидроцефалия с нормално налягане, може да е трудно да се определи дали увеличените пространства, наречени вентрикули, са по-големи поради допълнителната течност или поради свиването на мозъка“, казва д-р Фини. „Но хидроцефалията с нормално налягане често има специален тип проблеми при ходене, които, ако се видят рано, могат да помогнат да се направи диагноза достатъчно скоро, за да се предотврати трайно увреждане.“

Най-добрият шанс за обръщане на проблемите при ходене, инконтиненция и мислене е, ако хидроцефалията с нормално налягане бъде хваната в рамките на 6 месеца от първия симптом. Тогава има шанс за подобрение или спиране на болестта.

Множествена склероза

Множествената склероза (МС) е заболяване, при което имунната система атакува миелина, покритие, което предпазва нервните клетки на тялото. Това причинява увреждания и белези на нервите в мозъка и гръбначния стълб, което може да попречи на способността на мозъка да изпраща съобщения по цялото тяло.

Дъглас Натансън

„По време на така нареченото „възпламеняване“ хората с МС могат да имат трудности при ходене и балансиране и дори могат да паднат“, казва д-р Дъглас Натансън. „Макар че няма лек за МС, проучванията показват, че определени видове упражнения могат да помогнат за забавяне развитието на заболяването.”

В допълнение към проблемите с балансирането, някои други ранни признаци на МС са изтръпване на крайниците и влошено зрение. Ако забележите някой от тези симптоми, отидете на лекар. Навременната диагностика на МС може да предотврати влошаването на болестта.

Болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е неврологично заболяване, което причинява проблеми с движението като тремор, които обикновено започват от едната ръка и се разпространяват по цялото тяло. С напредването на Паркинсоновата болест може да има трудности при ходене и балансиране. Много хора, които са в началния стадии на Паркинсоновата болест, имат прегърбена поза и леко разбъркана походка.

„Докато изследователите не са сигурни какви са причините за болестта на Паркинсон, има налични възможности за лечение и хирургия“, казва д-р Натансън.“ Тези лечения не забавят развитието на болестта, но помагат за облекчаване на симптомите.“

Начинът, по който ходите, може да е показател за това дали имате болестта. Ако забележите, че движенията ви са бавни, ръцете ви се колебаят, когато вървите и се опитвате да ги вдигнете, или че имате трудности с балансирането, трябва да говорите с Вашия лекар.

Болестта на Паркинсон, както и други мозъчни заболявания, също може да причини проблеми с паметта и мисленето в началото на заболяването или след него.

Анализ на походката

Ако смятате, че Вие или Ваш любим човек имате болестта на Алцхаймер, МС или Паркинсон, Вашият лекар може да използва анализ на походката, за да ви помогне да видите как проблемът е променил походката.

Анализ на походката е процедура за проследяване на начина, по който ходите по площадка с датчици за движение и налягане. С тези устройства лекарите могат да направят карта на вашите движения и да открият аномалии. Това им позволява да видят дали и как залитате или се опитвате да балансирате. Ако смятат, че имате признаци на неврологично заболяване, те могат да препоръчат по-нататъшни тестове.

Как да се предпазим? Каква е превенцията?

1. Ходете постоянно, като използвате всяка възможност.

2. Не забравяйте да ходите пеша към и от работа. Ако работата ви е далеч – слезте от автобуса няколко спирки по-рано.

3. Разхождайте се сутрин и вечер. Сутрешната разходка ободрява преди работния ден, вечерната – подобрява съня.

Източник: geisinger.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *